Vágólapra másolva!
Az újinfluenza elleni szerekkel valójában chipet ültetnek az emberekbe, így akarják ellenőrzés alá helyezni az emberiséget - az Egészségügyi Minisztérium ilyen állítások miatt tett feljelentést az ügyészségen. A minisztérium arra a kérdésünkre, hogy hol jelentek meg az általuk kifogásolt rémhírek, fórumokat és blogbejegyzéseket küldött.
Vágólapra másolva!

Székely Tamás egészségügyi miniszter a múlt héten ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a legfőbb ügyésznél a H1N1 elleni vakcináról szóló hamis állítások miatt. A minisztérium közleménye szerint a vakcinás rémhírek terjesztése felveti a bűncselekmény gyanúját, ráadásul elbizonytalanítja a lakosságot is.

A minisztérium sajtóosztálya az [origo]-nak azt mondta: olyan, az újságokban és az interneten megjelenő rémhírek miatt tettek feljelentést, amelyek arról szóltak, hogy az újinfluenza elleni vakcinába a gyógyszergyártó cégek chipet ültettek, illetve, hogy a vakcina nem a jelenleg terjedő influenza vírustörzséből, hanem egy 1930-as vírustörzsből készült. A sajtóosztály szerint az ehhez hasonló hírek miatt elképzelhető, hogy többen nem oltatják be magukat, ami a világjárvány idején komoly következménnyel járhat.

A sajtóosztály hozzátette: a feljelentéssel nem az orvosokat akarják fenyegetni. A tárca szerint egy háziorvos csak akkor követ el etikai vétséget, ha a beteg kérése ellenére se akarja beoltatni a betegét, vagy rosszul adja be az oltást. A minisztérium ezzel valószínűleg arra utalt, hogy korábban több háziorvos is azt mondta, nem bízik a vakcinában. (Az erről szóló cikkünket itt találja.)

Kíváncsiak voltunk arra, hogy a minisztérium feljelentésében milyen rémhíreket tartalmazó cikkeket, híreket küldött el az ügyészségnek. A sajtóosztály válaszában három linket küldött el, közülük az egyik, egy blogra mutató bejegyzés már nem érhető el, a másik kettő pedig ugyanazt az információt tartalmazza. Az egyik link a Nők Lapja Café egyik fórumára mutat, ahol egy orvosnak, Helmut Pilharnak tulajdonított levelet tettek közzé.

A levélben az olvasható, hogy az orvos augusztusban Bécs mellett tartott előadást. Az egyik jelen lévő, egy gyógyszergyártó cégnél dolgozó ismerősére hivatkozva azt állította, hogy az influenza ellen védő Tamiflu injekcióba egy chipet helyeztek el. A chip beültetésére e szerint azért van szükség, mert így meg lehet könnyíteni a népszámlálást. Az újinfluenza pedig - a levél szerint - valójában nem is létezik, a chipbeültetés célja, hogy ellenőrzés alá helyezzék az emberiséget. A beültetést csak az egyes országok vezető társadalmi rétegei, például a politikusok kerülhetik el - írja a levél. A fórum számos bejegyzése összeesküvés-elméletnek nevezi a levelet.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottsága múlt heti ülésén helyes lépésnek nevezte Székely feljelentését. Schvarcz Tibor, a bizottság MSZP-s alelnöke az [origo]-nak azt mondta: borzalmas felelőtlenség a vakcinára vonatkozó rémhírek terjesztése. A politikus szerint a rémhírek az Egyesült Államokból indultak, többek között Csehországban, Romániában is felbukkantak, a terjesztésükben pedig szerepük lehet azoknak a gyógyszergyártóknak, amelyek kimaradtak a vakcina előállításának folyamatából. A politikus gyártókat nem akart megnevezni, mindössze annyit mondott: H1N1 elleni vakcinát a nagy gyártók közül csak a Novartis és a GSK tudott előállítani.

Schvarcz arra a kérdésünkre, hogy ő hol olvasott a vakcináról szóló rémhíreket, azt mondta: a két héttel ezelőtti Esztergom megyei napilapban, a 24 óra internetes kiadásában megjelent cikk szerint az újinfluenza elleni magyar védőoltásnak egy olyan vírus az alapanyaga, amely még az 1930-as években bukkant fel az Egyesült Államokban. Az eredeti cikk már nem érhető el az újság honlapján, helyette a magyar vakcinát előállító Omninvest Kft. helyreigazítása olvasható, amely szerint nem igaz a lap korábbi állítása.

Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az [origo]-nak azt mondta: hétfőn érkezett meg az ügyészségre a miniszter feljelentése. Arra a kérdésünkre, hogy a minisztérium valóban fórumbejegyzéseket csatolt-e a feljelentéshez, Borbély azt mondta: az ügyészség nem minősítheti a feljelentés tartalmát. Ráadásul a főügyészégnek nincs is nyomozati jogköre, a feljelentést továbbítani fogják a fővárosi főügyészségnek, itt fogják kijelöli azt a hatáskörrel rendelkező hatóságot, amely nyomozni fog az ügyben.

Székely Tamás egészségügyi miniszter szeptember 28-án jelentette be, hogy az itthon gyártott oltóanyag megkapta a forgalomba hozatali engedélyt. A minisztérium közölte, hogy 4 millió ampulla átvételére kötött szerződést a gyártó Omninvesttel, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet pedig további 2 millió adagot rendelt meg a szerből. (Erről itt olvashat bővebben.) Magyarországon eddig három halálos áldozata volt az újinfluenzának, az utolsó áldozat egy daganatos betegségben szenvedő fiatal nő volt, aki október elején halt meg.

Az emberről emberre is terjedő H1N1-vírustörzs idén áprilisban bukkant fel Mexikóban, az új betegséget először mexikói influenzának, majd sertésinfluenzának nevezték, végül hivatalosan az újinfluenza nevet kapta. A járványt nem sikerült megállítani a mexikói határoknál, június elejére már több országban regisztráltak megbetegedéseket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) június 11-én világjárványnak minősítette az újinfluenza terjedését - megjegyezve, hogy gyorsasága ellenére az esetek legnagyobb része nem súlyos.

Az összes H1N1-ről szóló cikkünket itt találja.