Trükkök sora tarkítja Kolompár büntetőügyét

Vágólapra másolva!
Többszörösen is érintett Kolompár Orbán roma vezető abban a vád szerint 145 millió forintos pályázati visszaélésben, amelyért hamarosan bíróság elé kell állnia. Az Országos Cigány Önkormányzat elnöke nemcsak pályázott a később eltűnt pénzre, hanem az ügyészség szerint saját cége által kibocsátott fiktív számlákkal próbált trükközni. Igaz, már az is furcsa volt, hogy a pályázaton nyerni tudtak, Kolompár cége ugyanis úgy jutott pénzhez, hogy közben az APEH végrehajtási eljárást folytatott ellene.
Vágólapra másolva!

A Kiskunmajsa határában elterülő, gazos és sáros utakkal keresztezett egykori szovjet laktanyában már csak a nyomai láthatók a tavaly bezárt raklapgyárnak. Az üzemben főként környékbeli romák dolgoztak, amire félreérthetetlenül utalt a telepet üzemeltető cég neve is: A Cigányság Foglalkoztatásáért Szolgáltató Közhasznú Társaság.

A cégnyilvántartás szerint a kht. továbbra is működik, székhelye egy videokölcsönző melletti épületbe van bejegyezve Kiskunmajsa főutcáján. Ott van az irodája a helyi cigány kisebbségi önkormányzatnak is, amelynek munkatársai azonban tudósítónknak hétfőn azt mondták, hogy a kht. már befejezte tevékenységét, a dolgozók is megkapták a felmondásukat.

"Mindenről tudott"

Az [origo] azért kereste a társaságot, mert ez a kht. az egyik szereplője annak a büntetőügynek, amelyben az ügyészség vádat emelt az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, Kolompár Orbán ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyész-helyettese, Szabó Ferenc a múlt héten közölte: Kolompárt és öt társát azzal vádolják, hogy összesen 145,5 millió forintos visszaélést követtek el egy főként uniós, kisebb részben állami forrásokból finanszírozott munkaügyi pályázaton.

Az ügyészség szerint a kiskunmajsai, a keceli és a mélykúti cigány érdekvédelmi szervezet a Cigányság Foglalkoztatásáért Kht.-vel közösen adott be pályázatot a környéken élő romák munkához jutásának megsegítésére, és nyertek is 255 millió forint vissza nem térítendő támogatást. Kolompár duplán is érintett volt ebben, a cégnyilvántartás szerint ugyanis ő az egyik alapítója és ügyvezetője a kht.-nak, emellett pedig ő irányítja a kiskunmajsai roma érdekképviseleti szervezetet is.

"Mindenről tudott, mindent ő írt alá, ő állt az egész mögött" - mondta Szabó Ferenc főügyész-helyettes az [origo]-nak Kolompár szerepéről. Az OCÖ-elnök nem akar nyilatkozni, titkárságán az önkormányzat szóvivőjéhez irányítottak bennünket, őt azonban nem tudtuk elérni, telefonját sokszori próbálkozásra sem vette fel, és nem is jelentkezett vissza. Az OCÖ honlapján még pénteken megjelent egy közlemény, amelyben Kolompár ártatlanságát hangsúlyozta az uniós támogatásnál történt állítólagos visszaélésekkel és az egyéb ellene folyó büntetőeljárásokkal kapcsolatban (az egyéb ügyekről részletek keretes anyagunkban olvashat).

Végrehajtás közben

A vám- és pénzügyőrség és a Bács-Kiskun megyei ügyészek által vizsgált pályázatnál a 255 millió forintos támogatásról szóló szerződést a vádhatóság szerint 2006. február 14-én írták alá. A dátumnak azért van jelentősége, mert a Kolompár által vezetett Cigányság Foglalkoztatásáért Kht. ellen a cégnyilvántartás szerint ebben az időben végrehajtás volt folyamatban, amelyet az APEH indított, márpedig uniós pályázaton nem nyerhet olyan cég vagy szervezet, amelynek köztartozása van.

Forrás: MTI
Hat éve áll a cigány kisebbség élén

A kht. esetében - mint az kiderül az [origo] által megtekintett céges iratokból - az APEH 2005 februárjában indította a végrehajtást, és csak 2007 januárjában szüntette azt meg. Az APEH sajtóosztályán kérdésünkre közölték, hogy az adótitokra vonatkozó szabályok miatt nem árulhatnak el részleteket az eljárásról.

Az üzleti beszámolókból kiderül, hogy a kht. évek óta súlyos, több tízmilliós adósságokat görgetett maga előtt, és a legutóbbi, 2007-es évről szóló mérlegben az szerepelt, hogy 43,2 millió forintos tartozása van. Azt nem tudni, hogy ezekből mennyi volt az APEH követelése, de az adóhatóság 2008 júliusában ismét végrehajtást indított a kht. ellen, és amikor erről nem sokkal később a HVG hírt adott, akkor Kolompár közölte, hogy néhány százezer forintos köztartozásról van szó. Az OCÖ-vezető az MTI-nek nyilatkozva ígéretet tett arra is, hogy hamarosan rendezni fogja az elmaradást, de a cégbíróságon található nyilvános iratokban ennek egyelőre nincs nyoma.

Arra nincs válasz, miként történhetett meg, hogy olyan pályázó kapott támogatást, amelynek köztartozása volt, az ügyészség szerint ugyanis a nyomozás erre nem tért ki, a pályázatot lebonyolító Országos Foglalkoztatási Közalapítvány pedig egyelőre nem válaszolt az [origo] ezt firtató kérdésére.

Forrás: MTI
Kolompár egy ellene tiltakozó tüntetésen

A szintén uniós pályázatok lebonyolításával foglalkozó ESZA Kht. kommunikációs vezetője, Gondos László a konkrét ügytől függetlenül azt mondta, hogy a korábbi - a Kolompárék pályázata idején is hatályos - szabályozás szerint a pályázóknak a jelentkezéskor le kellett adniuk egy nyilatkozatot arról, hogy nincs köztartozásuk, ha pedig később keletkezett adósságuk az APEH felé, akkor azt kötelességük volt jelezni. Emellett a pénz folyósításához használt informatikai rendszer is úgy működik, hogy kiszűri a köztartozással rendelkezőket - magyarázta Gondos.

Családi ügy

A Kolompár és vádlott-társai által jegyzett szervezetek a 255 millió forintos keretből 145,5 milliót vettek fel, a fennmaradó összeg folyósítását azonban megtagadta tőlük a pályázatokat kezelő szervezet, miután szabálytalanságokra bukkant - közölte az ügyészség. A vád szerint Kolompárék a 145,5 millió forint elszámolásához olyan gazdasági eseményekről nyújtottak be bizonylatokat, amelyek nem valósultak meg, vagyis fiktív számlákkal próbáltak trükközni. Az ügyészség szerint három cég bocsátott ki fiktív számlákat a pályázók számára, ezek közül az egyik a kiskunmajsai ZOR Vendéglátó és Építőipari Kft., amely a cégnyilvántartás szerint Kolompár Orbán és felesége tulajdonában van.

A pályázó szervezetek és a hamis számlákat kibocsátó cégek képviselőivel együtt a hat vádlott között van az asszony is - mondta az [origo]-nak Nánási László Bács-Kiskun megyei főügyész. Munkatársunk hétfőn felkereste a Kolompár család kiskunmajsai otthonát, a feleség azonban csak annyit közölt, hogy sem ő, sem férje nem nyilatkozik az ügyben. Pedig többszörös érintettségük miatt ők elvileg tudhatják, hogy mi lett a felvett 145,5 millió forint sorsa, ezt ugyanis a nyomozás sem tudta kideríteni, és Nánási szerint csak annyi vált nyilvánvalóvá, hogy "se híre, se hamva nem volt annak, hogy a pénzt arra használták volna, amire kellett volna".