Bepanaszolták a Tv2-t a vacsorázó Tasnádiék miatt

Vágólapra másolva!
Több panasz is érkezett az ORTT-hez, melyek szerint túllépi a jóízlés határát, hogy hétfőn este a Tv2 műsorában büntetett előéletű embereket szerepeltettek. A csatorna Hal a tortán című műsorában "börtönviselt celebek" szerepeltek, köztük Tasnádi Péter, Zalatnay Sarolta és Stadler József. Tasnádi a műsorban lófejjel és agyonveréssel viccelődött.
Vágólapra másolva!

A jövő héten dönti el az ORTT, vizsgálatot indít-e a Tv2 Hal a tortán című műsorának legújabb része miatt. A főzős műsorban hosszabb-rövidebb időre büntetett előéletű vendégek szerepeltek, a hétfői műsor beharangozója szerint "mindennap egy börtönviselt celeb látja vendégül szintén büntetett előéletű társait". A műsorban a 120 millió forintos csalás miatt elítélt, 2006-ban szabadult Zalatnay Sarolta énekesnő főzött négy vendégének: Tasnádi Péternek, Stadler Józsefnek, Pápai Józsefnek és Nagy Évának.

A tv2-n hétfőn este sugárzott műsorban Tasnádi előbb Zalatnay lovát vizslatva azzal viccelődőtt, hogy "egész héten egy lófejet kerestem", az egyik szereplőnek pedig a vacsora közben azt mondta, "ha akarsz ilyen jó kis börtönélményen átesni, bevállalom, hogy agyonverlek".

A műsor miatt az Országos Rádió és Televízió Testülethez (ORTT) több panasz is érkezett. A testület a jövő héten dönt arról, hogy vizsgálatot indít-e az ügyben, de valószínűleg el fogják rendelni a hatósági ellenőrzést - mondta az [origo]-nak az ORTT szóvivője, Berényi Diána. A beadványok többnyire arról szóltak, hogy a műsor túlmutat a jóízlés határán, mivel bűnözőket sztárként mutat be. Ez sértheti a gyerekek érzékenységét is a panaszosok szerint - mondta a szóvivő.

Az egyik panaszt Szalai Annamária, az ORTT fideszes tagja nyújtotta be. Szerinte az ORTT-nek meg kell vizsgálnia, hogy a műsor sértette-e a kiskorúak védelméről szóló rendelkezéseket, az alkotmányos alapjogok érvényesülését és ezeken keresztül a médiatörvényt. Szalai szerint nincs rendben, hogy "pozitív kontextusban mutatják ezt a fajta magatartást", és a műsor olyan magatartásmintákat sugározhat, amelyek a kiskorúakra is károsak lehetnek.

A Tv2 állásfoglalást adott ki a műsorról. E szerint "a Hal a tortán gasztro-reality show első tematikus hete azt szeretné megmutatni, milyen az élet priusszal, a börtön után, hiszen számos játékfilm, riport és dokumentum műsor bizonyítja, hogy ez a téma érdekli a nézőket". "Ezen érdeklődés alapján választotta ezt a témát a szerkesztő csapat és olyan szereplőket hívott meg a műsorba, akik közismertek már letöltött börtönbüntetésük után" - olvasható a közleményben.

Magyar Rita, a csatorna szóvivője szerint a műsorban semmi nem hangzik el, ami sérthetné a nézői jogokat, hiszen olyan szereplőket mutat be, akik letöltötték a rájuk kirótt börtönbüntetést. A szóvivő szerint a műsor belefér a 12-es karikába. A téma etikai vonatkozását nem akarta kommentálni.

A műsor szereplői közül Tasnádit tízéves eljárás és több előzetesben és házi őrizetben töltött év után májusban nem jogerősen hat év börtönre ítélte a Fővárosi Bíróság - többek közt visszaesőként, felbujtóként elkövetett, két rendbeli emberölés előkészületében és két rendbeli életveszélyt okozó testi sértésben találták bűnösnek. (Az ügy legújabb fejleményeiről és régóta húzódó maffiaper vádlottjáról bővebben itt olvashat.)

Stadler Józsefet, a juhászból lett milliárdos vállalkozót 2005 januárjában engedték ki a kecskeméti börtönből, ahol négy és fél éves börtönbüntetését töltötte. Jó magaviselete miatt három év után szabadult. Adó- és áfacsalásért, jogosulatlan áfa-visszaigénylésért ítélte el a Legfelsőbb Bíróság 2003-ban. (Stadlerről bővebben itt olvashat.)

Zalatnay Sarolta énekesnő 2006 októberében szabadult, jó magaviselete miatt a kirótt három év helyett kétéves börtönbüntetés után. 2004-ben összesen 120 millió forint kárt okozó csalás bűntettében találták bűnösnek. Kegyelmi kérvényt nyújtott be a köztársasági elnökhöz, de azt elutasították. (A Zalatnayról szóló cikkünket itt találja.)

Pápai József, a Tv2 Megasztár című műsorának egykori versenyzője harminc napot töltött előzetes letartóztatásban, mert kábítószerrel való visszaéléssel gyanúsították. Nagy Éva korábbi szépségkirálynő 4 évet töltött a rácsok mögött 350 milliós sikkasztásért.