Kidőlt fák és lassító vonatok az erős szél miatt

Vágólapra másolva!
Országszerte több mint ezer riasztás érkezett a tűzoltókhoz délután ötig a viharos szél miatt, amely a legtöbb helyen fákat döntött ki, Nyíregyházán például egy járókelőre dőlt fa. Több megyében áramkimaradások vannak, az erős szél a közlekedést is nehezíti, több vonalon lassabban járnak a vonatok. Budapesten összecsuklott egy ideiglenes jégpálya sátra. Az ország egész területére narancsszínű figyelmeztetést adtak ki.
Vágólapra másolva!

Kedd délután ötig összesen 1100 riasztás érkezett a tűzoltókhoz a viharos erejű szél miatt - mondta Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Többnyire nem történt jelentős kár, a legtöbb esetben kidőlt fák, leszakadt faágak miatt hívták a tűzoltókat, nyolc helyen kellett vizet szivattyúzni, épületkárról 141 bejelentés érkezett.

A viharban az eddigi jelentések szerint ketten sérültek meg könnyebben. Nyíregyházán egy férfire dőlt rá egy fa. A járókelőt mentők húzták ki a fa alól , és kórházba vitték, könnyebb sérüléseket szenvedett. A városban és környékén 35 esetben riasztották a tűzoltókat. Vas megyében egy vasutas sérült meg, amikor a szélviharban levált a szombathelyi vasútállomás tetejéről egy fémlemez, a férfi pedig puszta kézzel próbálta meg visszatartani a lemezdarabot - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. A vasútállomás tetejét mintegy 60 négyzetméteren rongálta meg a szélvihar, az épületben azonban nem keletkezett jelentősebb anyagi kár.

A legtöbb, 232 riasztást Hajdú-Bihar megyében kapták a tűzoltók, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 139, Békés megyében 122 esethez vonultak. A fővárosban eddig 93 vészjelzés érkezett - közölte Szentes. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint a tűzoltók "rutinmunkaként" kezelik ezeket az eseményeket, a gondot az jelenti, hogy nagyon sok helyre kell vonulniuk. Legelőször az életveszélyt, illetve a közszolgáltatásokban keletkezett károkat hárítják el, minden más bejelentéshez csak ezek után mennek ki.

Előfordult az is, hogy a tűzoltóknak az 51-es főúton két kilométeren belül ugyanahhoz a kamionhoz kétszer is ki kellett menniük, mert a szél egymás után kétszer is felborította. Debrecenben egy piacot kellett kiüríteni, mert megrongálódott a tetőszerkezet. A nagy méretű leszakadt ágak és kidőlt fák több helyen forgalmi akadályokat képeznek, néhol az utakat is eltorlaszolták.

A viharos szél miatt kedden narancsszínű figyelmeztető jelzést adott ki az ország egész területére az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A figyelemfelhívó jelzés azt mutatja, hogy a következő huszonnégy órában milyen időjárás várható, az előrejelzés szerint az északnyugati szelet többfelé viharos (60-90 kilométer/órás) széllökések kísérik. Elsősorban a Dunántúlon az éjszakai óráktól, északkeleten, illetve a Tiszántúlon a hajnali óráktól 90 kilométer per órát meghaladó széllökések is előfordulhatnak. Néhol 100-105 kilométer per órás széllökés is lehet.

Nincs áram több megyében

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint harmincszor vonultak ki a tűzoltók fakidőlésekhez, ágtörésekhez. Mezőzomboron közel 10 négyzetméteres területen bontotta meg a szél a cserepeket egy ház tetején. Az áramszolgáltatásban kisebb területeken okozott hibákat a szél.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében hajnali 4 óra óta dolgoznak a tűzoltók a károk elhárításán. Kedd délutánig 23 riasztást kaptak, a napi átlag kétszeresét. A viharos erejű szél főként Karcagon, Kisújszálláson és Kunhegyesen csavart ki fákat, tört le vastag ágakat és rongált meg épületeket. A Szolnok megyei tűzoltók egy alkalommal Békés megyei kollegáiknak is segítettek, amikor egy közutat kellett megszabadítani a rászakadt fától.

Békésben a szokásos napi tíz helyett kedd délutánig több mint százszor kellett kivonulniuk a viharkárok elhárítása miatt a tűzoltóknak, és még 20-30 helyszínre ki sem tudtak vonulni. Elsősorban fakidőlésekhez kellettek, de Szeghalomban megrongálódott egy tető, Gyulán homlokzati vakolat hullott egy belvárosi utcára, Tótkomlóson pedig leszakadt egy bádogtető.

Somogyban hajnali öt órától kilenc óráig 50 riasztást kaptak a megye egész területéről, a szél fákat, villanyoszlopokat döntött ki. Gyékényesen fa dőlt a sínekre, emiatt egy ideig állt a vasúti forgalom, a közúti közlekedésben nincs fennakadás, bár több esetben útra dőlt fák eltávolításához is hívták a tűzoltókat. A legnagyobb kárt Kaposváron okozta a viharos erejű szél, az egyik városrészben villanyvezetéket szakított le egy kidőlt fa.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a szélvihar tűzfalat és állványzatot is megbontott - közölte a nyíregyházi tűzoltóság. Kemecsén egy tűzfal dőlt meg, Nyíregyháza belvárosában pedig egy épület állványzata szakadt le. Személyi sérülés egyik esetben sem történt, a károk elhárításán meg dolgoznak.

Vas és Zala megyében is folyamatosan dolgoznak a tűzoltók és a katasztrófavédelem szakemberi a károk elhárításán.

Forrás: MTI
A képre kattintva megtekintheti galériánkat.

Kelet-Magyarországon összesen huszonkétezer fogyasztó maradt áram nélkül a 90-100 kilométer per órás széllökések miatt: Hajdú-Biharban kedd délelőtt 12 ezer, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 10 ezer háztartásban nincs áram. A Független Hírügynökségnek a szolgáltató E.ON Hungária Zrt. délutánra ígérte a hibák kijavítását, munkatársaik folyamatosan dolgoznak, de a munkát nehezíti, hogy a térségben továbbra is viharos szél fúj.

Zalában és Somogy megyében szintén több ezer fogyasztónál volt áramkimaradás a reggeli órákban a viharos szél miatt: Zalában 2600, Somogyban pedig 2400 fogyasztó érint az üzemzavar.

Összecsuklott az ideiglenes jégpálya sátra

Pest megyében eddig hatvan esetben riasztották a tűzoltókat, a legtöbb hívás a térség északi településeiről, Érd, Gödöllő, Vác környékéről érkezett - mondta el Versits Gábor, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletvezetője. Sok fa dőlt itt is az utakra, több helyen épületek homlokzata omlott le, illetve antennákat tépázott meg a vihar.

A viharos szél miatt összecsuklott a budapesti Millenáris Sporttelep kerékpárpályáján, a Puskás Ferenc Stadion mellett kialakított ideiglenes jégpálya sátra, emiatt több hetet csúszhat a megnyitó - közölte Kovács Zoltán, a Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára. A napokban indult volna a víz fagyasztása, és a tervek szerint egy hét múlva lett volna a nyitás, de a történtek miatt ez most több hetet is csúszhat.

Lassítanak a vonatok

Több vasútvonalon is ideiglenes 60 kilométer per órás sebességkorlátozást kellett bevezetni az erős széllökések miatt. A Balaton déli partján, a Tapolca -Székesfehérvár - Budapest vonalon, és a Budapest - Szolnok - Debrecen - Nyíregyháza - Záhony vonalon Hajdúszoboszló és Karcag között vezettek be 60 kilométer per órás sebességkorlátozást. Ezért mindkét vonalon 10-25 perces késések várhatóak.

A MÁV tájékoztatás szerint 11 órától már Hegyeshalom és Rajka között is 60 kilométer per órás, míg Bicske és Biatorbágy közt 40 kilométer per órás sebességkorlátozás van érvényben.