Öt jelöltet ajánl EU-biztosnak az MSZP

Vágólapra másolva!
Veres János volt pénzügyminisztert, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettesét javasolja első helyen a párt országos elnöksége az EU-biztosi posztra - jelentette be Lendvai Ildikó pártelnök kedden. A párt összesen öt embert ajánl a kormányfő figyelmébe, köztük van Kovács László jelenlegi EU-biztos is, de csak a negyedik helyen.
Vágólapra másolva!

Az MSZP országos elnöksége öt személyt ajánl Bajnai Gordon miniszterelnök figyelmébe, hogy közülük jelölje az Európai Bizottság magyar biztosát - közölte Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke kedden a párt országos elnökségének ülése után. Az uniós biztos jelölése a kormányfő jogköre.

Az MSZP elnöksége sorrendben a következő politikusokat ajánlja: Veres Jánost, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettesét, volt pénzügyminisztert, Herczog Edit európai parlamenti képviselőt, Andor Lászlót, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatóságának tagját, Kovács László jelenlegi EU-biztost és Vadai Ágnest, a Honvédelmi Minisztérium államtitkárát.

Lendvai szerint a jelöltek mindegyike kitűnő szakember és jártas az európai politikában. A sorrendet a pártelnök úgy magyarázta, hogy a lista első három helyén azok a politikusaik vannak, akiknek a nemzetközi politikában is örömmel szánnak nagy szerepet, míg a negyedik, illetve az ötödik helyen szereplő, szintén kiválónak nevezett politikusokra a hazai politikában és a kampányban is számítanak. Lendvai szerint az elnökség egyhangúlag döntött arról, hogy több jelöltet javasoljanak a miniszterelnöknek.

Az Európai Bizottság mandátuma október végén jár le. Annak nincs konkrét határideje, hogy Magyarországnak mikor kell megneveznie az uniós biztos személyét, de novemberben már várhatóan megkezdődnek a jelöltek bizottsági meghallgatásai Brüsszelben. Kovács László 2004 novemberétől Magyarország biztosa, először az energiaügyeket szerette volna felügyelni, de mivel ezt az európai parlamenti bizottsági meghallgatásán nem támogatták, végül az adóügyeket bízták rá.