Szakít az SZDSZ-szel a fővárosi MSZP

Vágólapra másolva!
Kilép az SZDSZ-szel kötött koalícióból a fővárosi MSZP, és visszahívja főpolgármester-helyetteseit - jelentette be Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke kedden. Horváth Csaba MSZP-s főpolgármester-helyettes az [origo]-nak azt mondta: a koalíciót az SZDSZ rúgta fel azzal, hogy hétfőn nem akarták megszavazni a BKV felügyelőbizottsági és igazgatósági tagjainak visszahívását. Demszky Gábor főpolgármester az MSZP döntését tudomásul vette. A koalíció szakadásával a Fidesz kerül többségbe Budapesten.
Vágólapra másolva!

Az MSZP országos elnöksége a budapesti MSZP-vezetéssel egyetértésben kinyilvánította, hogy a fővárosi koalíciót "felmondottnak tekinti", és a főpolgármester-helyetteseit visszahívja - jelentette be Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke kedden Budapesten, az országos elnökségnek ülése közben tartott sajtótájékoztatón.

A budapesti MSZP javasolta a kedden délután összeülő országos elnökségének, hogy a szocialista párt mondja fel a fővárosi MSZP-SZDSZ-koalíciót. Az MTI szerint az erre vonatkozó javaslatot Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke jegyzi. Burány kedd délután közölte: a párttanács szerdai ülésén azt kéri majd, hogy vegyék tudomásul az elnökség döntését.

A megüresedő posztokat nem muszáj betölteni

A főpolgármester-helyettesek visszahívása a gyakorlatban úgy valósulhat meg, a bejelentés úgy válhat jogi döntéssé, ha a pozíciókat betöltő politikusok hivatalosan, írásban benyújtják lemondásukat - mondta az [origo]-nak kedd este Nyáry Krisztián, a Városháza kommunikációs igazgatója. Ők ezután egyszerű képviselőkké válnak, a fővárosnak pedig egyetlen főpolgármester-helyettese marad, az SZDSZ-es Ikvai-Szabó Imre. A megüresedő posztokat nem muszáj betölteni, mert az önkormányzati törvény csak egyetlen helyettes létét írja elő kötelezően, ilyen helyzetre már volt példa az első ciklusban - tette hozzá Nyáry. Szerinte a napi működés szempontjából azért szerencsésebb, ha nem egyetlen "szuperhelyettes van", hanem több, különböző ágazatért felelős helyettes.

A helyettesek azokkal a jogkörökkel élhetnek, amelyeket a főpolgármester delegál nekik. Most az fog történni, hogy a távozó MSZP-s helyettesek jogkörei visszakerülnek Demszkyhez, aki ezekből tetszése szerint adhat feladatokat Ikvai-Szabónak - magyarázta Nyáry. Ikvai-Szabóhoz tartozott eddig is a városfejlesztés, a gazdálkodás és a szociálpolitika, valamint a fővárosi költségvetés tervezése és végrehajtása, a települési értékvédelem és városrendezés, a turizmus, az informatika és a főváros kiemelt közművelődési intézményei.

Az MSZP-s Horváth Csaba eddig a főváros egészségügyét, oktatásügyét, kulturális életét, a gyermek- és ifjúságvédelmet, valamint az esélyegyenlőséggel kapcsolatos tevékenységét felügyelte. A szintén szocialista Hagyó Miklóshoz többek közt a BKV felügyelete tartozott szeptember elejéig, amikor is Demszky Horváthnak adta át az ügyet. Hagyó és Horváth szeptember elején mindketten megpróbálták visszaadni hatásköreiket Demszkynek, de a főpolgármester ezt nem vette figyelembe, mert szerinte jogszerűen nem volt arra lehetőségük, hogy "visszaszármaztassák" a tőle kapott feladataikat. (Erről korábbi cikkünkben, itt olvashat.)

Nyáry szerint megtörténhet az is, hogy a közgyűlés úgy dönt, új helyetteseket választ, ehhez egyszerű többségre lesz szükség. Az ügyosztályok a főjegyző irányítása alá tartoznak, ezek működésében tehát nem lesz változás Nyáry szerint.

A hétfői közgyűléssel indokolják

Horváth Csaba MSZP-s főpolgármester-helyettes az [origo]-nak is azt mondta: a jelenlegi formájában nem tartható fenn a koalíció. A főpolgármester-helyettes hozzátette: a koalíciós szerződést az SZDSZ szegte meg, amikor a közgyűlés hétfői zárt ülésén a szabad demokraták nem járultak hozzá ahhoz, hogy átláthatóvá tegyék a fővárosi cégek működését. Lendvai szerint a párt országos választási bizottságának résztvevői egyhangúlag támogatták a koalíció felmondását, és ezt ők is azzal indokolták, hogy szerintük a hétfői ülésen kiderült: a jelenlegi szervezeti keretben nincs mód arra, hogy a közpénzek átláthatóságért és tisztaságáért lehessen politizálni.

Horváth és Lendvai arra utalt, hogy a hétfői zárt ülésen szerinte az SZDSZ nem akarta megszavazni azt, hogy a BKV végkielégítési botránya miatt hívják vissza a BKV felügyelőbizottságának és igazgatóságának tagjait. Az MSZP-s főpolgármester-helyettes szerint a közös koalíciós javaslat arról szólt, hogy visszahívják a testületnek a pártok által delegált régi tagjait, de a javaslat az új jelölteket is megnevezte. Horváth szerint az ellenzéki delegáltak helyét üresen hagyták, hogy oda az ellenzéki pártok írják be a jelöltjeik nevét. Horváth szerint lehetőség volt arra is, hogy egy párt a régi jelöltjét delegálja újra. Az SZDSZ és a Fidesz ezt a javaslatot nem szavazta meg.

Az SZDSZ hétfőn kiadott közleményében viszont az írta, hogy fővárosi pártok közül egyedül ők akarták visszahívni az igazgatóságba és felügyelőbizottságba delegált régi tagjaikat. A többi párt az SZDSZ szerint erre nem volt hajlandó. A párt a felügyelőbizottságba Székely Gábor elnök és Szabadai Viktor helyett Balogh Ferencet és Várhegyi Lászlót, az igazgatóságba pedig Tótfalusi György elnök és Forró Zoltán helyett Mihályi Péter és Zíros István közgazdászt javasolta. Az [origo] fővárosi SZDSZ-es forrásból úgy értesült, az MSZP csak akkor ment volta bele a régi tagok visszahívásába, ha a Fidesz is visszahívja a saját delegáltjait. Ez azonban - forrásunk szerint - az SZDSZ és a Fidesz számára nem volt elfogadható. (Az erről szóló cikkünket itt találja.)

Steiner Pál, az MSZP fővárosi frakcióvezetője az [origo]-nak azt mondta: nem igaz, hogy az MSZP csak akkor járult volna hozzá a tagok visszahívásához, ha ezt a Fidesz is megteszi. Steiner szerint a szocialisták azt a Horváth Csaba által jegyzett javaslatot támogatták, hogy a fővárosi vállalatok vezetőségének tagjait a jövőben szakmai szempontok szerint válasszák ki. A frakcióvezető szerint az SZDSZ ezt vette semmibe azzal, hogy a BKV vezető testületeibe a korábbi politikusdelegáltak helyett újra politikusokat akartak jelölni. Steiner szerint azzal, hogy az SZDSZ és a Fidesz nem akart hozzájárulni többek között a BKV rendbetételéhez bűnpártolást valósított meg.

Bár a szakadás indokaként a hétfői közgyűlést nevezték meg a szocialisták, a lépés minden bizonnyal része a 2010-ben esedékes önkormányzati választásra való készülődésnek. Demszky Gábor már korábban megígérte, hogy nem indul újra a főpolgármesteri tisztségért 2010-ben, ráadásul közben pártja, az SZDSZ is szétesett. A népszerűségéből szintén sokat veszített MSZP markánsabb és kritikusabb kampányt folytathat, ha kiszáll a főváros irányításából, ráadásul eltolhatja magát az olyan népszerűtlen ügyektől, mint a BKV botránysorozata, a Margit híd vártnál jóval drágább felújítása vagy éppen a végtelennek tűnő metróberuházás.

Demszky tudomásul veszi

A főpolgármester kedden délután rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy tudomásul veszi a szocialisták döntését. "Az nem old meg semmit, ha a szocialisták eltolják maguktól a felelősséget" - fogalmazott Demszky Gábor, aki szerint ebben a helyzetben mást nem tehet, mint tudomásul veszi az MSZP döntését. A BKV-nál kialakult helyzet megrázta ugyan az egész MSZP-t, nem csak a fővárosi szervezetet - mondta Demszky -, de "a kapkodás rossz tanácsadó", és az MSZP ezzel a lépésével saját magának árt a legtöbbet.

A koalíció megszűnésével gyakorlatilag minden ügyben ötpárti egyeztetést kell tartani - mondta Demszky, aki bejelentette, hogy már egyeztetett is Tarlós István Fidesz-frakcióvezetővel, és jövő hétfőre össze is hívták az első ilyen találkozót. Demszky azt mondta, elvárja az MSZP-től is, hogy nyilatkozzon, továbbra is céljának tekinti-e a Budapest szerződés megvalósítását. Ha igen, akkor meg kell állapodniuk abban, hogyan segítik ezt a közgyűlésben és a parlamentben is.

A főpolgármester szerint a szocialista főpolgármester-helyetteseknek (Hagyó Miklósnak és Horváth Csabának) péntekig kell eldönteniük, hogy továbbra is ellátják-e a feladatukat vagy lemondanak. Ha nem kívánnak tovább dolgozni, de nem mondanak le, akkor Demszky megvonja tőlük a hatásköreiket, nem kapnak fizetést, vissza kell adniuk a szolgálati autókat és szélnek kell ereszteni a stábjukat is. Demszky szerint nem kizárt, hogy új helyetteseket választanak majd.

A Fidesz kerül többségbe

A Fővárosi Közgyűlésben az MSZP-SZDSZ koalíciónak mindössze egyfős többsége van - a főpolgármesterrel együtt 34 képviselőjük van az ellenzék 33 emberéhez képest -, ha azonban a koalíció felbomlik, a legnagyobb frakció a Fidesz-KDNP-é lesz. Az ellenzéki frakcióban 30 képviselő ül, míg az MSZP-frakció csupán 24 fős. (Az SZDSZ-nek 10, az MDF-nek 3 képviselője ül a közgyűlésben.)

A Fidesz segíteni fogja a főváros működőképességének fenntartását, "már amennyire az MSZP áldásos tevékenysége után ez lehetséges" - mondta Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője kedd délután. Tarlós emlékeztetett: mivel elmúlt szeptember 30-a, a közgyűlést már nem lehet feloszlatni, hiszen ezt a választások előtti utolsó egy évben már nem lehet megtenni.

Tarlós kedden Demszky kezdeményezésére megbeszélést folytatott a főpolgármesterrel. Tarlós szerint a megbeszélésen nem arról volt szó, hogy "intrikusan" kibeszélték volna az MSZP-t - "bár ez sem lett volna bűn" -, és nem is egy Fidesz-SZDSZ együttműködésről, egy "sunyi szövetségről". A fideszes frakcióvezető szerint Demszky azért kereste meg őt, mert "a 24. órában felismerte, hogy mi az, amit mégsem lehet tovább tűrni". "Arról váltottunk szót, hogy a város működőképességét akkor is fenn kell tartani, ha az MSZP a politikai haszonszerzés céljával olyan lépéseket tenne, mint például, hogy ne legyen költségvetés", hiszen ez esetben az intézmények sem tudnának működni - mondta Tarlós.

A szakítás bejelentése után Bagdy Gábor, a KDNP fővárosi frakcióvezetője is azt mondta az [origo]-nak, hogy a főváros fontos ügyeit segítik majd továbbvinni, de "elképzelhetetlen, hogy a felbomló koalíció bármelyik tagjának helyét átvegye a KDNP vagy a Fidesz." Bagdy szerint nem véletlen, hogy pont most jelentették be a koalíció felbomlását, mivel már nincs törvényes lehetőség az előre hozott választásokra. A frakcióvezető közölte: ő az egész történtet a budapesti szocialisták szétesésének látja, ami szerinte azért történik, mert az MSZP nem tudja kezelni a saját maga által okozott problémákat.

Burány kedd délután azt mondta, a szocialisták a javaslatok elfogadtatása érdekében a Fidesszel és az SZDSZ-szel is készek együttműködni.

Az MSZP és az SZDSZ szoros együttműködésére volt szükség korábban például ahhoz, hogy legyen 2009-es költségvetése a fővárosnak. Eleinte még a két párt képviselői együtt is kevesen voltak a büdzsé elfogadásához, miután a szocialista Hunvald Györgyöt februárban előzetes letartóztatásba helyezték, és megszűnt a koalíció egyfős többsége. Hunvald helyének feltöltésével két hónapos csúszással, május 14-én tudták elfogadni a költségvetést. Miután a három MDF-s nemmel szavazott, a büdzsét pedig a Fidesz-KDNP sem támogatta (bár nem helyett végül kivonultak a szavazásról), minden SZDSZ-s és MSZP-s szavazatra szükség volt. (Erről korábbi cikkünkben, itt olvashat.)

Az országgyűlési MSZP-SZDSZ koalíció már 2008 tavaszán felbomlott. A szakadás előzménye az volt, hogy március végén Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök április 30-i hatállyal felmentette tisztségéből Horváth Ágnes egészségügyi minisztert. Ezt a liberális párt a reformok feladásaként, a két párt közötti együttműködés felmondásaként értékelte. Az SZDSZ kilépése óta az MSZP kisebbségből kormányoz, az SZDSZ pedig kívülről támogatja a szocialistákat, ha olyan javaslatot nyújtanak be, ami a szabad demokratáknak is elfogadható.