Csúsztatásokkal kezdi kampányát a Fidesz

Vágólapra másolva!
Nagyvonalúan kerekít, pár dolgot összemos, és kész tényként kezeli folyamatban lévő büntetőeljárások vádlottjainak bűnösségét - van jónéhány csúsztatás a Fidesz hétfőn megjelent tájékoztató füzetében. A kiadvány az "önnek is joga van tudni" fordulattal vezeti be a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány egy-egy, a Fidesz szerint vitatható döntését.
Vágólapra másolva!

"Önnek is joga van tudni, hová tűnik a pénz és mit vesz el Öntől a Bajnai-kormány?" - ezzel az ígéretes szlogennel kezdődik a Fidesz legújabb, hétfőn bemutatott kiadványa, amely az ellenzéki párt szerint a kormányzati visszaélésekről és megszorításokról kívánja tájékoztatni az embereket. Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója hétfőn azt mondta, a következő napokban és hetekben a Fidesz önkéntesei postaládákba bedobva, személyesen, illetve közterületekre kitelepülve a lehető legtöbb emberhez el fogják juttatni a füzetet, amelynek egy példánya 9,4 forint plusz áfába kerül. Nyitrai nem tudta megmondani, hogy pontosan mennyi füzetet adnak ki, de azt mondta, hogy várhatóan milliós tételről lesz szó.

A kiadvány arra a tematikára épül, hogy a közelmúlt egy-egy botrányos, a szocialistákhoz vagy a kormányhoz kötődő ügyét az "önnek is joga van tudni" fordulattal vezeti fel, majd két mondtra egyszerűsíti le. A füzet másik oldalán pedig az "eközben" szóval felvezetve, a 2010-es költségvetésből ragadnak ki egy-egy számot. A leegyszerűsító forma következménye, hogy a szerzők néhol nagyvonalúan kezelik a tényeket. Mit állít az ellenzéki párt kiadványa, illetve mi áll a szlogenek mögött?

"A börtönben ülő" Hunvald György erzsébetvárosi polgármester fogvatartása óta is "havi egymillió forintot tesz zsebre".
A vesztegetés, hűtlen kezelés, hivatali visszaélés, csalás és magánokirat-hamisítás gyanúja miatt február óta előzetes letartóztatásban lévő Hunvald valóban kapott fizetést, havi 742 560 forintot. A Fidesz szeptember végén kezdeményezte, hogy függesszék fel a polgármester bérének kifizetését, de az indítványt a szocialista többségű képviselő-testület nem vette napirendre. Az MSZP szerint a képviselő-testületnek nincs joga csökkenteni vagy megvonni a fizetését. Az Igazságügyi és Rendészeti minisztérium azonban azt közölte: ha a polgármester "elháríthatatlan ok miatt" nem tud megjelenni munkahelyén, fizetés sem jár neki.

"A Bajnai-kormány minden idős embertől újra elvesz több tízezer forintot, hiszen összesen több mint 80 milliárd forintot von el a nyugdíjasoktól."
Az Országgyűlés többsége idén májusban szavazta meg a Bajnai-kormány első törvényjavaslatait, többek közt a 13. havi nyugdíj megszüntetését, és megváltozott a nyugdíjak indexálásának (vagyis éves rendes emelésének) szabályozása is. A jövő évi büdzsé tervezete szerint a 13. havi ellátás kiesése miatt a nyugdíjkassza 165 milliárdot spórol (tavalyhoz képest 217 milliárdot), viszont a jövő évi öregségi nyugdíjakra 77 milliárd forinttal többet terveztek be, mint 2009-re. A két összeg különbsége 88 milliárd forint.

Forrás: stopbajnaicsomag.fidesz.hu

"A két éve előzetes letartóztatásban lévő MSZP-s Zuschlag János és fantomszervezetei 75 millió forint pályázati pénzt tettek zsebre."
A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalással és más bűncselekményekkel vádolja Zuschlag János korábbi szocialista képviselőt és 15 társát. A vádlottak, az ügyészség szerint civil szervezeteken keresztül 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre. Zuschlag 2007. szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban van, az első fokú tárgyalás jelenleg is zajlik (a perről szóló cikkeinket itt találja), ítélet egyelőre nincs, így azt sem lehet tudni, mit ír majd végül a bíróság Zuschlagék rovására.

A Bajnai-kormány "75 millió forintot vesz el a mozgássérültek támogatásából."
A jövő évi költségvetés tervezete eredetileg jelentősen, az idei 750 millió forintról 525 millióra csökkentette volna a fogyatékkal élők szervezeteinek támogatását. Az érintett szervezetek és a szociális minisztérium azonban a múlt héten megállapodtak abban, hogy jövőre 682,5 millió forint jut a szervezeteknek, ami 68 millió forinttal kevesebb, mint idén.

"A milliárdos Veres János volt pénzügyminiszter 183 ezer forintnyi étkezési utalványt kapott. A Gyurcsány-Bajnai-kormány miniszterelnöki hivatalának öt állami vezetője közt 1,5 millió forint étkezési támogatást osztottak szét."
Mint azt az [origo] megírta, 2009-ben négy államtitkár (Gémesi Ferenc, Tarcsi Gyula, Tordai Csaba és Baja Ferenc), és egy miniszter (Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter) kapott jutalomként étkezési utalványt. Veres János még pénzügyminiszterként kapott 183 ezer forintnyi étkezési jegyet. A vezetők jutalmai összesen, mintegy másfél millió forintot tesznek ki. Hasonló módon adtak jutalmat több tárcánál a köztisztviselőknek is. A MeH szerint a jutalmat a 2008-as bérmegtakarításból fedezték.

"A Bajnai-kormány az iskolás gyermekektől több tízezer forint menzapénzt vesz el. Összesen 17 milliárd forintot vonnak el a gyermekétkeztetés támogatásából."
A 2010-es költségvetési törvény tervezetében az ingyenes vagy kedvezményes gyermekétkeztetésre eredetileg - egy évre, gyerekenként - 22 500 forintot szántak volna, holott idén még minden rászoruló gyermek után 65 00 forintot kaptak a költségvetéstől az önkormányzatok. Az MSZP szerint hiba történt, amit kijavítanak, a kormány pedig múlt szerdán bejelentette: jövőre is garantálja a támogatást, azaz az önkormányzatok jövőre is megkapják a 65 000 forintot (erről részletesen itt olvashat)

"Az MSZP-s Hagyó Miklós által felügyelt BKV-nál, az elmúlt években 3 milliárd forintot fizettek ki végkielégítés címén. A BKV tisztázatlan tanácsadói szerződései miatt pedig már több büntető feljelentés is született."
A BKV belső vizsgálata szerint 2003 óta száz vezetőnek fizettek ki 10 millió forint feletti végkielégítést, összesen 1,7 milliárd forint értékben (a végkielégítésekre kifizetett teljes összeg ennél magasabb, de ennek egy részét a 2007-es létszámleépítésnél elküldött, nem vezető beosztású dolgozók kapták). A belső ellenőrzés szerint a száz végkielégítés fele volt "problémás", azaz előnytelen a BKV számára.

Kocsis István BKV-vezérigazgató az [origo]-nak adott interjújában azt mondta, a közlekedési társaság tanácsadói szerződései közül, eddig a Soda Kft. két szerződése - a luxusmetrós tanulmány és a fogaskerekű, libegő, sikló népszerűsítéséről szóló -, illetve Optimismo Kft-nek a fénymásoló-állomány felméréséről szóló szerződés miatt tett feljelentést. Büntetőeljárást kezdeményezett a korábbi humánpolitikai igazgató százmilliós végkielégítése miatt is.

Forrás: stopbajnaicsomag.fidesz.hu

"A Bajnai-kormány 1,8 milliárd forintot vesz el a tűzoltóságtól."
A tűzoltók szakszervezetei október 19-re hirdettek demonstrációt a budapesti Kossuth térre, amiért a 2010-es költségvetés jelentős elvonásokat tartalmaz ezen a területen is. A költségvetés 350 millió forinttal kevesebbet szán a tűzoltóknak, miközben nem hagyja meg a hivatásos tűzoltóságoknál azt az összeget, amit az adó- és járulékcsökkentéssel spórolhatnának meg. Nem kompenzálják azt az egymilliárd forintra becsült többletkiadást sem, ami az áfa, illetve az üzemanyag jövedéki adójának emeléséből származik.

"A Gyurcsány-, Bajnai-kormányok által támogatott sukurói kaszinóépítéssel az adófizetőket 600 millió forint kár érte."
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. 787,4 millió forintra értékelte a Joav Blum vállalkozó tulajdonában lévő albertirsai és pilisi ingatlanokat, amelyeket elcserélt a Velencei-tó melletti sukorói telekre, amelyet 1 milliárd 84 millió forintra értékeltek, és amelyre kaszinót akar építeni egy amerikai-izraeli befektetői csoport. Blum a 296 milliós különbözetet befizette az államnak, de a nyomozó főügyészség által kirendelt szakértő szerint a telkeit jelentősen túlértékelték, azok csak 193,8 millió forintot érnek.

A sukorói telekcsere miatt több büntetőeljárás is folyik: a főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt április óta nyomoz ismeretlen tettes ellen, a székesfehérvári ügyészség pedig azzal gyanúsítja Blumot, hogy 2008 májusában hamisan töltött ki egy lakcímbejelentő lapot, amelyen azt állította, Sukorón lakik. Oszkó Péter pénzügyminiszter múlt héten felkérte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t (MNV), haladéktalanul kezdjen egyeztetést Blummal, hogy az eredeti állapotot helyre lehessen állítani, vagyis visszacsinálni a vitatott telekcserét (a sukorói beruházásról szóló cikkeinket itt találja).

"A Bajnai-kormány a mentőktől 400 millió forintot vesz el."
Az Országos Mentőszolgálat a 2010-es büdzsé tervezete szerint 526,4 millió forint támogatást kap jövőre, ami mellett 22,8 milliárdot kap az elvégzett feladatokért az egészségügyi kasszából. Ugyanez az idei költségvetésben 546,3 millió, illetve szintén 22,8 milliárd. A mentőhelikopterek bérletére idén 800, jövőre 828,2 millió forintot szán a költségvetés, tehát a költségvetés számai alapján nem csökken a támogatás.

"Kóka János minisztersége alatt a MÁV privatizációja során, sikerdíjként 2 milliárd forintot kapott egy ismeretlen budapesti cég. A MÁV-székház eladásának körülményeit a rendőrség és az ügyészség vizsgálja."
A MÁV-ot nem privatizálták, a Fidesz-kiadvány minden bizonnyal a teherfuvarozó MÁV-Cargo eladására céloz. A Format osztrák hetilap tavaly februárban számolt be arról, hogy a MÁV-Cargót megvásárló Rail Cargo Austria 7,1 millió eurót (mai árfolyamon, mintegy 1,9 milliárd forintot) fizetett egy Geuronet Bt. nevű cégnek, állítólag tanácsadói tevékenységért. A MÁV tagadta, hogy bármi köze lenne az ügyhöz, amelyben a Nemzeti Nyomozó Iroda befolyással való üzérkedés gyanúja miatt rendelt el nyomozást. Ausztriában tavaly áprilisban menesztették a Rail Cargo Austriától Gustav Poschalko vezérigazgató-helyettest, aki aláírta a sikerdíjszerződést.

A MÁV egyelőre még nem adta el a székházát, bár próbálkozik vele. A vasúttársaság igazgatósága még 2007 októberében döntött arról, hogy több más ingatlana mellett eladja az Andrássy út 73-75. alatt álló székházát, és bérelt irodaházba költözik. Az Állami Számvevőszék szerint ezt a döntést nem támasztotta alá az igazgatósági előterjesztés, amelyben nem voltak gazdaságossági számítások. Az épületet eddig kétszer próbálták eladni, sikertelenül. A harmadik pályázatot október elején írták ki.

"A Bajnai-kormány több tízmilliárd forintot vesz el a vasúttól. Újabb vonalak szűnnek meg, városok, falvak válnak elérhetetlenné vonattal."
A kormány szándékai szerint a jövő évi költségvetésben 40 milliárd forinttal jutna kevesebb a helyközi közösségi közlekedésre. Ez kiszivárgott hírek szerint 44 mellékvonal, összesen több mint 1800 kilométernyi vasúti pálya bezárását jelenti, de hivatalosan sem a közlekedési tárca, sem a MÁV nem hajlandó elárulni, mire készülnek. A Költségvetési Tanács szerint ugyanakkor ezt a pénzt nem lehet megspórolni, sőt, a testület számításai szerint akár 25-30 milliárd pluszpénzt is elvihet a MÁV átalakítása.

"Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere 400 milliót érő budai villáját jogszabályellenesen építi."
Oszkó Péter 2007 májusában vett építési telket Budapest II. kerületében, amelyre több százmillió forintért építtet négyszintes házat. A pénzügyminiszter szerint az építkezés során tudatosan tért el az engedélyezett építési tervektől, de ennek biztonsági okai voltak: a talajviszonyok miatt, az érvényes terv állítólag statikailag nem biztonságos. Oszkó állítása szerint korábban kérte az önkormányzattól a terv módosítását, de arra egy jogszabályváltás miatt nem volt lehetőség. Ezért a miniszter úgy döntött, önkényesen eltér a tervektől, és vállalja az ezért járó bírságot.

"Oszkó Péter tízmilliárdokat vesz el az egészségügytől. Emiatt kórházakat zárnak be, műtéteket halasztanak el és egyre hosszabbak lesznek a várólisták."
A kormány eredeti szándékai szerint a 2009-es 1387 milliárd forintról jövőre 1407 milliárd forintra nőtt volna az egészségbiztosítási alap kiadási összege. A kórházak ugyanakkor ebből, a finanszírozási rendszer megváltozása miatt - Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgatója szerint - 27 milliárd forinttal, majdnem egyhavi finanszírozással kevesebbet kaptak volna. A kórházak és a minisztérium végül megállapodtak abban, hogy októberben 4,5 milliárd forintot, decemberben 6 milliárd forintot kapnak az intézmények, 2010 januárjában pedig januárban körülbelül egyhavi pluszfinanszírozást utalnak át.