Orbán szerint még nem dőlt el Molnár Oszkár jelöltsége

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerint még nem döntöttek arról, hogy elindítja-e egyéniben a Fidesz Molnár Oszkárt, a cigányokra vonatkozó mondatai miatt többször támadott fideszes polgármestert. Kövér László választmányi elnök szerint Molnár mondatai felmerülhetnek azon a találkozón is, ahol a párt vezetése meghallgatja a képviselőjelölteket.
Vágólapra másolva!

"Minden olyan kérdés felmerülhet a meghallgatáson, ami befolyásolhatja a választás kimenetelét" - mondta az [origo]-nak Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke arról, hogy Molnár Oszkárt, Edelény polgármesterét fogják-e faggatni a politikus vitákat kiváltó mondatairól. Orbán Viktor pártelnök és a Fidesz vezetőségének tagjai - köztük Kövér - egyesével hallgatják meg a párt választókerületi elnökeit, közülük kerülnek ki a párt egyéni választókerületi jelöltjei. (A meghallgatásokról korábbi cikkünkben, itt olvashat.) Molnárt, az edelényi választókerület elnökét még nem hallgatták meg.

A múlt héten országos nyilvánosságot kapott Molnárnak az edelényi tévében elhangzott egyik interjúja, amelyben többek között azt mondta, hogy a zsidó nagytőke be akarja kebelezni az egész világot és főleg Magyarországot. Korábban az RTL Klub Híradó-ja szerint arról beszélt az edelényi képviselő-testület ülésén, hogy ismer olyan települést, ahol cigányasszonyok tudatosan ártanak magzatuknak. A YouTube videómegosztón látható egy másik videofelvétel, amelyen Molnár azt mondja, ha majd Szetey Gábor (a kancellária egykori államtitkára, aki nyíltan vállalta homoszexualitását) bekerül a börtönbe, ott majd megtudja, mit jelent, ha az "egyneműek házasságot kötnek".

Arra a kérdésünkre, hogy e kijelentések befolyásolhatják-e Molnár egyéniben történő elindulását, Kövér azt mondta: a helyi Fidesz-szervezet javaslatára a választmány dönt a párt egyéni képviselőjelöltjeiről. Hasonlóan fogalmazott hétfőn Orbán, aki az MTI szerint egy sajtótájékoztatón azt mondta: először megvárja, mit mondanak az edelényiek Molnár képviselő-jelöltségéről, és ezután alakítja ki a saját álláspontját. A pártelnök közölte: képviselőjelöltté úgy lehet válni, hogy a választókerületben élő fideszeseknek kell elsősorban támogatniuk a jelöltet. "Ahogy ez a támogatás megvan, akkor következem csak én" - tette hozzá.

Molnár ezzel szemben az MTI-nek azt mondta: indul a 2010-es választáson egyéni képviselőjelöltként, és szerinte ezt már nem kell tisztáznia Orbánnal. A politikus azt követően beszélt erről, hogy a kijelentései miatt hétfőn találkozott Navracsics Tiborral, a Fidesz frakcióvezetőjével. (Az erről szóló cikkünket itt találja.) Molnár magabiztosan azt állította az [origo]-nak: bár még nincs túl a személyes meghallgatáson, nem hiszi, hogy a pártvezetés felvetné ezeket a kérdéseket, valamint azt sem gondolja, hogy ezek befolyásolnák az egyéniben történő indulását.