Titkolózó jelölt miatt döntenek zárt ülésen a BKV új vezetőiről

Vágólapra másolva!
Hétfő esti zárt ülésén vitatja meg a fővárosi közgyűlés, hogy kiket javasolnak a BKV igazgatóságába és felügyelőbizottságába. A főpolgármester szeptember elején jelentette be, hogy a BKV végkielégítési botrányai miatt visszahívják a két testület tagjait.
Vágólapra másolva!

Zárt ülésen tárgyalja meg hétfő este a fővárosi közgyűlés, hogy kiket javasolnak a BKV igazgatóságába és felügyelőbizottságába. A fővárosi önkormányzat sajtóosztályán az [origo]-nak azt mondták: zárt ülést személyiségi okokra hivatkozva akkor szoktak elrendelni, ha valamelyik jelölt nem akarja, hogy a kinevezése előtt nyilvánosságra kerüljön a neve.

A javaslatot Horváth Csaba MSZP-s főpolgármester-helyettes jegyzi, aki Hagyó Miklóstól, az MSZP másik főpolgármester-helyettesétől vette át a BKV felügyelét. Mivel az ügyben zárt ülést rendeltek el, így az előterjesztés szövege sem érhető el a főváros honlapján.

Demszky Gábor főpolgármester szeptember elején jelentette be, hogy a BKV végkielégítési botrányai miatt visszahívják a BKV igazgatóságának és felügyelőbizottságának tagjait. Demszky azt mondta: az új igazgatóságot a kormány delegáltja vezetné, az SZDSZ pedig nem zárkózott el attól, hogy a felügyelőbizottság elnöki posztját átadják a Fidesznek.

A BKV-nál a végkielégítési botrány július végén pattant ki, miután kiderült, hogy a cégtől több vezető is jelentős végkielégítésekkel távozott. A humánpolitikai igazgatót, Szalainé Szilágyi Eleonórát ráadásul tovább foglalkoztatták, miután kifizették neki a 100 millió forintos végkielégítését. A rendőrség végül hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást indított a gyanús végkielégítések miatt.

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója szeptember végén ismertette a közlekedési vállalat belső vizsgálatának eredményét. Eszerint közel ötven esetben úgy fizettek ki több tízmilliós végkielégítést, hogy a BKV jóval több pénzt fizetett, mint ami a szerződés alapján járt volna. Kocsis szerint ezzel több százmillió forintos kár érte a céget.