Mindenhol bekapcsolják a távfűtést

Vágólapra másolva!
Várhatóan narancssárga riasztást vezetnek be hétfő este az ország több részén a hidegfront és az erős szelek miatt. A Főtáv azt ígéri, hogy két napon belül mindenütt bekapcsolják a távfűtést, ahol ezt nem akadályozza szerelés vagy más műszaki probléma. Ha megjön a hideg, akkor a közlekedőknek érdemes áttérni a téli gumikra vagy a közösségi közlekedésre.
Vágólapra másolva!

A hidegfront érkezése és az ehhez társuló viharos széllökések miatt figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Várhatóan hétfő késő estétől több régióban narancssárga riasztást vezetnek be - mondta Kolláth Kornél ügyeletes meteorológus az MTI-nek. Mint mondta, a hidegfront már elérte a dunántúli országrészt, és egyre nagyobb területen viharossá fokozódik az északnyugati szél. (Mit jelent a narancssárga riasztás? Olvassa el itt!)

Az éjszakai órákban többfelé lesz viharos a szél, amelynek sebessége - főként a Dunántúlon, majd hajnaltól északkeleten is - helyenként elérheti a 90-100 kilométer/órát. A szél szerdára már veszít erejéből, de még a hét közepén is számítani lehet viharos széllökésekre. A meteorológiai előrejelzések szerint szerdára az ország legnagyobb részére megérkezik a tél. Országszerte borult lesz az ég, és sokfelé lehet számítani csapadékra is. Egyaránt előfordulhat eső, havas eső, havazás. A nappali hőmérséklet az előrejelzések szerint nem haladja majd meg a 3-8 fokot. (A várható időjárásról itt talál információkat.)

Két nap alatt beindul a fűtés

A lehűlés már múlt pénteken elkezdődött, emiatt már hétvégén elkezdte a felkészülést a Főtáv Zrt. Mint Balog Róbert, a cég szóvivője elmondta, hétfő reggel a 240 ezer távfűtött lakásból 24 ezerben fűtenek, ezek többsége panelház. "Kedd reggelre mindenütt lesz fűtés, ahol ez lehetséges. A kollégáim házról házra járnak és kapcsolják be" - mondta a szóvivő.

A Főtávnak a jogszabály szerint szeptember 15-től május 15-ig készen kell állnia a fűtésre, ezért a szóvivő szerint az egyik napról a másikra érkező lehűlés ellenére "hirtelenségről szó sincs". Tavaly már szeptember közepén lecsapott Budapestre a hideg, és két nap alatt az összes távfűtött budapesti lakásban beindult a fűtés.

Minimális - legfeljebb tíz épületet érintő - problémák minden évben elő szoktak fordulni. A technikai akadályoknak rendszerint két okuk van: vagy az, hogy a közös képviselő elszalasztotta felkészíteni az épület fűtőrendszerét, vagy az, hogy egy nyáron megkezdett elhúzódó műszaki munka folyik az épületben.

"Ha valahol most jönnek rá arra, hogy nem működik a rendszer, és most végzik a karbantartási munkálatokat, elég nagy bajban vannak, mert egy épületben vagy fűtenek, vagy szerelnek. A kettő technikailag kizárja egymást" - mondta, ilyen esetekben ők sem tudnak mást javasolni, mint a hősugárzót.

Óvatosság, téli gumik és folyamatos átállás

A várható lehűlésről a Fővinform ügyeletese az [origo]-nak elmondta, ilyenkor elsősorban a hidakon és felüljárókon ajánlott óvatosabban közlekedni, mert ezek a területek gyorsan jegesednek, könnyen beborítja őket a hó, átjárják a szelek, és nagyobb a csúszásveszély.

Budapesten a dugóktól terhelt helyeket érdemes elkerülni. Ilyen a belváros, az Astoria környéke, a Roosevelt tér, a pesti alsó rakpart és a bevezető utak. Mint mondta, aki teheti, a havazás kezdetekor a közösségi közlekedést vegye igénybe, már csak azért is, mert havazás esetén a tömegközlekedési eszközök által használt utakat takarítják elsőként.

Folyamatban van a téli átállás, Budapesten hó egyelőre ugyan csak a budai hegyekben várható, a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. fel van készülve - mondta az [origo]-nak Horti Zsófia szóvivő, hozzátéve, hogy "nem kell sem hó, sem jég, nézzünk ki az ablakon, esik az eső: Szentendrétől Dunaújvárosig áll a város". Mint mondta, nem csak a saját dolgukat könnyítik meg az autósok, ha téli gumira váltanak, hanem az utak jégmentesítését végző járművekét is.

Bízik az emberek bölcsességében a katasztrófavédelem

A téli viszonyoknak megfelelően kell átállítani a technikát és az egyént is - mondta az [origo]-nak Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A technika átállításánál a járművek felkészítését emelte ki: ellenőrizni kell a téli gumikat, az évszaknak megfelelő védőfolyadékok meglétét, a fékrendszert, a világítást. Fontos, hogy az autóban legyen folyadék, egy plusz meleg takaró, elegendő üzemanyag, ha valahol, valaki hosszabb várakozásra kényszerül az időjárás miatt - mondta.

A fűtés bekapcsolásakor elsősorban a nyílt lánggal üzemelő fűtőberendezésekre kell odafigyelni Szentes szerint: óvakodni kell a túlfűtéstől, nehogy a sugárzó hő miatt meggyulladjon valami. Hasznos, ha van otthon egy kisebb tűzoltó készülék, amivel el lehet fojtani az esetleg kezdődő tüzet. A szóvivő azt javasolta, hogy rendkívüli időjárási helyzetben az emberek alkalmazzák saját tudásukat, a jelentős többség kellően bölcs ehhez. Tájékozódjanak, és ha valamiben nem biztosak, akkor bátran forduljanak a katasztrófavédelemhez.