A magyar szélsőjobb térnyeréséről ír a Los Angeles Times

Vágólapra másolva!
Riportot közölt a Jobbikról a Los Angeles Times. Az amerikai lap szerint a párt és a "náciszerű ikonográfiát" idéző Magyar Gárda népszerűsége a romákkal szembeni gyűlöletből táplálkozik.
Vágólapra másolva!

Terjedelmes riportot közölt szombaton a Jobbikról a Los Angeles Times, Előretört a szélsőjobb Magyarországon címmel. Az amerikai lap tudósíja a párt egy szeptemberi komáromi rendezvényére látogatott, ahol "a napszemüveges, bőrmellényes, katonai surranós" jelenlévők az '1930-as, 1940-es évek magyarországi nácibarát pártjának zászlójára emlékeztető' kendőket viselnek a nyakukban.

A párt gyorsan növekvő népszerűsége a roma kisebbséggel szembeni gyűlöletből táplálkozik és abból, hogy vezetői folyamatosan cigány bűnözést emlegetnek - írja a lap.

A Los Angeles Times megemlíti, hogy a Jobbik 15százalékos eredményt ért el az európai parlamenti választásokon, és hogy a hozzájuk kapcsolható, "náciszerű ikonográfiát" idéző Magyar Gárda előszeretettel masíroz romák lakta településrészeken. A lapnak nyilatkozó elemzők szerint nem véletlen, hogy a Magyar Gárda előretörésével párhuzamosan kegyetlen romagyilkosságok történtek.

A párt népszerűségét táplálják a növekvő gazdasági gondok, a politikai elittel szembeni ellenszenv, valamint a kormány képtelensége, hogy hatékonyan kezelje a bűnözést és az etnikai feszültségeket - írja a Los Angeles Times.