Felszámolták szombatra a ferihegyi káoszt

Vágólapra másolva!
Szombaton reggel már csak két Malév-gép érkezett késve Ferihegyre, délelőttre helyreállt a reptér forgalma. Az átlagosan 30-40 perces késéseket az okozta, hogy pénteken egy Isztambulból érkező Malév-járat utasait a buszvezető rossz terminálra vitte, ezért újra kellett ellenőrizni okmányaikat.
Vágólapra másolva!

Szombat délelőttre helyreállt a forgalom a Ferihegyi Repülőtéren - mondta az [origo]-nak Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője. A péntek esti késéseket az okozta, hogy egy Isztambulból érkező járat utasait a buszvezető véletlenül rossz terminálhoz vitte, ami nemcsak az induló, hanem - a gépek rotálódása miatt - az érkező járatokat is érintette.

Szombaton reggel már csak két hajnali Malév-járatot érintett a késéshullám, de időközben már azok is megérkeztek és továbbmentek - mondta a szóvivő szombat délelőtt. Pénteken délután átlagosan harminc-negyven percet késtek a gépek, a legnagyobb késés másfél órás volt - mondta Hardy.

Pénteken egy Isztambulból érkező Malév-járat utasait a buszvezető a nem schengeni országokból érkező utasoknak fenntartott 2B terminál helyett a 2A-ra szállította. Emiatt a terminált le kellett zárni és újra kellett ellenőrizni az utasok okmányait. A tévedés oka vélhetően figyelmetlenség volt, de vizsgálat fogja majd kideríteni, hogy pontosan mi is történt - mondta a szóvivő.

Ilyen esetekben egy standard eljárás szerint járnak el a reptéren: az érkezési terminált lezárják és valamennyi utast újra ellenőrzik - mondta Hardy. Az ellenőrzésre azért van szükség, mert az Európai Unió schengeni övezetébe tartozó országok nem fogadják el a nem schengeni országok biztonsági ellenőrzéseit.

Az elmúlt másfél évben eddig összesen kétszer fordult elő ilyen eset. Május végén egy véletlenül nyitva maradt szolgálati ajtó miatt a Damaszkuszból érkező járat nem schengeni utasai összekeveredtek a repülőtéren várakozó schengeni utasokkal. Akkor a Damaszkuszból érkező Malév-gép utasait a gép felől a terminálba vezető folyosón nyitva hagyott kapu miatt az induló oldalra terelték.