Oszkó visszacsinálná a sukorói telekcserét

Vágólapra másolva!
A pénzügyminiszter felkérte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t, (MNV), hogy kezdjen egyeztetést Joav Blum befektetővel a sukorói telekcseréről azért, hogy az eredeti állapotot helyre lehessen állítani - közölte pénteken a Pénzügyminisztérium. A tárca ennek ellenére megkötötte  kaszinó üzemeltetésére kiírt szerződést a beruházóval, azt ugyanis Sukoróra, hanem a Közép-dunántúli régióra írták ki.
Vágólapra másolva!

Oszkó Péter pénzügyminiszter pénteken felkérte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t, (MNV), hogy haladéktalanul kezdjen egyeztetést Joav Blum befektetővel a sukorói telekcseréről azért, hogy az eredeti állapotot helyre lehessen állítani - közölte az MTI-vel a Pénzügyminisztérium.

A tárca szerint létrejött a játékkaszinó üzemeltetéséről szóló koncessziós szerződés. A minisztérium közleménye szerint a kaszinó üzemeltetéséről szóló pályázatot nem a sukorói, hanem a Közép-dunántúli régióra írták ki.

A King City Befektető Csoport pénteken sajtóközleményt adott ki, amely szerint a koncessziós szerződés aláírása fontos mérföldkő, de ez csak egyike a számtalan lépésnek. Mint írják, a hatalmas léptékű turisztikai beruházáshoz annak egész időtartama alatt, sőt azt követően is szükség lesz a kormányzati és helyi szervek, civil közösségek, valamint a lakosság támogatására, ezért "minden szükséges lépést meg kíván tenni" a csoport.

A közleményből az nem derül ki, hogy mi az álláspontjuk a telekcseréről. Ugyanakkor a Független Hírügynökség szerint a befektető csoportot vezető Joav Blum pénteken azt állította: meg van győződve arról, hogy mindenben az érvényes jogszabályoknak megfelelően járt el, és ezt kész bármilyen fórum előtt megerősíteni. Ezért Blum az elkövetkezendő napokban kész találkozni az MNV képviselőivel is.

A telekcsere miatt hűtlenkezelés gyanújával nyomozást folytató főügyészség múlt héten közölte: az általuk kirendelt igazságügyi szakértő szerint csak 193,8 millió forintot érnek azok az albertirsai és pilisi ingatlanok, amelyekért cserében Joav Blum izraeli-magyar vállalkozó az MNV-től egy sukorói telket kapott. Ezzel szemben az MNV még 2008-ban 787,4 millió forintért számította be az albertirsai és pilisi ingatlanokat. A csereszerződésben szereplő és az ügyészségi szakértő becslése közti különbség 593,5 millió forint.

Az ügyészség közleménye után a Pénzügyminisztérium először azt közölte, hogy üljön össze a főügyészség, illetve az MNV szakértője és vitassák meg, miért jutottak eltérő eredményre. Csütörtökön a pénzügyminiszter már azt mondta: várhatóan pénteken felkeresi az MNV Zrt.-t, hogy a vagyonkezelő szólítsa fel a befektetőt a felvetődött aggályok tisztázására, ennek hiányában pedig terelje jogi útra az ügyet. A pénzügyminiszter szerint a sukorói kaszinó-beruházás problémás pontjai a telekcsere-szerződéssel és az értékarányossággal függnek össze.

A Pénzügyminisztérium még júniusban indított egy vizsgálatot az ügyben, és a Népszabadság augusztus elején számolt be arról, hogy a tárca vizsgálata befejeződött, és súlyos szabálytalanságokat nem állapított meg. A tárca azonban az Állami Számvevőszéknek az MNV-vel foglalkozó jelentése után - amely élesen bírálta a telekcserét - úgy döntött, tovább kell folytatni a vizsgálatot. A Népszabadság pénteken azt írta: befejeződött ez a vizsgálat is, és nem állapított meg szabálytalanságokat, a vizsgálat az elcserélt telekek értékét is helybenhagyta. A hírt az [origo]-nak nem kívánta kommentálni a Pénzügyminisztérium, az MNV pedig azt közölte, egyelőre nem kapták hivatalos tájékoztatást a vizsgálatról.

Joav Blum által képviselt befektetőcsoport - amelynek tagjai között megtalálható Ronald S. Lauder, az Estée Lauder Group igazgatója is - eredetileg a három Pest megyei - két albertirsai és egy pilisi ingatlanon akart turisztikai beruházást végrehajtani. Mivel az épülő M4-es autópálya nyomvonala a Pest megyei ingatlanokra esett, ezért a befektetőknek joguk volt ingatlancserét kérni, mégpedig azon a területen, amelyet megjelöltek. Blumék a Pest megyei telkekért cserébe egy, a Velencei-tó partján fekvő, sukorói telket kértek, amelyen egy hatalmas szórakoztatóközpontot terveznek létrehozni. A pénzügyminiszter augusztusban jelentette be, hogy a Fejér megyei kaszinó működtetésére kiírt pályázatot KC Bidding Kft. nyerte meg, amely mögött a sukorói telket megszerző befektetőcsoport áll.