Több zsák világháborús lőszer volt a határon megfogott olaszoknál

Vágólapra másolva!
Több zsák világháborús lőszert és robbanóanyagot találtak azoknál az olaszoknál, akiket csütörtökön tartóztattak fel a szlovén határon. A tűzszerészek a helyszínen megsemmisítették a lőszereket.
Vágólapra másolva!

Második világháborús lőszereket vittek át az országon azok az olaszok, akiknek autóját csütörtökön állították meg a vámosok a szlovén határ közelében. A személyautóban nagy mennyiségű lőszert, töltényhüvelyt és robbanóanyagot találtak zsákokban, majd a vámosok kihívták a rendőrséget - közölte Csizmazia Péter, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az [origo]-val.

Az M70-es autóút tornyiszentmiklósi lehajtójánál, a határ felé vezető oldalon állították meg az autót a vámosok. A kiérkező rendőrök kihívták a tűzszerészeket is, akik a nem szállítható robbanószereket "a letenyei határátkelő közelében, egy mezőgazdasági területen" felrobbantották.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága közölte, hogy a kocsiban 268 darab különféle lőszer, 4 fegyverzártest, 1 lőfegyvertest csővel, 4 csappantyúzott hüvely, 1 puskacső, 1 kézigránátház, 2 darab 35 mm-es puskagránát, 2 kézigránát-detonátor és 2 orrgyújtó volt. Más gyanús vagy illegális dolgot nem találtak az autóban.

A sofőr elmondása szerint ezeket a II. világháborúból származó tárgyakat Szlovákiában találták, és Szlovénia felé kívánták kivinni a letenyei határátkelőn keresztül. A két olasz állampolgár ellen lőfegyverrel, lőszerrel és robbanóanyaggal való visszaélés gyanúja miatt indított eljárást a Zala megyei rendőrség.