A zöld trutyitól a kutyagumiig - olvasók a debreceni bűzről

Vágólapra másolva!
Az [origo] debreceni olvasói különböző elméletekkel álltak elő a várost elborító, orrfacsaró bűz eredetét illetően. A legtöbb vélemény szerint a bűz okát a csatornákban kell keresni: van, aki szerint zöld trutyi tör elő a föld alól, más szerint egyszerű aerodinamikai jelenség áll a háttérben. Mivel a város több pontján is felbukkant a rejtélyes szag, egy debreceni arra gyanakszik, hogy mozgó járműből jön a bűz. Néhányan viszont azt sem tudták, miről van szó.
Vágólapra másolva!

Eddig nem sikerült kideríteni, honnan fújhatja a szél Debrecenbe a két hete érezhető, időnként csak nagyon nehezen elviselhető trágyaszagot - állt pénteken a Kossuth rádió honlapján. A Tiszántúli Környezetvédelmi Felügyelőség vezetője, Kelemen Béla a rádiónak azt mondta : több lakossági bejelentést is kaptak már a bűz miatt, a szag forrását azonban nem tudták megjelölni a panaszosok.

Az [origo] által megkeresett három debreceni mindegyike a belvárosban lakik vagy dolgozik, kettőjüket egyelőre elkerülte a kellemetlen bűz, egy fiatalember viszont azt mondta, hogy amikor szerdán belvárosi munkahelyén kinyitották az ablakot, érezték az orrfacsaró szagot. Csütörtökön és pénteken már nem tapasztalt hasonlót.

Internetes fórumokon felmerült, hogy a csatornákból jön a bűz, de azt Ányos József, a Debreceni Vízmű Zrt. vezetője tagadja - írja a Független Hírügynökség. Szerinte egy, a várostól másfél kilométerre fekvő hígtrágya-tározó ontja magából a kellemetlen szagot. Ezt azonban Kelemen Béla tagadta. Szerinte ellenőrizték a telepet, és a bűzhatás csak a közvetlen környezetében érezhető. Közben a felügyelőség emberei folyamatosan próbálják felderíteni a bűz forrását, ezért átvizsgálják a Debrecen környéki állattartó telepeket, illetve ellenőrzik, hogy a trágyázást megfelelően végzik-e a város környékén.

Az [origo] olvasói továbbra is a csatornákra gyanakodnak. Egyikük azt írja, Debrecenben a nyár vége óta folyamatosan csatornáznak, a munkálatoknak hivatalosan csak december körül lesz vége: "Ez a jelen esetben nem új hálózat építését, hanem a régi cseréjét jelenti" - írja. "Egyes helyeken egy méter átmérőjű csöveket is cserélnek, emiatt van erős csatornabűz a városban. A munkálatok másik mellékhatása, hogy komoly torlódások vannak és még lesznek is."

Egy másik vélemény szerint is a csatornázás a bűz oka: "Szerdán este konkrétan a Széchenyi és Nyugati utca kereszteződésénél folyó útfelbontással járó munkálatok mellett kellett másfél percet állnom a piros lámpánál, és elviselhetetlen volt a bűz. Egyértelműen a csatornából eredt a szag".

"A szagkeltés lehet szándékos"

Egy magát szennyvíztisztításban jártasnak nevező olvasónk a szag eredetét boncolgatja levelében: "Tegnap délután először én is éreztem az utcánkban a bűzt. Vegyiparban és szennyvíztisztítóban is dolgoztam korábban, és nagyon ismerős a szag. Elsőre a magas fehérjetartalmú szennyvíziszap bomlása jutott eszembe. Én elképzelhetőnek tartom, hogy egy mozgó járműből jön, ami alapvetően feltehetően zárt, a szagkeltés viszont lehet szándékos. Érdekes a hatás rövid időtartama. Jó lenne tudni, időben hogyan jelenik meg a város különböző pontjain. Ha újra észlelem ezt a szagot, igyekszem felidézni majd, hol találkoztam vele korábban" - írta P. nevű debreceni olvasónk.

Egy másik olvasó szerint a jelenségnek aerodinamikai okai vannak. Mint írta, a városközpont Debrecen legmélyebb pontja, így törvényszerűen kialakuló cirkuláció eredménye, hogy a városban felszálló pára a főtéren alábukik, a magasabban futó légáramlatok pedig "bukfencet vetnek". "Itt lakom, évek óta, látom, hogy rohad a város. Valahol csak 40-50 centire az aknafedők alatt áll a bennszorult szennylé évek óta."

Zöld trutyi és kutyagumi

Volt olyan helyi kerékpáros, aki "zöld habszerű trutyit" látott felbukkanni a mélyből. "A tanítóképző és a Fórum bevásárló központ közötti szakaszon a csatornafedél alól valami zöld habszerű trutyi jött fel. Nem tudtam, mi az, tekertem tovább. Most, hogy egyre bűzösebb volt a város, eszembe jutott a trutyi. Az aknafedő alatt most egy rongy van. Lehet, azért, hogy a trutyi ne jöjjön ki. Tegnap fényképeztem le bicikliről" - írja az egyik olvasó, aki nem mellékelte az említett fotót.

Vannak olyan debreceni olvasók, akik szerint a szeméttelep felől fúj a szél: "Sok elfeledett szemétlerakó van a város körül, egy kiadós zápor után pedig megüli a várost a frissen felázott kutyagumi szaga. Szóval nem kifelé kéne szaglászni, hanem magunk körül" - véli olvasónk.

A Magyar Rádió szerint a hatóság már ellenőrizte a szennyvíztelepet, a hulladékkezelőt, a Debrecen környéki szántóföldeket, de egyik helyen sem találta meg a szag forrását. Az [origo] péntek délután sikertelenül próbálta elérni a Debreceni Vízműveket és a polgármesteri hivatalt.