H1N1: meghalt a harmadik magyar

Vágólapra másolva!
Egy daganatos betegségben szenvedő fiatal nő az újinfluenza harmadik magyar áldozata - jelentette be csütörtökön az egészségügyi miniszter. A boncolás után derült ki, hogy a nőt a H1N1 fertőzte meg.
Vágólapra másolva!

Már három ember halt meg Magyarországon az újinfluenza miatt - jelentette be a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón Székely Tamás egészségügyi miniszter. A harmadik áldozat egy 33 éves nő az észak-alföldi régióból, aki súlyos daganatos betegségben szenvedett.

A nő ideggyógyászati problémák miatt került kórházba szeptemberben. A kivizsgálás után derült ki, hogy daganatos beteg volt, ez okozta ideggyógyászati problémáit. Sugár- és kemoterápiás kezelést kapott, ami gyengítette az immunrendszerét, és nemrég szült, így a különösen veszélyeztetett csoportba tartozott. A halála utáni boncoláson derült ki, hogy az újinfluenzában betegedett meg - mondta Székely Tamás. Végső diagnózis a folyamatban lévő szövettani vizsgálatok eredménye után mondható.

A nőnek nem voltak újinfluenzás tünetei - mondta az MTI-nek Orosi Piroska, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Kórházhigiéne és Infekciókontrol tanszékének vezetője (ebben az intézményben halt meg a fiatal nő.) Orosz Piroska szerint a klinikán semmilyen különleges intézkedésre nincs szükség, betartják a szokásos higiénés szabályokat, illetve kiemelt figyelmet fordítanak a betegség által veszélyeztetett csoportokra.

Az ÁNTSZ szerint az eset rámutat arra, hogy a rizikócsoportba tartozó, többszörösen veszélyeztetett betegek (krónikus megbetegedés: rosszindulatú daganat, gyenge ellenálló képesség, terhesség) különösen ki vannak téve az újinfluenza-fertőzésnek.

A H1N1 influenzavírus elleni vakcinákat október elején kezdték el szállítani az ÁNTSZ-hivatalokba, onnan pedig a rendelőkbe. Összesen négymillió oltás ingyenes, további kétmillió adagért azonban már fizetni kell. A háziorvosoknak azt javasolta az ÁNTSZ, hogy az első héten először a legsúlyosabb krónikus betegeknek és a 40 év alatti fiataloknak adják be az újinfluenza elleni oltóanyagot. A 18 év alattiak számára várhatóan jövő héten lesz forgalombahozatali engedély, a 3 év alattiakat valószínűleg csak három hét múlva lehet beoltani.

(Az [origo] háziorvosokat kérdezett arról, ők beoltatják-e magukat az újinfluenza ellen - válaszaikat itt olvashatja. Sokan ódzkodnak a H1N1-vakcinától - olvassa el riportunkat az oltások első napjáról!)

Magyar H1N1-történet

Magyarországon május végén mutatták ki először a laboratóriumi vizsgálatok egy brazil férfinél az új influenzavírust. A férfi Egerben lett rosszul, és tőle vett mintákban a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták a H1N1 vírust.

Június közepén jelentette be az országos tiszti főorvos, hogy meghalt egy 41 éves magyar férfi az új influenzavírus okozta megbetegedésben, aki feltehetően külföldön fertőződött meg. Falus Ferenc akkori közlése szerint a férfi hirtelen kialakuló tüdőgyulladásban halt meg, a boncoláskor azonosították szervezetében az új típusú vírust. A férfi korábban nem járt orvosnál, és szív-, illetve tüdőbetegsége súlyosbította az influenza lefolyását.

A második haláleset szeptemberben történt Dél-Dunántúlon. A 34 éves férfi váratlanul halt meg Tolna megyei otthonában, ezután igazságügyi boncolást rendeltek el. Ennek során derült ki, hogy vérzéses tüdőgyulladása volt - ez a H1N1 egyik leggyakoribb szövődménye. A diagnózis után vettek mintát, így derült ki, hogy H1N1-vírus fertőzte meg a férfit. A miniszter szerint a férfit egy könnyebb sérülés miatt három héttel korábban látta a körzeti orvos, akkor azonban még nem volt semmi baja.

Az újinfluenzáról szóló összes cikkünket itt találja.