Leszólta a versenyben maradt rádiókat az ORTT-elnök

Vágólapra másolva!
Bár csak egy pályázót zártak ki hivatalosan a rádiópályázatból, amiért irreális üzleti tervet nyújtott be, a tendereket elbíráló ORTT elnöke szerint ez a kifogás más pályázatokra is igaz. Majtényi László ugyanakkor nem árulta el, kik próbálnak így előnyhöz jutni. A két országos kereskedelmi rádió frekvenciájáért zajló harcban előny, ha valaki magasabb árat ígér, de ez nem lehet megalapozatlan.
Vágólapra másolva!

Az egyik pályázó mindkét ajánlatának kizárása után is akad olyan anyag, amelynek üzleti-pénzügyi terve irreális, és teljesíthetetlen ígéretet tesz - nyilatkozta csütörtökön az ORTT elnöke, Majtényi László, aki ugyanakkor nem árulta el, hogy kik nyújtották be a szerinte vitatható ajánlatokat, és hány ilyen anyag van. "Elég sokat dolgoztam azért, hogy legyen pályázat, most pedig azért kell küzdeni, hogy fair legyen" - jegyezte meg a testület elnöke.

Majtényi szerint az üzleti tervek megítéléséhez több forrás is rendelkezésükre áll, hiszen az ORTT irodáján kívül ő is készíttetett piacelemzést a Corvinus Egyetem neves médiakutató műhelyével. Ez az elemzés több pályázó esetében jutott arra a következtetésre, hogy az üzleti terv megvalósulásának esélye nulla.

Arról az elnök nem kívánt nyilatkozni, hogy a két anyag szerint mekkora bevételt lehet elérni reálisan a két országos kereskedelmi rádiós jogosultságból. Nem cáfolta azonban, hogy egy, még a válság előtt évekkel a testület által megrendelt tanulmány körülbelül a nettó árbevétel ötödében jelölte meg a reális koncessziósdíj-plafont.

Szerdai ülésén zárta ki a versenyből a Zene Rádió Zrt. mindkét pályázatát a médiahatóság, amelynek közleménye szerint "a piaci körülményekre vonatkozóan helytelen, nem megalapozott feltételezésekből indul ki" az ajánlatuk üzleti-pénzügyi terve.

A két országos műsorszolgáltatási jogosultságra a szeptember 28-i határidőig hat indulótól, összesen nyolc pályázat érkezett, közülük esett ki a Zene Rádió két pályázata. A pályázati kiírás szerint az indulóknak egyrészt a 2011. július 1-ig tartó első szakaszra kellett megajánlaniuk egy 350 és 700 millió forint közötti díjat, másrészt a hétéves koncesszió hátralévő részére - egy 200 milliós fix összeg mellett - a nettó árbevétel adott százalékát kellett ígérniük. Ennek meghatározták a minimumát, de minél többet ajánl valaki, annál több pontszámot kap a pályázatnak erre a részére.