Vágólapra másolva!
Jó közlekedés, nyugodt környezet és a pozsonyinál jóval alacsonyabb ingatlanárak - ezek miatt költözik egyre több szlovák Rajkára és környékére. Az új lakók pozsonyi panellakásaik árán családi vagy társas házat tudnak venni a Szigetközben. Szlovák hobbifocisták tűntek fel a magyar focicsapatokban, és néhány helyen megnőttek a kerítések, ahogy egyre több szlovák vándorol a magyar paradicsomba.
Vágólapra másolva!

Na predaj feliratra cserélődtek a zu verkaufen táblák Rajkán, Bezenyén és még néhány szigetközi településen (az első szlovákul, a másik németül jelenti azt, hogy eladó). Az elmúlt egy-két évben ugyanis főleg szlovák vásárlók érdeklődnek a Pozsonytól alig 20 percre fekvő magyarországi falvak ingatlanai iránt. Ennek az oka egyebek mellett az, hogy a dinamikusan fejlődő Pozsony lakói menekülnek a csillagászati ingatlanárak elől - akár az országhatáron túlra is.

Pozsony központja elhelyezkedéséből adódóan nyugati, délnyugati irányból közelíthető meg leggyorsabban, azaz éppen Magyarország felől: "A többi irányban katasztrofális a közlekedés a belváros felé: mindennaposak a dugók és a balesetek" - mondja Bazsó Lajos, Rajka polgármestere.

Negyed óra alatt Pozsonyban

Sok pozsonyi ezért a Mosonmagyaróvártól északnyugatra, északra lévő szigetközi és csallóközi településeken keres magának új otthont. Az érintett települések közül a 2007-es határnyitás óta Rajka a legnépszerűbb. A község bármely tetszőleges pontjáról 2-4 perc alatt elérhető az autópálya, ahonnan 10-12 perc alatt már bent is van az ember Pozsony belvárosában. Így a legtöbb ingázó gyorsabban ér be munkába Magyarországról, mint Pozsony külvárosaiból.

Az érintett szigetközi települések polgármesterei szerint a szlovákok átköltözési hullámának gazdasági okai is vannak: a pozsonyi ingatlanárak kb. két és félszeresei az ittenieknek, egy pozsonyi panellakás árából a határ közeli falvakban családi házat lehet venni. "Nálunk még úgy is alacsonyabb az ingatlanok értéke, hogy negyven-ötven százalékkal megnőttek a két évvel ezelőttihez képest. Volt itt egy olyan házaspár, aki eladta azt a házat, amit pár éve vett, és a pénzből egy újat épített" - mondja Szokoli Sándor, Dunakiliti polgármestere.

Rajka központjában egy szép nagy családi ház előtt pozsonyi rendszámú autó áll. Csöngetésünkre egy labdát rágcsáló spániel kíséretében egy 40-45 év körüli férfi nyit ajtót. Magyarul üdvözöl minket, majd készségesen elmeséli, hogyan került ide: "Pozsony belvárosából költöztünk ide három évvel ezelőtt" - mondja Lakatos Eugén, miközben betessékel minket a ház mögötti teraszra. Épp szabadnapos, Bécsben dolgozik zenészként, felesége viszont hamarosan megérkezik Pozsonyból, ahova minden nap fél hétre jár munkába. Kisebbik gyerekük pozsonyi magyar gimnáziumba jár, a nagyobbik - apjához hasonlóan - zenész.

Pozsony 15 kilométeres körzetében kerestek házat, amikor eszükbe jutott, hogy ismerőseik nem sokkal korábban költöztek Rajkára. "Vasárnap jöttünk megnézni a házat, szerdán már meg is vettük. Akkoriban még alig 20-30 szlovákiai család élt itt" - idézi fel ízes tájszólásban a három évvel ezelőtti eseményeket. Nem bánták meg a villámgyors döntést: "Az itteni életben a legjobb ez a nyugodtság, kellemes környezetben lakunk. A középkorosztálynak való, hogy faluhelyen szépecskén letelepedjen és dobálja a kutyának a labdát. A másik, hogy nincs gondunk a parkolással. És gyorsan be is tudtunk illeszkedni, előny, hogy magyarok vagyunk. Nagyon sok itteni barátom lett, messziről intenek az emberek" - mondja, miközben kutyája labdáját a füves kertbe dobja. "Pozsony külvárosából fél óra alatt lehet beérni, innen összesen 20 perc az út" - jut eszébe Rajka még egy előnye. Felesége munkahelyére, a pozsonyi szociális biztosítóhoz háztól házig kb. 20 perc alatt ér be autóval.

A vidéki lét előnyei olyan apróságokban is tetten érhetők Lakatos Eugén szerint, hogy az állatorvos házhoz jön a kutyához, a szódát lerakják a kapu előtt - "nem kell a flakonokat a Tescóból cipelni" -, és bár orvoshoz továbbra is Pozsonyba járnak, hamarosan bejelentkeznek egy környékbeli fogorvoshoz.

Családjával egyszerre nézi a magyar és a szlovák tévét, felesége a szlovák tévében futó sorozatokat nézi, ő pedig azért szereltetett fel parabolaantennát, hogy a magyar mellett a szlovák hírekkel is tisztában legyen. Amióta átköltöztek, magyar és szlovák telefonja is van: "Ezzel vagyunk bajban: a magyaron sokszor a szlovák jön be, és fordítva. De már tudjuk, melyik térerő hol erős a lakásban: ha csörög a telefon, már futunk a teraszra vagy a hálószobába" - mondja.

Az egyetlen negatívum, ami feltűnt neki, hogy Magyarországon magasabb a rezsi. Mostanában pedig a családi logisztika igényel egy kis fejtörést: "Az egyetlen gond, hogy még nincs közvetlen busz Pozsonyba, a fiúk pedig főleg Pozsonyba járnak a barátaikhoz, moziba vagy szórakozni hétvégén. Az utolsó busz 11-kor megy Oroszvárra, vagy kimegyünk eléjük, vagy előzetesen összeegyeztetjük, ki mikor viszi el az autót" - mondja.

A két ország közti politikai feszültségnek semmi jelét nem érzi a faluban: "Nekünk ugyan előnyünk, hogy - bár az állampolgárságunk szlovák - magyarok vagyunk, de az itt élő szlovákok sem panaszkodnak. Nem hallottam olyanról, aki visszaköltözött volna. Ellenségeskedés a nagypolitikában van, engem soha nem bántottak azért, mert magyar gyerek voltam. Faluhelyen olyan szépen együtt élnek itt is, Szlovákiában is az emberek" - mondja.

Forrás: Ancsin Gábor [origo]
Lakatos Eugén szerint jó döntés volt Pozsony belvárosából Rajkára költözni

Az elmúlt három évből egy szélsőséges esetre emlékszik, amikor valaki felírta az eladó rajkai házak falára, hogy "A haza nem eladó". Mint mondta, ezt annyira felfújta a szlovák sajtó, hogy amikor nem sokkal később egy hétig tankok álltak a határon, azon morfondírozott, hogy most majd az lesz a szlovák lapokban, hogy támadásra készülnek a magyarok - mondja nevetve.

Lakatos Eugén egyelőre nem gondolkozott azon, hogy felvegye a magyar állampolgárságot: "Szlovákiában születtem, magyar az anyanyelvem, 22 éve Ausztriában dolgozom. Ha megkérdezik tőlem, hogy woher kommen Sie?, mit válaszoljak? Hogy magyar-cigány-szlovák vagyok? Inkább azt mondom, hogy Monarchiakind" - mondja mosolyogva.

Nem sokkal 5 előtt megérkezik felesége, Eugén pedig másnap munkába indul: délután kollégáiért beugrik Pozsonyba, aztán együtt mennek Bécsbe: A pozsonyi kitérővel összesen egy óra alatt teszi meg az utat Rajkától Bécsig.

Csak a magas kerítésekkel van gond

Eugénen és családján kívül 200-250 hivatalosan regisztrált szlovák állampolgár él a 3000 fős Rajkán, a polgármester becslése szerint a rajkaiak egyötödét teszi ki a szlovákok aránya. A 2007-es év ugrásszerű volt, az utóbbi fél-egy évben kicsit lelassult a beköltözési folyamat. Kezdetekben elsősorban Rajka és Bezenye volt a cél, most már egészen Mosonmagyaróvárig merészkednek az ingatlanvásárlásban gondolkodó szlovákok: kocsival onnan is kb. 20-25 percre van Pozsony.

A szomszédos Dunakilitin 1900 emberből 123 a bejelentett külföldi, kétharmaduk szlovák. Az ingatlanok 11 százaléka külföldi tulajdonban van, 7,3 százalék szlovákoké.

A dunakiliti embereket nem zavarják az új lakók, csak az utóbbi két évben felhúzott magas kerítésekkel nincsenek kiegyezve - állítja a helyi polgármester. "Megjelentek a nagy betonkerítések, amikkel szemben kicsit bizalmatlanok az emberek. Pedig olyan gyönyörűen gondozott udvaraik vannak, amivel inkább dicsekedniük kellene" - mondja Szokoli Sándor. Ugyanakkor megjelent a másik véglet is: vannak olyan jövevények, akik nem gondozzák kertjeiket, ezért a terjedő gaz sok bosszúságot okoz a szomszédnak: "Aki panelből költözött ki, nem tudja, hogyan kell bánni a kerttel" - magyarázza, és említ egy pozitív példát is.

Egy pozsonyi klinikán dolgozó szlovák professzor egyszer éppen dunakiliti otthona felé tartott, amikor észrevett egy elgázolt motorkerékpárost. Azonnal elsősegélyben részesítette, a férfi túlélte az esetet, a professzor pedig életmentéséért önkormányzati elismerésben részesült. "Annak ellenére, hogy nem nagyon tud magyarul, a szomszédjai is áradoznak róla, milyen rendes ember" - mondja Szokoli büszkén.

Forrás: Ancsin Gábor [origo]
Egyre több a szlovák felirat

Az egyik rajkai kocsmában időző középkorú férfi is szívesebben beszél arról, mik a szlovákok átköltözésének jó hatásai. Mint mondja, az elmúlt években fejlődésnek indult a község, kérdezzük csak meg a tüzépes Winklert.

Panellakás utáni paradicsom

"Schengen után valóban belendült az üzlet" - mondja a Tüzép-telep - és az emlegetett Winkler - munkatársa. "Minden második érdeklődő szlovák, kb. öt százalék osztrák, 45 százalék magyar. Ide a környékre is szállítanak a szlovákok, de át Szlovákiába is, mert itt olcsóbb az alapanyag. Volt eset, hogy teljes lakóparkra kértek tőlünk árajánlatot" - mondja.

Néhány méterrel odébb szlovák feliratokkal reklámozott ingatlaniroda kínálja a környék épületeit. "99 százalékban szlovákok az ügyfeleink" - mondja Hóka Ágnes, az iroda munkatársa, aki maga is szlovákiai magyar. "Aki ide költözik, a panellakás után paradicsomként éli meg ezt a környezetet. Most Rajka, Dunasziget, Dunakiliti a sláger" - mondja. Az ingatlaniroda neve szójátékot rejt, a raj szó szlovákul paradicsomot jelent.

Nemcsak a pozsonyiak keresik őket, nagyon sok a zsolnai, kassai, kelet-szlovákiai érdeklődő is, akik Pozsonyban vállalnak munkát, a főváros közelében szeretnének letelepedni, a drága ingatlanok miatt azonban végül Magyarországon kötnek ki.

Mint mondja, idén főleg a társasházak, a parasztházak mennek, a 2007-2008-as nagy boom idején a családi házakra volt nagy kereslet. Általában inkább a már meglévő házakat alakítják át, de sok újat is építenek.

Hamarosan rendszeres buszjárat is lesz Pozsonyba

Az [origo] által megkérdezett polgármesterek szerint főleg középkorú, nyugdíj előtt álló emberek költöznek a településekre, elsősorban a Pozsonyban dolgozó közép- és felsővezetői körből. Az átköltözők etnikai összetétele szinte mindenütt vegyes: fele-fele arányban vannak a magyarok és a szlovákok.

"Majdnem minden családban van legalább egy ember, aki tud magyarul" - mondja Bazsó. Ő egyébként nem aggódik az újsütetű rajkaiak beilleszkedése miatt: több tucat új szlovák lakosból álló magyar nyelvtanuló csoport alakult, és a helyi focicsapatot is több szlovák erősíti. Az önkormányzat is reagált a megnőtt szlovák lakosságra: 2-3 nyelven fogalmazza meg a lakossági információkat, a megnőtt autósforgalom miatt az önkormányzat most készíti a település közlekedési rendjét. Várhatóan októbertől a pozsonyi közlekedési vállalat helyi járata egészen Rajkáig fog közlekedni. Ekkortól kb. 170 forintért lehet átbuszozni Rajkáról Pozsonyba.

Forrás: Ancsin Gábor [origo]
Bazsó Lajos rajkai polgármester szerint a helyi vállalkozóknak jót tett a betelepülőhullám

Az áttelepült szlovákok gyerekeiket továbbra is Pozsonyban járatják óvodába és iskolába, bár akad néhány szlovák kisgyerek a környék óvodáiban is. A polgármesterek szerint a többség maradt régi pozsonyi háziorvosánál, a közszolgáltatásokat egyelőre Szlovákiában veszik igénybe.

Kedvezmény a helyi lakosoknak

A térségbe átköltözött szlovákok részben lakóhelyükön, részben munkahelyükön adóznak. A polgármesterek szerint egyelőre "nem vészes", hogy jövedelmük után Szlovákiában adóznak, nagyobb gond, hogy a megnőtt telekárakat a helyiek nem vagy csak nehezen tudják megfizetni.

Az önkormányzatok ezért a helyi lakosok támogatására kedvezmény rendszert alakítottak ki: a rajkai önkormányzat például 25 ezer forintos négyzetméteráron hirdeti telkeit, ami óriási összeg azoknak, akik helyben szeretnének költözni. A helyiek így kedvezményes négyzetméteráron kapják az önkormányzati telkeket. Hasonlóan támogatja a helyben maradást Dunakiliti is: aki igazolni tudja, hogy legalább öt éve a faluban él, negyven százalékos kedvezményt kap - igaz, ott ez egyelőre még csak terv, mert most átmenetileg elfogytak az önkormányzati telkek.