Pumpálták a pénzt Zuschlagék alapítványaiba

Vágólapra másolva!
Egy tanú szerint a sportminisztérium egykori helyettes államtitkára döntött azokról az egyedi kérelmekről, amelyek alapján pénzhez jutottak a csalással vádolt Zuschlag János egykori MSZP-s képviselőhöz köthető alapítványok. Zuschlagék gyakran kaptak az átlagnál magasabb támogatást - állította.
Vágólapra másolva!

Az egykori Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumtól gyakran kaptak az átlagnál jóval magasabb összegű egyedi támogatást a Zuschlag Jánoshoz köthető civil szervezetek - mondta a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó Zuschlag-per szerdai tárgyalási napján meghallgatott tanú. A tanú tudott arról, hogy Zuschlag János civil szervezetekből álló hálózatot működtetett, de erről korábban azt vallotta, hogy senki sem látta azoknak a szervezeteknek a tagjait. Szerinte köztudomású volt, hogy mely szervezetek tartoznak Zuschlag János érdekeltségi körébe, annak ellenére, hogy egyiken sem szerepelt a politikus neve.

Az egyedi kérelmekről Ocsovai Tamás akkori helyettes államtitkár döntött, akinek volt pénzkerete a civil szervezetek közvetlen támogatására - mondta a tanú, aki Ujhelyi István elnöksége idején a Fibisz elnökségi tagja volt, majd Ocsovai Tamás beosztottjaként a minisztériumban dolgozott.

Ocsovai Tamás viszont hétfőn azt vallotta a bíróság előtt, hogy a kifogásolt pályázatokról sok esetben a sportminisztérium vezetése, Mesterházy Attila akkori államtitkár, az MSZP jelenlegi frakcióvezetője, illetve Gyurcsány Ferenc akkori miniszter, későbbi miniszterelnök is tudott. (Ocsovai Gyurcsányt érintő vallomásáról itt olvashat.)

A Gyermek és Ifjúsági Alapprogram (GYIA) ülése előtt a civil oldal szóvivőjével, Prácser Lászlóval - aki most az ügy kilencedrendű vádlottja - egyeztetett Ocsovai Tamás, aki akkor az ifjúsági ügyekért is felelős minisztérium helyettes államtitkára volt, és arra kérte, hogy támogassa a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó szervezetek pályázatait - mondta a tanú, aki 2002-től 2006-ig az Ifjúsági és Sportminisztériumban, majd jogutódjainál dolgozott szakreferensként.

Prácser László elismerte, hogy a GYIA-tanács ülése előtt "valóban felmerült az, hogy a támogatásért cserébe a civil oldal felvállalja a kormányzati oldal előterjesztését". A tárgyaláson Zuschlag János is megszólalt és megerősítette, hogy a pályázatok elosztása előtt széleskörű egyeztetés volt a civil oldal és a kormányzati oldal között. "Az nem igaz, hogy ez arra a hat-hét szervezetre irányult, amivel engem összefüggésbe hoznak" - tette hozzá.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalással és más bűncselekményekkel vádolja Zuschlag Jánost és 15 társát. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak fiktív civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre. Zuschlag János, egykori MSZP-s országgyűlési képviselő 2007. szeptember 21. óta előzetes letartóztatásban van. (A Zuschlag-ügy fejleményeit itt követheti.)