Vörös csillagot raktak baloldali aktivisták a turulszoborra

Vágólapra másolva!
Vörös csillagokat raktak szerdán baloldali aktivisták a főváros XII. kerületében található turulszoborra, amelynek lebontásáról évek óta megy a vita. Akciójukkal a szélsőjobboldali ideológia terjedése ellen akartak tiltakozni.
Vágólapra másolva!

A jogállamiság érvényesülése és a szélsőjobboldali ideológia térnyerése elleni tiltakozásul papírlapokra rajzolt vörös csillagokat helyeztek baloldali aktivisták szerdán a bíróság által bontásra ítélt XII. kerületi turulszoborra.

Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 vezetője azt mondta: a vörös csillag az antifasiszták és a munkásmozgalom nemzetközi jelképe, ezért a II. világháború áldozatainak emlékművére inkább kell vörös csillagot tenni, minthogy a náci eszmét hirdető szélsőjobb zarándokhelye legyen.

Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) vezetője a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: nem a turullal, mint jelképpel van problémájuk, hanem azzal, hogy a XII. kerületben éppen arra a helye épült a nácik zarándokhelyévé vált emlékmű, ahol a világháború 410 zsidó áldozatának emlékművének kellene állnia.

A sajtótájékoztatóval egybekötött akció végére négy rendőr jelent meg a turulszobornál, és igazoltatták Vajnai Attilát.