Kizártak egy céget a rádiópályázatból

Vágólapra másolva!
Három-három pályázó maradt versenyben a kereskedelmi rádiók frekvenciáira kiírt pályázatokon, miután az ORTT egy pályázót kizárt, amiért a médiahatóság szerint irreális üzleti tervet nyújtott be. A Sláger és a Danubius meg szeretné tartani novemberben lejáró műsorszolgáltatási jogát.
Vágólapra másolva!

Három-három pályázatot talált érvényesnek Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) az országos kereskedelmi rádiók frekvenciáira jelentkezők közül - közölte szerdán délután a testület. A Sláger és a Danubius rádiók frekvenciáira meghirdetett pályázatra hat cég összesen nyolc pályázatot nyújtott be, közülük a mindkét frekvenciáért harcba szálló Zene Rádió Zrt.-t az ORTT kizárta. A médiahatóság ezt azzal indokolta, hogy a Zene Rádió Zrt. pályázatában szereplő üzleti-pénzügyi terv "a piaci körülményekre vonatkozóan helytelen, nem megalapozott feltételezésekből indul ki" (a pályázó cégekről részletesen korábbi cikkünkben olvashat).

A Danubius Rádió frekvenciáiért így a jelenlegi műsorszolgáltató mellett az Advenio és a Rádió Juventus Zrt. indul. A Danubius elindult a másik, jelenleg a Sláger Rádió által használt frekvenciáért is, amelyet a Sláger is szeretne megtartani, itt a harmadik pályázó az FM1 Konzorcium. A Danubius azért pályázott a Sláger Rádió frekvenciájára is, mert azaz ország 87 százalékát fedi le, míg az általa jelenleg használt csak a 67 százalékát.

A pályázati kiírás szerint az indulóknak egyrészt a 2011. július 1-ig tartó első szakaszra kellett megajánlaniuk egy 350 és 700 millió forint közötti díjat, másrészt a hétéves koncesszió hátralévő részére - egy 200 milliós fix összeg mellett - a nettó árbevétel adott százalékát kellett ígérniük. Ez legkevesebb a nettó árbevétel nyolc százaléka lehet, de minél többet ajánl valaki, annál több pontszámot kap a pályázatnak erre a részére.

Korábban az Országgyűlés elfogadott egy törvénymódosítást, amely lehetőséget adott volna arra, hogy a két rádió műsorszolgáltatási jogosultságát pályázat nélkül meghosszabbítsák (erről és a frekvenciákért zajló lobbiról szóló cikkünket itt olvashatja). Ezt Sólyom László köztársasági elnök fúrta meg azzal, hogy a jogszabályt megküldte az Alkotmánybíróságnak, amely azt megsemmisítette.