Gárdistaruhások ellen indul eljárás Szabolcsban

Vágólapra másolva!
Szabálysértési eljárást indított a rendőrség öt ember ellen, akik a bíróság által a cigányok megfélemlítése miatt feloszlatott Magyar Gárda egyenruháját viselve vettek részt egy keddi nagydobosi rendezvényen. A rendőrök előre figyelmeztették a résztvevőket, hogy az egyenruha viselésével jogsértést követnek el.
Vágólapra másolva!

Kedden este Nagydoboson megemlékezést tartottak, és a rendőrség előzetesen arról értesült, hogy azon többen a Magyar Gárda egyenruhájában akarnak részt venni - derül ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság közleményéből.

A rendőrök ezért figyelmeztették a rendezvény szervezőjét, majd a helyszínen jelenlévőket is, hogy jogsértést követnek el a ruha viselésével - áll a közleményben, amely szerint a megemlékezés nem tartozott a gyülekezési törvény hatálya alá, vagyis nem kellett előre bejelenteni a rendőrséghez, viszont a rendező kérte a rendőröket, hogy legyenek jelen az eseményen.

A rendezvény közben öt résztvevő "levette civil dzsekijét, mely alatt a Magyar Gárda mellényét viselték, feltették az egyenruhához tartozó sapkát, és így vettek részt a megemlékezésen" - közölte a megyei kapitányság. A rendőrök az öt résztvevőt a helyszínen igazoltatták, és szabálysértés miatt eljárást indított ellenük.

Júliusban született jogerős bírósági ítélet a Magyar Gárda Egyesület és a hozzá kötödő mozgalom feloszlatásáról, a rendőrség azonban azóta is bizonytalanságban van, hogy mit kezdjen az újabb gárdistademonstrációkkal. A bírósági ítéletet követően feloszlattak ugyan egy budapesti gyűlést, de szeptember végén Kiskunlacházán a rendőrség nem akadályozta meg a gárdista-egyenruhások demonstrációját.

Az [origo] kérdésére utólag azt közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, hogy nem állt fenn minden feltétel ahhoz, hogy megakadályozhassák a gárdistaruhát viselők felvonulását (erről itt olvashat részleteket), az Országos Rendőr-főkapitányság azonban később közölte, hogy ez hibás döntés volt.

A bíróság azzal indokolta a Magyar Gárda feloszlatását, hogy a szervezet tevékenysége a cigányok emberi méltóságához, egyenlőségéhez és szabadságához való jogainak sérelmével járt. Az ítélet szerint megfélemlítésre alkalmas lehet, hogy a gárdisták egyenöltözetben, katonai vezényszavak kíséretében, sorokba rendeződve masíroznak, és előttük beszédek hangzanak el. Ugyanakkor a bíróság szerint ezeket a körülményeket nem önmagukban, hanem összességükben kell megítélni.