InfoRádió: Nemzetközi közgazdászt jelölhet EU-biztosnak Bajnai

Vágólapra másolva!
Andor Lászlót jelölheti EU-biztosnak Bajnai Gordon kormányfő - értesült az InfoRádió. Andor, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatósági tagja a szocialista Kovács Lászlót válthatja az EU "kormányában". Az MSZP frakcióvezetője szerint nem született ilyen döntés, a kormányszóvivő pedig egyelőre nem kommentálta az értesülést.
Vágólapra másolva!

Andor Lászlót, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatóságának tagját jelöli az Európai Bizottság magyar tagjának Bajnai Gordon miniszterelnök - értesült az InfoRádió szerdán. A rádió értesülését Budai Bernadett kormányszóvivő nem kommentálta, csak annyit mondott, hogy Bajnai Gordon egy héten belül bejelenti Magyarország jelöltjét a biztosi posztra.

Az [origo] kérdésére Szollár Domokos kormányszóvivő sem kívánta kommentálni az értesülést. Andort megkerestük londoni titkárságán, titkárnője azonban egyelőre csak visszahívást ígért. Az MSZP frakcióvezetője, Mesterházy Attila az MTI-nek azt mondta, hogy nem született döntés arról, hogy Andor Lászlót, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatóságának tagját jelöli az Európai Bizottság magyar tagjának Bajnai Gordon miniszterelnök.

Azt, hogy Magyarország kit küld az Európai Unió kormányának számító Európai Bizottságba, Bajnai Gordon kormányfő és a bizottság elnöke, José Manuel Barroso közösen dönti el. Eddig a szocialista Kovács László képviselte Magyarországot adóügyi biztosként, az ő mandátumának meghosszabbítása azonban már korábban bizonytalanná vált.

A biztos személyéről múlt pénteken egyeztetett Bajnai Gordon az MSZP-vel, a tárgyalásra az [origo] információi szerint a kormányfő több konkrét javaslatot is kért a párttól. Több szocialista forrásunk szerint is Kovács László EU-biztos és Veres János volt pénzügyminiszter volt a legesélyesebb, de szóba került Herczog Edit EP-képviselő és több más szocialista politikus neve is (az esélyesekről bővebben korábbi cikkünkben, itt olvashat). Andor László nevét az [origo]-nak nyilatkozó szocialista vezetők korábban nem vetették fel.

Andor László 2005 óta az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatóságának tagja, Magyarországot képviselő igazgatója. A Magyar Tudományos Akadémia Nemzetközi Tanulmányok Bizottságának tagja, kandidátus, aki tanít a Budapesti Corvinus Egyetemen is. Jelenleg az egyetem honlapja szerint fizetés nélküli, tanulmányi szabadságon van, és az EBDR londoni központjában dolgozik. Andor László 2004-től tagja volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök gazdaságpolitikai tanácsadó testületének is - olvasható az InfoRádió honlapján.