MN: Korábbi cégét bízta meg a MÁV-vezér

Vágólapra másolva!
MÁV-elnökké való kinevezéséig vezette Andrási Miklós azt a céget, amellyel később a vasúttársaság szakértői szerződést kötött - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a szerződés kifejezetten tartalmazza, hogy a tanácsadó cég független a vasúttársaságtól.
Vágólapra másolva!

Andrási Miklós MÁV-elnök kinevezése után a vasúttársaság szerződést kötött azzal a céggel, amelynek Andrási volt az igazgatója - írja a Magyar Nemzet a birtokába került vállalkozási szerződésre hivatkozva. A szerződésből az derül ki, hogy a Grid CEE Tanácsadó Zrt. öt és fél millió forint plusz áfáért vállalt "szakértői közreműködést" a MÁV villamosenergia-ellátó tevékenységének önálló társaságba történő kiszervezésében.

A szerződés egyik pontjában a vállalkozás nyilatkozik arról, hogy a MÁV-tól független, befektetéseiben nem érdekelt, és nincsenek a két társaság viszonyában összeférhetetlenségi okok. A MÁV azt is vállalta, hogy a Grid által "tervezet formájában kiadott írásos vagy szóbeli jelentésekre, prezentációkra, következtetésekre és tanácsokra nem támaszkodik", hiszen a tervezeteken még "további munka vagy változtatás válhat szükségessé". A Grid Zrt. a lap szerint elsősorban vezetői, pénzügyi, befektetési és adótanácsadással, pénzügyi vállalkozások alapításával foglalkozik.

Andrási Miklóst, a Grid Zrt. korábbi igazgatóját Hónig Péter közlekedési miniszter idén július 1-jén nevezte ki a MÁV elnökévé, hogy a közösségi közlekedés társadalmi elismertségét visszaszerezze, megteremtse a cég iránti bizalmat, és piaci szemléletet alakítson ki. A kormány jövőre 40 milliárd forintot akar spórolni a közösségi közlekedésen, az elnök-vezérigazgató feladata a társaság ennek megfelelő átalakítása, a MÁV-csoport finanszírozhatóságának megteremtésével, illetve a Volán- és vasúti közlekedés párhuzamosságának megszüntetése.