Képviselők széllel szemben - módosító indítványok a költségvetéshez

Vágólapra másolva!
Haltelepítésre, sokadrangú út kátyúinak kiigazítására, egyháztámogatásra, rendőrségi kártérítésekre is kérnek pénzt azok a képviselők, akik módosító indítványokat nyújtottak be a költségvetéshez. Van olyan képviselő, aki több javaslatát is ugyanannak a pénznek az átcsoportosításával támogatná, a Fidesz alelnöke pedig 6,3 milliárd forintot szeretne különböző dolgokra.
Vágólapra másolva!

Hatalmas mennyiségű módosító indítványt nyújtottak be a 2010-es költségvetés tervezetéhez, főként ellenzéki képviselők. A szerda délutánig beérkezett 335 módosító javaslat közül csak egyet jegyez szocialista képviselő, Deák Istvánné. Ő hét Veszprém megyei település környezetvédelmi fejlesztésre kapott hitelének jövőre esedékes törlesztéséből engedne el összesen 73 millió forintot.

A módosítók legnagyobb részében a képviselők választókörzetének vágyai köszönnek vissza: több száz javaslat szól utak, vasutak, uszodák, iskolák és rendelőintézetek építéséről, felújításáról. Ezek közös jellemzője, hogy valamelyik központi állami szervtől, minisztériumoktól vagy azok intézményeitől vonnának el forrásokat. Ez alól kivétel a fideszes Szűcs Lajos és Czerván György egy javaslata, amely a 31-es út felújításának 500 millió forintos költségét részben egy másik fejlesztés, a Károly Róbert Főiskola rekonstrukciójának rovására teremtené elő.

Gyakran előfordul, hogy ugyanaz a képviselő több különböző fejlesztésnek is ugyanabban az alcímben véli megtalálni a forrását, vagyis többször is elkölti gondolatban ugyanazt az összeget. A képviselők ceruzája egyébként is vastagon fogott. Pelczné Gál Ildikó, a Fidesz alelnöke például 12 módosító indítványában összesen 6,3 milliárd forintot költene számára fontos miskolci beruházásokra. Javaslatai közt hárommilliárdos tétel is van, például egy rendezvényközpont építésenek megkezdése.

A fideszes (korábban kisgazda) Czira Szabolcs, Nagykőrös polgármestere tartja a rekordot, aki szerda délig 54-et nyújtott be. Őt a szintén fideszes Domokos László és Babák Mihály követi, akik 48 módosítást javasoltak együtt. A Nógrád megyei Becsó Zsolt is 47 indítványt jegyez, amelyek közt van egészen kis összegű is: egy négyszámjegyű mellékút foltozására költene kétmillió forintot.

Ezeket a módosító indítványokat a korábbi évek tapasztalata alapján a többség futószalagon szavazza le, hiszen ha támogatnák őket, teljesen felborítanák a központi államigazgatás költségvetését. A javaslatoknak igazából a benyújtó képviselők számára van jelentősége: saját választókerületeik felé kommunikálhatják, hogy komolyan dolgoznak az ottaniak boldogulásáért, illetve elmondhatják, hogy a térség kormánypárti képviselői nem támogattak olyan kezdeményezéseket, mint például egy iskola felújítása.

Isten lobbistái

A javaslatok kisebb hányadát teszik ki azok, amelyek nem területi alapon, hanem valamilyen társadalmi csoport vagy szervezet érdekeiért kívánnak fellépni. Ezek közül a legjelentősebb az a módosító csomag, amellyel az egyházak finanszírozását kívánja javítani a fideszes Balog Zoltán, Bíró Ildikó, Ékes Ilona, Farkas Flórián, Fazekas Sándor és Varga József, illetve a KDNP-s Szászfalvi László és Semjén Zsolt.

A jövő évre tervezett megszorítások közt a kormány jövőre felfüggeszti az egyházak finanszírozásának, az úgynevezett 1+1 százalékos rendszerét, vagyis nem ad minden, az adózók által felajánlott forint mellé még egyet, hanem csak a teljes szja-bevétel 0,5 százalékáig egészíti ki a keretet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az idei 9,5 milliárd forint helyett csak 8,2 milliárd forintot tartalmaz a büdzsé "egyházi alapintézmény-működés, szja rendelkezése és kiegészítése" címszó alatt, és félmilliárddal csökken a hitoktatás támogatása is.

A képviselők módosító javaslatainak egyike beemelné ezt a költségvetési sort azok közé a kiváltságos tételek közé, amelyeknek valós összege külön rendelkezés nélkül is eltérhet a tervezettől. Egy másikkal pedig 2,6 milliárd forintot vonnának el a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) Központi Szolgáltatási Főigazgatóságának dologi kiadásaiból, és hozzárendelnék az szja egy százalékát kiegészítő összeghez. Indoklásukban a képviselők az 1997-es vatikáni szerződésre hivatkoznak.

Bár az idei költségvetésben még 796 millió forint szerepel az "egyházi kulturális örökség értékeinek rekonstrukciójára", a 2010-es tervezetből ez a sor teljesen kimaradt. A képviselők ezért 695 millió forintot elvonnának az Oktatási és Kulturális Minisztérium és intézményei személyi jellegű kiadásaiból, és azt az egyházi értékek felújítására fordítanák. Az indoklás szerint az államot a vatikáni szerződés kötelezi, hogy pénzt adjon egyházi műemlékek megóvására.

Kártérítési keret

Az egyházakat kisegítő javaslatokat beterjesztő képviselők egy másik indítványukkal elvonnák a MeH keretéből a "Legyen jobb a gyermekeknek" nemzeti stratégia monitoringjára szánt 40,4 millió forintot, és átadnák azt a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítványnak.

Ugyanők lecsippentenének 300 millió forintot az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium költségvetéséből is, amit a rendőrséghez helyeznének át azzal a céllal, hogy abból fizethessenek kártérítéseket. A képviselők szerint a mai gyakorlattal szemben (jelenleg a minisztérium áll helyt az ilyen ügyekben megítélt kártérítésekért) a rendőrségnek kellene vállalnia a felelősséget az esetleges jogellenes intézkedések miatt, de ehhez jelenleg nincs megfelelő pénzügyi háttere.

Egészen másfajta lobbit, a halászok és horgászok érdekeit képviseli Manninger Jenő, szintén fideszes képviselő, aki a Balatoni Halászati Zrt-t támogatná meg soron kívül 500 millió forinttal. A képviselő indoklása szerint ugyanis a cég részleges privatizációja miatt veszélybe kerülhet a balatoni haltelepítés.