Hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítják Budaházyt

Vágólapra másolva!
A gyanú szerint Budaházy György megpróbálta lefejelni és megrúgta az egyik rendőrnőt, majd megtaszította az őt előállító rendőröket március 15-én.
Vágólapra másolva!

Hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsította meg az ügyészség Budaházy Györgyöt, amiért március 15-ei előállítása során rátámadt a rendőrökre. A Fővárosi Főügyészség szerdai közleményében ugyan hivatalosan B. Györgyről van szó, az MTI úgy tudja, a név Budaházy Györgyöt takarja.

Budaházyt március 15-én a kora délutáni órákban a fővárosban, a Március 15. téren tartott rendezvény után a rendőrség előállította, de az előállítás során Budaházy megkísérelte lefejelni, majd szándékosan megrúgta az egyik rendőrnőt. Később pedig az Erzsébet híd lábánál megtaszította az őt előállító három rendőrt. Az ügyészség szerint mindez hivatalos személy elleni erőszak bűntettnek minősül. A gyanúsított nem tett vallomást, a gyanúsítás ellen panasszal élt - közölte az ügyészség.

A Központi Nyomozó Főügyészség is eljárást folytat Budaházy Györggyel szemben, a főügyészség szerint ugyanis Budaházy 2007 elején egy több személyből álló, Hunnia mozgalomnak nevezett csoportot hozott létre és vezetett azért, hogy országgyűlési képviselők elleni támadásokkal - őket megfélemlítve - befolyásolják a parlamenti döntéseket. Budaházy emiatt előzetes letartóztatásban van.

Budaházy György az Erzsébet híd 2002-es lezárásakor lett a kormányellenes tiltakozások ismert szereplője, később számos tüntetést szervezett, részt vett a Szabadság téri szovjet emlékmű megrongálásában is. A Fővárosi Bíróság szeptember 16-án felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte nem jogerősen az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete miatt.