Mentelmi joga miatt ússza meg az eljárást az edelényi polgármester

Vágólapra másolva!
Országgyűlési képviselőként mentelmi joga van, ezért felfüggesztették a Molnár Oszkár edelényi polgármester ellen indult eljárást. Molnár ellen azért indult eljárás, mert azt mondta, tud olyan cigány asszonyról, aki szándékosan árt saját magzatának, hogy magasabb családi pótlékhoz jusson. A mentelmi bizottság elnöke, Géczi József Alajos szerint nem valószínű, hogy a parlament felfüggeszti a képviselő mentelmi jogát.
Vágólapra másolva!

A Kazincbarcikai Városi Bíróság felfüggesztette az edelényi fideszes polgármester, Molnár Oszkár ellen, nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás miatt indult büntetőeljárást. A bíróság azért függesztette fel az eljárást, mert Molnár Oszkár országgyűlési képviselő és csak a mentelmi jogának felfüggesztése után indítható ellene büntetőeljárás. A bírósági végzésben szerepel az is, hogy a bíróság "a mentelmi jog felfüggesztése vagy annak megtagadása tárgyában indítványát az Országgyűlés elnökének megküldte".

A Bhim Rao egyesület, mely a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozik, levelet írt az Országgyűlés elnökéhez és a mentelmi bizottság elnökéhez, melyben arra kérik Katona Bélát és Géczi József Alajost, hogy a bizottság hamarabb hozzon döntést Molnár Oszkár mentelmi jogának felfüggesztéséről.

Molnár Oszkár ellen azért indult eljárás, mert azt mondta, a roma nők szándékosan ártanak születendő gyereküknek magasabb összegű családi pótlék reményében. (Molnár kijelentéseiről itt olvashat részletesen.) A kijelentés miatt a szendrőládi kisebbségi képviselők feljelentést tettek az edelényi polgármester ellen.

A BorsodOnline című lapnak Géczi József Alajos, a mentelmi bizottság elnöke azt mondta: nem bízik abban, hogy a parlament megszavazza a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Ilyen esetekben a bíróságnak az Országgyűlés elnökétől írásban kell kérnie a a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Az Országgyűlés elnöke ezt bejelenti a parlamenti ülés előtt, majd a mentelmi bizottság elnöke összehívja a bizottsági ülést. A bizottság ajánlást készít az Országgyűlés számára, a képviselőknek pedig kétharmados többséggel kell megszavazniuk a mentelmi jog felfüggesztését.

Géczi szerint Molnár Oszkár ügyében - ha a bíróság levele ezen a héten megérkezik a házelnökhöz - a mentelmi bizottság leghamarabb október 13-án ülhet össze, a parlament pedig a következő héten, azaz október 19-én dönthet. Hozzátette, 7-8 éve az a "szokás", hogy a parlament nem szavazza meg a felfüggesztést, sőt az sem biztos, hogy a bizottságon "átmegy" az ügy.