Morvai: El kell kergetni az ország kifosztóit

Vágólapra másolva!
Először szólaltak fel a Jobbik politikusai az Országgyűlésben, ahol az EP-képviselőknek is joguk van hozzászólni a költségvetés vitájához. Morvai Krisztina és Szegedi Csanád beszéde alatt az MSZP képviselői kivonultak a teremből. Az MDF-es Bokros Lajos két és fél perc alatt elhadarta teljes gazdaságpolitikai programját.
Vágólapra másolva!

Két nagy baj van ezzel a költségvetés-tervezettel: azok csinálták, akik tönkretették az országot, és azt akarják folytatni, amit eddig tettek, a hasznot privatizálni, a költségeket és a kárt pedig államosítani - mondta kedden a parlamentben a 2010-es büdzsé vitájában Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai szerint a költségvetés rá akarja erőszakolni az országra azt a "végtelenül igazságtalan neoliberális gondolkodást", amely szerinte világszerte leszerepelt.

"El kell kergetni a hatalomból és felelősségre kell vonni az ország kifosztóit, gyarmati sorba taszítóit" - mondta Morvai, hozzátéve, hogy nem szabad hagyni, hogy helyettük olyanok jöjjenek, akik személyükben ugyan mások, de ugyanazt a neoliberális politikát képviselik. "Globalizáció helyett lokalizációra van szükség" - mondta az EP-képviselő, aki szerint a magyar kis- és középvállalkozókat kellene támogatni. Morvai felszólalását a betiltott Magyar Gárda köszöntésével zárta: "Adjon az Isten, szebb jövőt".

Mély magyargyűlölet sugárzik a költségvetésből - mondta a szintén jobbikos Szegedi Csanád, aki szerint pártjának egyetlen javaslata van a tervezethez: össze kell gyűrni és kidobni a kukába. Azt kérdezte a szocialistáktól, hogy ezt a költségvetést "Jan Slota vagy Simon Peresz írta?"

"Önök létrehozták az élősködők, ingyenélők, bankárkaszt, a politikusbűnözők és a cigánybűnözők Kánaánját" - támadta Szegedi a szocialistákat, akik beszéde alatt kivonultak a teremből. "Nagyon örülök, hogy ha egy jobbikos képviselő felszólal, a szocialisták elhagyják a termet" - mondta az MSZP-seknek az EP-képviselő. "A nemzet javára kérem, ne is jöjjenek vissza!"

Morvai és Szegedi azért szólalhatott fel az Országgyűlésben, mert az EP-képviselők jogállásáról szóló törvény ezt lehetővé teszi a költségvetés vitájában. Először fordult elő, hogy olyan politikusok szólaltak fel a plenáris ülésen, akiknek pártja nem tagja a parlamentnek. A jobbikos képviselők felszólalása alatt a szocialisták kivonultak, majd Kuncze Gábor SZDSZ-elnök kétperces hozzászólásban minősítette fasisztának az EP-képviselőket.

Bokros elhadarta

"A hiánycél kőbe vésett. Elérhető, de csak jobb költségvetéssel. Aki lazítani akarja, nem beszélhet az euróhoz vezető gazdaságpolitikáról" - hadarta a szűkös időkeret miatt tőmondatokban a büdzséről alkotott véleményét Bokros Lajos, az MDF EP-képviselője, korábbi pénzügyminiszter. Az államháztartás Bokros szerint egyre nő, meghaladja a gazdaság felét, miközben a szerkezete is alig változik, a kiadások nem kiszámíthatók.

Az EP-képviselő szerint komoly probléma, hogy jelenleg négy áfa-kulcs van érvényben, pedig csak kettőre lenne szükség. A kedvezményes, 10 százalékos kulcs alá csak azok a termékek tartoznának, amelyeket az állam támogat, mint a gyógyszer és a tömegközlekedés, a könyv és folyóirat nem. Bokros megszüntetné a minimálbér adómentességét és az adójóváírást, a legalacsonyabb fizetésre is jelképes, 10 százalékos adót vetne ki. Visszaállítaná a tételes egészségügyi hozzájárulást, és ki is terjesztené minden 18 éven felüli állampolgárra.

Bokros szerint a felsőoktatási intézményrendszer túlméretezett, a minőség pedig jórészt silány, ezért legfeljebb 25 intézményt hagyna meg, amelyek közt teljesítményalapon osztaná el a rendelkezésre álló pénzt. 20 százalékra szorítaná le az államilag finanszírozott hallgatók arányát, és ezeket a helyeket szociális alapon osztaná el. A képviselő nem fizetne családi pótlékot az évi 5 millió forint feletti jövedelemmel rendelkezőknek, az akadémikusok tiszteletdíjából a gyermekétkeztetést finanszírozná, és ingyen tanszert adna a rászorulóknak.

Deutsch: Nettó befizetők vagyunk

A kormány elveszi a parlamenttől a költségvetés megalkotásának jogát - mondta Deutsch Tamás, az Európai Néppárt (illetve a Fidesz) képviselője, aki szerint a megalapozatlanok a sarokszámok, amelyeket a kormány kőbe akart vésni. Deutsch szerint Magyarországnak az elmúlt években negatív európai rekordot állított fel: 2007 óta alig az egynegyedét sikerült lehívni az uniós támogatásoknak, és még ezt a pénzt sem fizették ki teljesen. E miatt Magyarország jelenleg nettó befizető az Európai Unióban - mondta Deutsch.

"Több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak. Emlékeznek még? - utalt az MSZP 2002-es választási szlogenjére a szintén fideszes Áder János. Áder arról beszélt, hogy több mint hét éve kormányoznak a szocialisták és szabad demokraták, Magyarország pedig több mint öt éve uniós tagállam, így szerinte joggal merül fel a kérdés, hogy közelebb kerültünk-e Európához?

Az EP-képviselő felmutatta a Népszabadság 2003. július 17-i címlapját, amelyen az olvasható, hogy "Magyar euró 2008. január 1-től". Idézett egy kormányhatározatot is, szintén ezzel a bevezetési dátummal. "Ki kormányzott azóta, ki puskázta el ez a lehetőséget, milyen veszteséget okoz ez minden ember számára?" - kérdezte a politikus. Áder hivatkozott az Európai Bizottság felmérésére, amely szerint Magyaroprszág a 24. helyen van a 27 tagállam közül az uniós forrásokat kis- és középvállalkozások támogatására történő felhasználásában.