Életfogytiglanra ítélték a makói hármasgyilkosság vádlottját

Vágólapra másolva!
Életfogytiglani börtönbüntetést kapott első fokon Perecz József, a makói hármasgyilkosság vádlottja. Legkorábban harminc év után kerülhet feltételesen szabadlábra.
Vágólapra másolva!

Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a makói hármasgyilkosság vádlottját kedden az első fokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság.

A bíróság bűnsegédként elkövetett emberölés, emberölés, kifosztás és jármű önkényes elvétele bűntettben mondta ki bűnösnek a 27 éves makói Perecz Józsefet. A Joó Attila által vezetett büntetőtanács első fokú döntése alapján a vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt már többször büntetett férfi legkorábban harminc év után bocsátható feltételesen szabadlábra.

A 2008. május 17-én történt bűncselekményben Perecz barátja, a férfi korábbi barátnője és a lány 78 esztendős nagyanyja vesztette életét. Az ítélet indoklása során a bíró elmondta, hogy több tanú is azt vallotta: a vádlottnak a barátja - az egyik későbbi áldozat - több millió forintot ajánlott azért, hogy segítsen neki korábbi barátnőjének meggyilkolásában. A két férfi előre készült a bűncselekmény elkövetésére, váltóruhát és kést vettek magukhoz, mielőtt a 21 éves lány házához mentek.

Azt, hogy a házban pontosan mi történt, utólag nehéz rekonstruálni - mondta a bíró. Az azonban biztos, hogy elsőként a lány, majd 78 esztendős nagymamája, végül pedig a vádlott barátja halt meg. A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján az is biztos, hogy a fiatal férfit Perecz ölte meg, ennek feltehetően az lehetett az oka, hogy a két nő halálát követően a későbbi áldozat elmondta, hogy nem tudja kifizetni a gyilkosságban való közreműködésért ígért összeget.

Azon a késen, mellyel az idős nőt megölték, a férfi áldozat DNS-ét találták meg, így ebben a gyilkosságban tevőlegesen részt kellett vennie. A helyszínen rögzített nyomok azt is mutatják, hogy a férfi áldozat korábbi barátnőjét is bántalmazta. A bíróság szerint a két nővel a férfi áldozat végzett. Azt nem lehetett minden kétséget kizárólag bizonyítani, hogy a két nő megölésében Perecz részt vett-e.

A bűncselekményt követően a vádlott bezárta a lakást, majd egykori barátja gépkocsijával elhajtott. Az autót Hódmezővásárhelyen hátrahagyta, előbb azonban magához vette a kocsiból barátja 50 ezer forintját és kisebb értékű műszaki eszközeit. Busszal Szegedre, a testvéréhez utazott, majd elment szórakozni. A férfit másnap délután egy vendéglátóhelyen fogták el a rendőrök.

Az eljárás során Perecz többféle vallomást is tett, volt, amikor elismerte a bűncselekmény elkövetését, máskor mindent tagadott. Az ítélet ellen az ügyészség, a vádlott és védője is fellebbezést jelentett be.