Delegáció miatt zárták le a Kossuth teret

Vágólapra másolva!
Külföldi delegáció érkezése miatt zárták le kedd reggel a budapesti Kossuth tér környékét - közölte a rendőrség az [origo]-val. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője kedd reggel a parlamentben kérte számon a kormányon, hogy miért zárták le az október 6-i nemzeti gyásznapon az Országház környékét.
Vágólapra másolva!

A budapesti Kossuth tér kedd reggel a Báthori utca és a Szalay utca között teljesen le van zárva, a 2-es villamos is csak a Kossuth térig közlekedik a Havas utca felől - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A Kossuth tér és környékének lezárására magyarázatot követelt kedd reggel a parlamentben Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője.

Navracsics azt mondta: elképesztő biztonsági készültség jellemzi az V. kerületi Kossuth teret és környékét, és ez méltatlan az ünnephez, az október 6-i nemzeti gyásznaphoz. Navracsics szerint mindez "hatalmi paranoiát tükröz"; és az aradi vértanúkra nem úgy kellene emlékezni, hogy mindenkit kizárnak a Kossuth térről, hanem méltóságteljes ünnepléssel.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóosztályán az [origo]-nak azt mondták: külföldi delegációk érkezése miatt zárták le a teret. A BRFK hétfői közleménye szerint "delegáció biztosításának zavartalan lebonyolítása érdekében" hétfő este nyolctól kedd délig lesz lezárva a Kossuth tér a Vértanúk tere és a Szalay utca között, valamint az Alkotmány utca a Kossuth tér és a Honvéd utca között, a Batthyány Örökmécses körül pedig kedd éjfélig tart a forgalomkorlátozás.

Számos ország magas rangú külügyi képviselői tartózkodnak jelenleg Magyarországon, vannak itt Belgiumból, Lengyelországból, Spanyolországból, Szlovákiából, Albániából, Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból, Makedóniából és Szerbiából - mondta az [origo]-nak a Külügyminisztérium szóvivő-helyettese, Balogh Dénes. Kedden tartja ugyanis a Visegrádi Csoport magyar elnöksége a kiterjesztett részvételi körű V4 külügyminiszteri találkozót, és ezen a napon van a magyar-belga-spanyol külügyminiszteri találkozó is a három ország 2010-2011-es csoportos EU-elnöksége előkészítésének keretében.

Kedden országszerte megemlékezéseket tartanak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc Aradon kivégzett vezetőinek és az első felelős magyar kormány vértanúhalált halt miniszterelnökének tiszteletére a nemzeti gyásznapon. Az ünnepségsorozat reggel 9 órakor közjogi méltóságok részvételével kezdődött el a Kossuth téren a Magyar Köztársaság lobogójának felvonásával, majd félárbocra engedésével.