Meg sem vitatja az Országgyűlés a cégvezetői bérek csökkentését

Vágólapra másolva!
Leszavazta a parlament, hogy tárgyaljon az állami cégvezetők fizetésének csökkentéséről. A javaslatot a Fidesz nyújtotta be, de nem sikerült tárgysorozatba vetetniük.
Vágólapra másolva!

Nem vette tárgysorozatba a Ház hétfőn azt az országgyűlési határozati javaslatot, amelyben három fideszes politikus az állami vállalatok és intézmények vezetőinek "elfogadhatatlanul magas fizetésének radikális csökkentését" indítványozta. Az Országgyűlés 164 igen, 175 nem és 7 tartózkodás mellett döntött így. A tárgysorozatba vételt a Fidesz és a KDNP politikusai mellett két MSZP-s, egy SZDSZ-es és 13 független képviselő támogatta.

A fideszes Szijjártó Péter szeptember 16-án jelentette be, hogy országgyűlési határozati javaslatot nyújtanak be annak érdekében, hogy a kormány radikálisan csökkentse az állami cégek vezetőinek fizetését.

Hétfőn, a parlamenti szavazás előtti felszólalásában Szijjártó azt mondta: az állami cégek vezetőiről az elmúlt időszakban derült ki, hogy több millió forintos havi jövedelemmel rendelkeznek, ami "nemcsak tűrhetetlen, hanem pofátlanság is". Szerinte, ha az MSZP ismételten nemmel szavaz egy, az állami vezetők fizetését csökkentő törvényjavaslatra, akkor a szocialisták falaznak a milliós végkielégítéseket zsebre tevőknek.

A BKV végkielégítési botránya után hozott kormányrendeletnek megfelelően az állami és önkormányzati cégeknek szeptember 15-ig kellett honlapjukon nyilvánosságra hozniuk vezetőik, illetve a felügyelőbizottságok tagjainak fizetését. Ezekből kiderült, hogy számos állami cég vezetője visz haza több milliós fizetést, a BKV-nál van, aki havi 8 millió forintot keres (az erről szóló cikkünket itt elolvashatja).