Pénzhiány miatt nem dolgoznak a Tisza-tavi vízimentők

Vágólapra másolva!
Vasárnaptól már nem tudnak vízre szállni a Tisza-tavi vízimentők, mert nem tudják miből finanszírozni a működésüket. Az utóbbi hónapban egyedül dolgoztak vízimentőként a 127 négyzetkilométeres tavon, de mostanra végleg elfogyott a pénz. A jövő héten a kormánytól próbálnak segítséget kérni.
Vágólapra másolva!

Tóth-Fekete Zsolt, a Tisza-tavi Vízimentő egyesület vezetője azt mondta: vasárnap már nem tudták ellátni a feladataikat. Eddig a saját pénzükből, illetve barátok, ismerősök cégeinek támogatásával finanszírozták a mentést a Tisza tavon, Magyarország második legnagyobb vízfelületén, de a gazdasági válság a támogatóikat is érintette, a források elapadtak - magyarázta Tóth-Fekete.

A vízimentők szerint most, a horgász-szezon kezdetén még nagyobb gondot okoz, hogy nem tudnak menteni. Ilyenkor ugyanis sok csónakos, horgász tartózkodik a vizen, és a Tisza-tavon szabadidejüket töltő családok biztonságáról is gondoskodni kell. Az egyesület szoros és jó kapcsolatot ápol a tiszai vízirendőrökkel, most azonban a vízirendőrök egyedül maradnak, ha baj van.

A jövő héten megpróbálnak az illetékes minisztériumoktól segítséget kérni - mondta Tóth-Fekete Zsolt, aki szerint az önkormányzatoktól eddig nem kaptak támogatást, pedig korábban térítésmentesen biztosították különböző rendezvényeiket.

Szombaton a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szezonzáró értékelésén is elhangzott, hogy néhány héten belül pénz hiányában megszűnhet a balatoni civil vízimentés. A működéshez ott havi 3 millió forintos támogatásra lenne szükség.