Szijjártó: 2014-ig nem lesz kisebb parlament

Vágólapra másolva!
Új alapokra helyezett szlovák-magyar viszonyt, adócsökkentést, a polgári törvénykönyv felülvizsgálását és a költségvetés visszavonását ígéri a Fidesz kormányra kerülése esetére - az ellenzéki párt terveiről Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője beszélt az MTI-nak adott interjúban. Szijjártó szerint a kisebb parlamentre még várni kell majd, leghamarabb 2014-től csökkenhetne a képviselők száma.
Vágólapra másolva!

Ha a Fidesz kormányra kerülne, adócsökkentéssel próbálnák beindítani a gazdasági növekedést, törvényt alkotnának a kettős állampolgárságról és megemelnék a rendőrség létszámát - mondta Szijjártó Péter, a párt elnöki stábjának vezetője az MTI-nek adott interjújában.

Szijjártó a sürgős intézkedések között sorolta a gyes és gyed korábbi szabályainak visszaállítását, az ingatlanadó eltörlését és a költségvetés visszavonását is. A Fidesz elnöki stábjának vezetője szerint ugyanakkor a kisebb parlament létrehozása leghamarabb 2014-ben történhet meg, bár azt állította, hogy pártja továbbra is elkötelezett ez ügyben.

Arra a kérdésre, hogy milyen kétharmados ügyeket lépnének meg, a politikus azt mondta: többféle elképzelésük van az önkormányzatokat érintő változásokról, de ezekkel nem foglalkoztak, mert a kétharmados többség a magyar választójogi rendszerben a "csoda kategóriájába" tartozik.

Szijjártó közölte, hogy kormányra kerülésük esetén felülvizsgálják majd a polgári törvénykönyvet, mert szerintük megengedhetetlen, hogy nem áll mögötte szakmai konszenzus. Az oktatással kapcsolatban megerősítette Orbán Viktor pártelnök korábbi nyilatkozatát, amely szerint Magyarországon még a legkisebb településen is kell lennie legalább alsó tagozatnak. Szijjártó szerint továbbá vissza kell állítani a megyei közigazgatási hivatalokat is.

A Fidesz újratárgyalná az IMF-fel kötött szerződés feltételeit is - mondta a politikus. Szerinte erre azért van szükség, mert a magyar kormány gyengének bizonyult, és másoknál sokkal szigorúbb feltételrendszer alapján kapott csak hitelt a Nemzetközi Valutaalaptól.

Az egészségügyről azt mondta, az ágazatot muszáj lesz forráshoz juttatni, változtatni kell azon, hogy az orvosok, az ápolók csak a töredékét keresik annak, amit teljesítményben elvárnak tőlük, és hogy - mint mondta - balkáni állapotok uralkodnak az intézményekben.

Szijjártó szerint mindehhez forrásokat több területen is "lehet megfogni". Példaként a BKV-t említette, de csökkentenék a bürokráciát és megpróbálnák visszaszorítani a korrupciót is - ígérte. Szerinte a közintézményeken is lehetne spórolni - köztük a Magyar Televíziónál, az MVM-nél és a minisztériumoknál. Ezeket a közintézményeket Szijjártó az interjúban "kormánypárti kifizetőhelyeknek" nevezte.

A Fidesz visszaállítaná a közigazgatási államtitkári funkciót, csak az a kérdés, hogy milyen néven - közölte a politikus. Több javaslat készült a közigazgatásban dolgozók élethossziglani karrierjének biztosítására is - tette hozzá.

Szijjártó szerint ha az ellenzéki párt kormányra kerül, új alapokra helyeznék a magyar-szlovák viszonyt a kölcsönös tisztelet jegyében. A Fidesz álláspontja szerint a tisztelet hiánya jelenleg a szlovák kormány szélsőségességéből adódik, és abból, hogy északi szomszédunk nincs tisztában az európai értékekkel, de abból is, hogy a magyar kormánynak nincs tekintélye. Egy ilyen ügyet, mint a Sólyom-látogatás, önálló nemzeti válasz nélkül hagyni nem lehet - jelentette ki Szijjártó Péter. "Elszaladtunk az EU-hoz, mint valami óvóbácsihoz, tudhattuk volna annak működési rendjéből is, hogy ez hónapokig semmifajta hozadékot nem fog jelenteni" - tette hozzá.