Vágólapra másolva!
Továbbra is fenntartja a cigány kisebbséget sértő kijelentéseit Edelény polgármestere, Molnár Oszkár, aki egy testületi ülésen arról beszélt, hogy egyes nők szándékosan szülnek fogyatékos gyerekeket a nagyobb családi pótlék miatt. A polgármestert korábban az Egyenlő Bánásmód Hatóság elmarasztalta kijelentései miatt. Molnár közölte: bíróságon fogja megtámadni a hatóság határozatát.
Vágólapra másolva!

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) elmarasztaló határozatát a Fővárosi Bíróságon támadja meg Molnár Oszkár, Edelény fideszes polgármestere, aki továbbra is fenntartja azon állítását, miszerint egyes terhes nők szándékosan ártanak születendő magzatjuknak a magasabb családi pótlék reményében. Ezt a polgármester vasárnap mondta el az MTI-nek.

Az MR1 Kossuth Rádió hétvégén több hírműsorában közölte, hogy az EBH elmarasztalta Molnárt a város egyik testületi ülésén tett kijelentése miatt. A hatóság határozata szerint bár a jogsértés súlya és az érintettek nagy száma indokolttá tette több szankció alkalmazását is, pénzbírságot nem szabtak ki, viszont eltiltották a politikust a jövőbeli hasonló cselekedetektől és kötelezték a határozat nyilvánosságra hozatalára.

Molnár vasárnap azt mondta: a testületi ülésen nem állította, hogy cigány nők szednek terhesség alatt gyógyszert. Egészen pontosan úgy fogalmaztam, hogy "a cigányok által többségében lakott településeken (...) a terhes nők szándékosan ártanak megszületendő gyereküknek azért, hogy emelt szintű családi pótlékot kaphassanak, ezért gyógyszert szednek be, valamint gumikalapáccsal ütik a hasukat" - mondta a polgármester.

Molnár közölte: nem állította korábban, hogy nem tesz feljelentést az ügyben, ehelyett azt mondta, hogy "egyelőre nem teszek feljelentést". A közeljövőben megteszem a feljelentésemet, amiről a közvéleményt tájékoztatni fogom - tette hozzá vasárnap Molnár.

Az EBH határozatát a Fővárosi Bíróságnál megtámadom, egyúttal megkérem a hatóságot, hogy a jövőben tartózkodjon a jogsértő magatartástól, ugyanakkor felszólítom, hogy ne akarja Magyarországon korlátozni a szólásszabadságot, és arra is, hogy az ország nyilvánossága előtt tisztázza: hivatalból, vagy Berki Judit kérelme alapján indította velem szemben az eljárást - mondta a polgármester. (Berki Judit a 357 feljelentést tett szendrőládi és laki nők képviselője.)