Orbán a Fidesz kormányfőjelöltje

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor pártelnök a Fidesz miniszterelnök-jelöltje, Gyürk András pedig a kampányfőnöke - jelentette ki Szijjártó Péter. A Fidesz elnöki stábjának vezetője az MTI-nek adott interjújában közölte: az ellenzéki párt készen áll a választásra, de szocialista részről minden idők "legdurvább" kampányával számol.
Vágólapra másolva!

Az érvényben lévő személyi döntés úgy szól, hogy Orbán Viktor a Fidesz miniszterelnök-jelöltje, és ez mindaddig így is marad, amíg ezzel ellentétes határozat nem születik - mondta Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője. A választásokhoz kapcsolódó döntésekről menetrendet mindaddig nem állítanak fel, ameddig esély van arra, hogy jövő április-májusnál korábban lehet az országgyűlési választás - jegyezte meg.

A politikus fontosnak nevezte a kormányzás szempontjából, hogy tekintélyes miniszterelnök álljon az ország élén, hiszen egy ilyen kormányfővel nem lehet azt megtenni, amit Szlovákia tett Bajnai Gordon jelenlegi miniszterelnökkel. Ha van egy kormányfő - folytatta -, akinek olyan európai tekintélye van, mint Orbán Viktornak, "az az ország számára már egy olyan ugródeszka, amelyről sokkal könnyebb elrugaszkodni, mint most".

A kormányfőjelölthöz hasonlóan a kampányfőnök esetében is a még hatályban lévő személyi döntés az érvényes, azaz az európai parlamenti (EP) választáson is kampányfőnökként tevékenykedő Gyürk András tölti be ezt a tisztséget - mondta, hozzátéve, hogy az uniós választások sikere miatt a személycsere e poszton sem vetődött fel.

Arra a kérdésre, hogy a mostani frakcióból hányan nem indulnak a választáson, kifejtette: a jelenlegi képviselőcsoport tagjainak több mint fele választókerületi elnök, akik nagy valószínűséggel újra indulni fognak, lesznek viszont "újoncok" is.

A Fidesz a képviselőjelöltjeivel nem köt írásos szerződést, mert - mint Szijjártó Péter fogalmazott - "erre nincs szükség, ugyanis a mi pártunkban az adott szó számít". A programalkotás húzónevei Szapáry György, a jegybank volt alelnöke, aki a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felel; Szász Károly, a PSZÁF volt elnöke, akit a pénzügyi felügyelet megújításáról szóló koncepció kidolgozásával bízott meg; Fónagy János, ő a közösségi közlekedés megújításával kapcsolatos koncepción dolgozik; illetve Balogh Gábor öttusázó világbajnok, aki a sportutánpótlás újjászervezéséért felel; a gazdasági műhelyekben pedig Matolcsy György és Varga Mihály dolgozik.

A közvélemény-kutatások fölényes Fidesz-győzelmet mutatnak, de "tanultunk 2006 eseményeiből, és ismerjük a szocialistákat, akik bármikor bármire képesek, és amikor a túlélésükért küzdenek, mint ahogyan azt teszik most, akkor a legaljasabb, legmocskosabb megoldásokra is fel kell készülnünk". Szijjártó Péter arra is kitért, hogy a következő választások előtt minden idők legdurvább kampányára számít.