Vágólapra másolva!
Négy feljelentést tett a Fővárosi Bíróság (FB) egykori bírája ellen, aki ugyan az FB vezetője szerint magas szakmai színvonalon dolgozott, mégis több szabálytalanságot követett el, például lezárt ítéleteket írt át. Az FB szerint a bírónő mentálisan instabil volt, esete kirívó. A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint azonban a történtek az egész bírói társadalmat megrázták.
Vágólapra másolva!

Négy ügyben tett feljelentést a Fővárosi Bíróság (FB) saját közigazgatási kollégiumának bírónője ellen - jelentette be péntek délutáni sajtótájékoztatóján Gatter László, az FB elnöke. Az FB közokirat-hamisítás és hivatali visszaélés miatt jelentette fel a bírót, aki ellen a hódmezővásárhelyi önkormányzat is feljelentést tett. A bíró által tárgyalt ügyeket újra átvizsgálják.

Gatter szerint ennél több - összesen ötven ítéletet érintő - szabálytalanságot tárt fel a bírónő tevékenységének vizsgálata, de azért csak négy feljelentést tettek, mert a többi ügy nem ennyire súlyos, többségük kisebb iratkezelési szabálytalanság. Ugyanakkor jelezte, hogy a nyomozás során további szabálytalanságokat is feltárhatnak.

Először 2007 májusában merültek fel kifogások munkája miatt, ezért kollégiumvezető bírója vizsgálatot indított, ami kisebb súlyú adminisztrációs vétségeket tárt fel. Gatter szerint ezek írásba foglalási problémák voltak, ettől kezdve figyelték tevékenységét. A kihágások miatt, és mert úgy ítélték meg, nem bír megbirkózni a rá nehezedő nyomással, tavaly novemberben lejáró határozott idejű bírói kinevezését nem váltották fel határozatlan idejűvel, hanem titkárként dolgozott tovább az FB-n. A korábbi szabálytalanságait írásbeli figyelmezetése ellenére megpróbálta elfedni, korrigálni, ezért június 9-én megszüntették bírósági szolgálati jogviszonyát.

A feljelentett bírónő szakmai felkészültsége Gatter szerint kiváló, a probléma az volt vele, hogy nem bírta a terhelést, nem volt mentálisan stabil, túl erős megfelelési vágy dolgozott benne. Az FB elnöke szerint a feljelentett bíró "tökéletes ítéleteket akart hozni", ezért fogalmazta át az írásbeli indoklásokat, viszont, megfelelő jogalap lehet a fellebbezésre, ha a szóbeli és írásbeli indoklás eltér egymástól. Az FB bocsánatkéréssel és felelősséggel tartozik a volt bíró valamennyi ügyfele felé az elkövetett hibákért - mondta pénteken Gatter.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) vizsgálata során az derült ki, hogy a bírónő több tucat ügyben súlyosan megsértette az eljárási szabályokat, a bíróság ellenőrzési rendszerét pedig kijátszotta (a vizsgálat a hódmezővásárhelyi polgármester, Lázár János jelzésére indult).

Az egyik szabálytalanul kezelt ügy a mindszenti betegé volt, aki a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórházban hunyt el 2007-ben - emiatt figyelt fel a helyi önkormányzat a bírónő tevékenységére. (A mindszenti beteg ügyében elkövetett szabálytalanságokról korábbi cikkünkben, itt olvashat.)

A bírónő a Fővárosi Bíróság évkönyvei szerint 2004-től dolgozott először titkárként a Közigazgatási Kollégáiumban, majd 2005 december elsejétől nevezték ki bírónak. Adóügyekkel, közbeszerzésekkel, versenyügyekkel, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a Szerencsejáték Felügyelet határozataival foglalkozott. A 2008-as évkönyv szerint tavaly november végéig töltött be bírói posztot, decembertől ismét titkár lett.

A nő szolgálati viszonya idén júniusban szűnt meg - tájékoztatta levélben a hódmezővásárhelyi polgármestert Gatter. Az [origo] által megtekintett levélből kiderül, hogy a bírónő lassan, a határidőket be nem tartva dolgozott, de nem ezért rúgták ki, hanem azért, mert az "időszerűtlen munkavégzést" "megengedhetetlen eszközökkel igyekezett leplezni". A bírónő módszere az volt, hogy az előírás szerint időben készre jelentette az ítéleteket, postázási utasítást adott ki, azaz borítékolták a leveleket, tehát a nyilvántartás azt mutatta, hogy az ügyek rendben befejeződtek. Ezután leállította a kézbesítést, visszaszedte a leveleket, és még több hónapig dolgozott rajtuk.

A Fővárosi Bíróság elnöke azt írta, hogy teljeskörűen áttekintette a bíró munkáját, és tudomásukra jutott, hogy a nő még munkaviszonya megszűnése után is próbált személyesen kézbesíteni ítéleteket. A bírónő ügyében Lázár feljelentést tett hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás alapos gyanúja miatt.

"Tény, hogy a történtek igen sajnálatosak, ugyanakkor a konkrét eset kirívóan egyedi" - írta a Fővárosi Bíróság elnöke Lázárnak. Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke ugyanakkor az egész bírói társadalmat megrázó ügynek nevezte a történteket. Baka - aki egyben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke is -, az írta: "minden rendelkezésemre álló eszközt felhasználva arra törekszem, hogy a jövőben alkalmatlan személyek ne kerülhessenek a bírói karba és hasonló esetek ne fordulhassanak elő".

A Legfelőbb Bíróság elnöke azt is közölte Lázárral, hogy az ügy kapcsán felkéri az OIT-t annak kivizsgálására, hogy "a bíróságok ellenőrző mechanizmusa megfelelően biztosítja-e a törvénysértő bírói magatartások kiszűrését az eljárások során".