Vesztegetéssel gyanúsítanak egy OKM-főosztályvezetőt

Vágólapra másolva!
Hivatali visszaélés és vesztegetés a gyanú Borovszky Tímea, az oktatási tárca esélyegyenlőségi főosztályvezetője ellen. Az ügyészség szerint 600 ezer forintot kért a Romaversitas Alapítványtól, amely előtte vitatható módon jutott 5 milliós állami támogatáshoz.
Vágólapra másolva!

Vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel gyanúsította meg az ügyészség Borovszky Tímeát, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) felfüggesztett esélyegyenlőségi főosztályvezetőjét szerdán. Vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és hivatali visszaélés bűntettével gyanúsítják - közölte a Fővárosi Főügyészség.

Azzal gyanúsítják, hogy hivatali helyzetével visszaélve előbb - 2007 őszén, pályázat nélkül, megbízási szerződés formájában - ötmillió forintos támogatáshoz juttatta a Romaversitas Alapítványt, abból a 45 millió forintból, amelyet az OKM utalt a HÖOK Hallgatókért Alapítvány részére hátrányos helyzetű fiatalok felsőfokú tanulmányainak támogatására. Ezt követően a Romaversitas képviselőjétől azt kérte, hogy a támogatásra szánt összegből, titokban 600 000 Ft-ot adjon át.

A főosztályvezetőt szerdán gyanúsítottként hallgatták ki. Vallomást nem tett, a gyanúsítás ellen panasszal élt - közölte az ügyészség.

Az oktatási tárca márciusban tett feljelentést a hátrányos helyzetűeket felkaroló Katapult Mentorprogramnál történt szabálytalanságok miatt. Az ismeretlen tettesek ellen folyó eljárás lezárultáig a miniszter felfüggesztette hivatalából az esélyegyenlőségi főosztályvezetőt.

Az oktatási tárcánál két vizsgálat volt az ügyben fél éve közérdekű bejelentés alapján: egy szabályszerűségi és egy fegyelmi eljárás. A fegyelmi vizsgálat megállapította, hogy "a feltételezett vesztegetési ügy tisztázása túlmutat a közigazgatás határain".

Borovszky Tímea korábban az [origo]-nak azt mondta, hogy a belső vizsgálat szinte minden vád alól tisztázta, kivéve azt, hogy felszólította a programvezetőjét arra, adjon 200 ezer forintot a volt titkárnőjének (erről bővebben itt olvashat).

A szabályszerűségi vizsgálatot követően a főigazgatóság több munkatársa kapott megrovást és írásbeli figyelmeztetést. A tárca a napokban közölte: az Esélyegyenlőségi Főigazgatóság által kezelt és felügyelt szakmai programok megfelelően működnek, de a szakterület szervezettsége, iratkezelési eljárása és gyakorlata, a finanszírozások előkészítése és lebonyolítása, valamint a beszámoltatás és ezzel összefüggő ellenőrzés "számos hiányossággal terhelt".