Utolsó percig megy a verseny a zenerádiókért

Vágólapra másolva!
Kicentizték a két országos kereskedelmi rádió frekvenciájának megpályáztatását, de az ORTT és az indulók is abban bíznak, átmenetileg sem hallgat el a zene egyik csatornán sem. Az újrázásért induló Danubius azért, mert próbáltak biztosra menni, míg a versenybe szálló kisebb rádió a tapasztalatára és a korrekt pályáztatásra apellál. Az ORTT-elnök szerint ki van számolva a tendereztetés, de ha kell, türelmi időt is készek adni annak, aki átveszi a Sláger vagy a Danubius helyét.
Vágólapra másolva!

Több mint egyéves huzavona után már az ORTT előtt vannak a két nagy országos kereskedelmi rádió frekvenciájára beérkezett pályázatok. A Sláger és a Danubius akár meg is úszhatta volna az egész tendereztetést, hiszen az Országgyűlés múlt év végén elfogadott egy törvénymódosítást, amely lehetőséget adott volna arra, hogy a két rádió műsorszolgáltatási jogosultságát pályázat nélkül meghosszabbítsák (erről és a frekvenciákért zajló lobbiról szóló cikkünket itt olvashatja).

Ezt végül Sólyom László köztársasági elnök fúrta meg azzal, hogy a jogszabályt megküldte az Alkotmánybíróságnak, amely azt megsemmisítette. A huzavona azonban késlekedést eredményezett a pályáztatásban is, a sokáig az Alkotmánybíróság döntésére váró ORTT végül kiírta ugyan a pályázatot, de az eredményhirdetés így pár nappal az előtt lesz, hogy a két nagy kereskedelmi rádió, a Danubius és a Sláger szerződése lejár.

Ez a körülmény látszólag ismét a két ma is működő rádiónak kedvez, az ORTT és az általunk megkérdezett pályázók is azt mondták azonban, hogy tiszta és átlátható versenyhelyzet alakult ki.

"Egy sor késleltető tényező volt, ennek ellenére sikerült még időben kiírni a pályázatot, nem állunk annyira rosszul" - fogalmazott Majtényi László, az ORTT elnöke, aki emlékeztetett arra, hogy a késlekedés oka előbb az volt, hogy a parlament hatályban tartotta a frekvenciamoratóriumot, utána pedig elfogadta a pályáztatás nélküli hosszabbításról szóló törvénymódosítást, ami viszont Sólyom Lászlónak köszönhetően az Alkotmánybíróság elé került, amely azután alkotmányellenesnek is találta azt.

Az ORTT elnöke szerint "ki van számolva", hogy technikailag lebonyolítható legyen a pályázat győztese számára a műsorszolgáltatás megkezdése. "Egy zenecsatornát annyira nem nehéz működtetni, az indulók többsége ráadásul működő rádió, amelynek nincs kellő műsorszolgáltatási tapasztalata, az úgyis elég esélytelen" - mondta Majtényi hozzátéve, hogy még nem látta a benyújtott pályázatokat. Szerinte az is megoldás, hogy a szoros menetrendre tekintettel a nyertes végül kap elegendő türelmi időt vállalásainak végrehajtására, de a rádiónak már ezelőtt is szólnia kell.

A két országos műsorszolgáltatási jogosultságra a szeptember 28-i határidőig hat indulótól, összesen nyolc pályázat érkezett. Az Országos Rádió és Televízió Testület közleménye szerint a Danubius frekvenciájára, a jelenlegi adón kívül a Zene Rádió, az Advenio Műsorszolgáltató és a Rádió Juventus Műsorszolgáltató pályázik. A Sláger újraindul mostani jogosultságáért, rajta kívül ringbe szállt a Danubius, a Zene Rádió és az FM1 Konzorcium.

Korrekt pályázatra számítanak

"Nincs B-terv, azt gondoljuk, hogy nyerni fogunk" - mondta szerdán az [origo]-nak Földes Ádám, a Danubius Rádió vezérigazgatója. A Danubius nemcsak mostani frekvenciájáért, de a Sláger jelenlegi, országosan még nagyobb lefedettséget jelentő frekvenciájáért is versenybe szállt, miközben a Sláger csak saját csatornájáért jelentkezett be. Földes szerint azért pályáztak duplán, mert volt kapacitásuk két tenderanyagra, és az üzleti racionalitás is azt diktálta, "menjenek biztosra", főleg, ha a Danubius 67 százalékos lefedettsége helyett a Sláger 81 százalékos lefedettsége is megszerezhető.

A vezérigazgató szerint - mint minden ármegajánlásra épülő tendernél - "benne lehetne a pakliban", hogy egyes pályázók háttéralkuk nyomán megpróbálják felnyomni az árat, de a Danubius korrekt pályázatra számít. A pályázat egyetlen szubjektív része az indulók korábbi tapasztalatának értékelése, ezen a téren azonban a két nagy kereskedelmi csatorna valószínűleg jobb eséllyel indul, míg az újonnan alakult Advenio vagy a Zene Rádió nem szerezhet pontot. Földes szerint egy új szereplő egyébként sem tudna időben elindulni, hiszen annyira kevés idő lesz a tender eredményének kihirdetése, és a mostani két rádió szerződésének november 19-i lejárta között.

A szintén induló Juventus és az FM1 ugyan működő rádióként hamarabb meg tudná szervezni a műsorszolgáltatást, de azonnal akkor sem tudnának országos csatornát üzemeltetni, ahogy Földes fogalmazott, "ez már egy más játéktér", hiszen egy új szereplőnek hosszú időre és rengeteg extra költségre kell számítania, amíg felépít egy új rádiós márkanevet és egy sikeres műsorstruktúrát. "Így végül a hallgató, a piac és az állam veszítene, ha nem mi nyernénk, és elhallgatna a rádió" - tette hozzá.

"Akinek van stúdiója, az két hét alatt el tud indulni" - jelentette ki Kádár Tamás, az Est Média Group (EMG) ügyvezető igazgatója. Az EMG és a cég tulajdonában álló radiocafé 98.6 közösen pályázott, ahogy Kádár fogalmaz, "házon belüli konzorciumként". Így a tenderhez nyilatkozniuk kellett arról, hogy nyertességük esetén visszaadnák a radiocafé regionális frekvenciáját. Ugyanakkor szerinte a médiatörvény alapján nem egyértelmű, hogy ezt esetleg mégis megtarthatnák-e budapesti regionális adóként az elnyert országos frekvencia mellett, ezért erről még egyeztetnének az ORTT-vel. "A radiocafé szellemiségét, értékeit viszont mindenképpen igyekeznénk átmenteni, még ha itt sokkal több is lenne a zene" - tette hozzá.

Két új induló

A pályázat pontozási rendszere miatt kevés esély van arra, hogy valaki tisztességtelen előnyhöz jut, hiszen nagyrészt objektív kritériumokon múlik a győzelem. Mindkét új induló, az Advenio és a Zene Rádió is köthető már működő rádióhoz, ezekre a kapcsolatokra azonban nem számíthatnak, ha önálló pályázóként indultak.

A Zene Rádió vezérigazgatója Márton Dávid, a Rádió 1 alapítója és ügyvezető igazgatója, aki korábbi MTI-nek adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a Rádió 1-nek nincs köze a pályázathoz. Mint mondta, az általa alapított - és 100 százalékig a tulajdonában lévő - új cég indult, ő pedig nemrég lemondott a Rádió 1 ügyvezetői tisztségéről. Megkerestük Mártont, de hosszabb ideig külföldön tartózkodik.

A másik új pályázó, a Danubius jelenlegi frekvenciáért harcba szálló Advenio Műsorszolgáltató Zrt.-t, az Opten cégadattára szerint nem sokkal a pályázat beadási határidejének lejárta előtt, szeptember 7-én jegyeztek be 5 millió forintos tőkével. A HVG szerint a cég kétharmad részben Nyerges Zsolt ügyvéd, egyharmad részben pedig a jobboldali kötődésű, Lánchíd Rádió által alapított Lánchíd Vagyonkezelő tulajdonában van. A cégadatok szerint az Advenio igazgatósági tagja Heltai Péter, aki korábban az Inforádió egyik alapítója volt. Heltai az [origo]-nak azt mondta, hogy a pályázat eredményhirdetéséig egyáltalán nem kívánnak nyilatkozni.