Dohányzás is okozhatta a miskolci paneltüzet

Vágólapra másolva!
Lezárták a tűzoltók a három emberéletet követelő augusztusi miskolci paneltűz vizsgálatát, és arra jutottak, hogy valószínűleg dohányzás vagy nyílt láng használata okozhatta a tűzvészt, de egyértelmű nyomokat nem találtak. Így a tűz eredete hivatalosan ismeretlen.
Vágólapra másolva!

A feltételezés szerint dohányzás vagy nyílt láng használata miatt gyulladt ki egy miskolci panelház négy lakása és külső szigetelése augusztus 15-én este. Ez azonban nem bizonyítható, így a szakemberek azt állapították meg, hogy a tűz keletkezésének oka ismeretlen - közölte a helyi tűzoltóság szerdán sajtótájékoztatón.

A tűzoltók szerint a nem megfelelő hőszigetelésnek is szerepe volt a tűz és a füst terjedésében, de nem döntő mértékben (augusztusban még azt mondták, hogy az épület szigetelőanyaga "jelentősen befolyásolta a tűz terjedését"). A szakértők azt állapították meg, hogy az alapanyagok megfelelő minőségűek voltak, de a kivitelezésben voltak szabálytalanságok. A rendőrségi nyomozás még tart az ügyben, emiatt azt, hogy személyesen ki felelős a tűzért, később tisztázzák majd.

A tűz az Avasi lakótelepen, a Középszer utca 20. szám alatti, hatodik emeleti lakásban keletkezett, majd fölfelé terjedt tovább. A rendkívül nagy mennyiségű füst elárasztotta a hetedik emeletet és a felsőbb szinteket. A megállapítások szerint a hetedik emelet 1. számú lakásából az áldozatok a füst miatt nem tudtak kimenekülni - ismertették a szakemberek a tűzvizsgálat eredményét.

A tűzeset 3 emberéletet követelt: egy anya és 13 éves fia meghaltak, majd a család 16 éves lánygyermeke napokig feküdt a kórházban, de végül nem tudták megmenteni az életét. Rajtuk kívül 12-en megsérültek a tűzben.