Nem hozta vissza a hétfői döntés a Nap-keltét

Vágólapra másolva!
Bár a Magyar Televízió Közalapítvány a fideszes delegáltak ellenzése mellett hétfőn arról döntött, hogy jogszabályba ütközik és érvénytelen a Nap-kelte szerződésének felmondása, kedden reggel sem sugározták a műsort.
Vágólapra másolva!

Kedden reggel is a Ma Reggel című saját gyártású műsort sugározta a Magyar Televízió. Hétfő este a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége arról döntött, hogy jogszabályba ütközik és érvénytelen a Nap-kelte szerződés felmondása. "Az elnökség kötelezi az alelnököt az eredeti állapot helyreállítására. Az ügyből keletkezett esetleges kárért az MTV Zrt. alelnöke felelősséggel tartozik" - szólt a döntés.

Gyárfás Tamás, a Nap-kelte producere az MTI-nek azt mondta: bízik abban, hogy a reggeli műsor a napokban visszakerül az MTV mindkét csatornájára. Gyárfás arra vár, hogy a közmédium menedzsmentje felvegye vele a kapcsolatot. A hétfő esti kuratóriumi elnökség idején készenlétben állt az a kör-sms, amelyben a munkatársakat és az interjúalanyokat arról tájékoztatták volna, hogy kedd reggel ismét a Nap-kelte jelentkezik, ám az MTV-ből megkeresést nem kapott - mondta Gyárfás. Gyárfás szerint az ügy tanulsága, hogy "még pártatlanabb, még objektívebb, még plurálisabb műsort" kell készíteniük.

A döntést az MSZP, az SZDSZ és az MDF elnökségi tagjai szavazták meg, a Fidesz és a KDNP delegáltjai tartózkodtak. Az előterjesztést meg nem szavazó öt - fideszes és KDNP-s - delegált szerint a határozat jogszerűtlen, ezért a közalapítvány ellenőrző testületéhez fordultak. Gyárfás Tamás, a Nap-kelte producere hétfő este még arról beszélt, bár nem értesítették arról, hogy kedden visszatérhet a Nap-kelte, készen állnak az adásra.

Múlt héten jelentette be a Magyar Televízió menedzsmentje, hogy a külső gyártású Nap-kelte helyett hétfőtől saját reggeli műsorral jelentkezik. A Nap-keltét gyártó céggel a közlemény szerint azért bontották fel a szerződést, mert "az MTV forráshiányos helyzetbe került, ami csak a kiadások radikális csökkentésével és a bevételek növelésével kezelhető". (Az előzményekről itt olvashat.)