Megmentené a Nap-keltét egy MSZP-s vezető

Vágólapra másolva!
Mindenképpen lépnie kell az MSZP-nek a Nap-kelte című reggeli tévéműsor megszünetése miatt - mondta az [origo]-nak Simon Gábor, a párt választmányi elnöke. A politikus szerint a köztévé menedzsmentje azért mondhatta fel a külső gyártótól megrendelt műsort, mert már a következő kormány érdekeit próbálja kielégíteni. A Nap-kelte érdekében tett lépésekről Simon szerint Lendvai Ildikó pártelnöknek kellene döntenie, ő azonban egyelőre a tévéalapítvány kuratóriumára vár.
Vágólapra másolva!

"Valahogyan mindenképpen reagálnia kell az MSZP-nek a Nap-kelte megszüntetésére" - közölte hétfőn Simon Gábor, a szocialista párt választmányi elnöke. A politikus már szombaton, a párt választmányi ülésén kijelentette, hogy a műsor levételét elfogadhatatlannak és politikailag inkorrektnek tartja, hétfőn pedig az [origo] kérdésére már azt mondta, hogy az MSZP-nek kellene tennie valamit ezellen.

A Magyar Televízió menedzsmentje a múlt héten jelentette be, hogy a külső gyártású Nap-kelte helyett hétfőtől saját reggeli műsorral jelentkezik. A Nap-keltét gyártó céggel a közlemény szerint azért bontják fel a szerződést, mert "az MTV forráshiányos helyzetbe került, ami csak a kiadások radikális csökkentésével és a bevételek növelésével kezelhető".

"Ez egy működési anomália, hogy működő és nagy nézettségű műsorokat is egy döntéssel ki lehet dobni az utcára" - mondta az [origo]-nak Simon Gábor, konkrétumot azonban nem mondott arról, hogy milyen lépést vár az MSZP-től. "Végig kell gondolni, hogy mit lehet tenni ebben a dologban a pártnak; ha az MSZP bármilyen lépést tesz, az nem az én kompetenciám, hanem a pártelnök asszonyé" - tette hozzá.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke erre reagálva a parlamentben az [origo]-nak azt mondta, hogy először a köztévé közalapítványának kell az ügyben lépni. A kuratórium hétfő délután ülésezett, ennek az eredményét a pártelnök még nem ismerte. "Pártnak ezzel nincs dolga, a kuratóriumnak van, ami pártok képviselőiből áll" - mondta Lendvai.

Lukács Zoltán, a médiával foglalkozó parlamenti albizottság szocialista tagja ehhez annyit tett hozzá, hogy az MSZP a kuratóriumban lévő delegáltjaival tudja képviselni a véleményét az ügyről, nyomást gyakorolni azonban szerinte nem nagyon tud. "Az MTV-nek magának kéne szabályozni önmagát, mert ha mi bele akarunk szólni, akkor megvádolnak minket azzal, hogy elvesszük a pártatlanságukat. De mit csináljunk akkor, ha a tévé nem hoz pártatlan döntéseket?" - mondta a képviselő az [origo]-nak.

"Nem korrekt döntés"

Simon szerint a Nap-kelte-szerződés felbontásának módjával van probléma, mivel a menedzsment egyik napról a másikra ellentmondást nem tűrő döntést hozott a szakításról. "Szerintem se a médiában, se a civil életben nem lehet ilyen döntéseket meghozni" - mondta, hozzátéve, hogy a szerinte mondvacsinált indokokat, - azt, hogy a szerződésbontással pénzt lehet megtakarítani - csak az élet, az idő tudná igazolni. Felvetésünkre, hogy a kereskedelmi televízióknál is születnek ilyen döntések, azt mondta, hogy itt közszolgálati televízióról van szó, amit az emberek adóforintjából finanszíroznak, ezért az itteni döntéseket kontrollálni kell.

Korábban a Fidesz többször támadta elfogultsággal, baloldalisággal a Nap-kelte műsorát, amelyet a fideszes és KDNP-s képviselők évek óta bojkottáltak. Pénteken a köztévét felügyelő közalapítvány kuratóriumának egyik névtelenséget kérő szocialista tagja is azt mondta az [origo]-nak, hogy az MTV vezetése azzal kezdi, "ami a szociknak a legjobban fáj". Simon Gábor szerint ugyanakkor "butaság, hogy a műsor az MSZP-hez kötődne", csupán arról van szó, hogy "egy nem korrekt módon meghozott döntéssel", előzetes tárgyalások nélkül rúgták ki a műsor gyártóját.

"Politikai igénynek kell megfelelni"

Simon nem titkolta, hogy politikai szálat sejt a Nap-kelte megszüntetése mögött. "Nekem azt a sugallatot kelti ez a döntés, mintha az MTV vezetésében egyfajta helyezkedés elindult volna egy új kurzus kielégítésére" - mondta. "A vezetők biztosan azt látják, hogy sokfajta politikai igénynek kell megfelelniük, és most egy ilyen politikai igényt akarnak kiszolgálni" - fogalmazott, hozzátéve: nemsokára választások lesznek, és "ki-ki a saját karrierjét akarja egyengetni a meghozott döntésekkel".

A választmányi elnök véleményével egyetértettek az MSZP médiával foglalkozó szakpolitikusai, Alexa György és Lukács Zoltán is. Utóbbi szerint egyértelműen a Fidesz felé mozdul a köztévé, amit az is mutat, hogy "akire most a műsort bízták, az korábban elfogult volt, és nem az MSZP javára". Lukács nem nevezte meg konkrétan, hogy kire gondol, viszont hozzátette: az, hogy ilyen éles váltások előfordulhatnak, az arra vezethető vissza, hogy még mindig nem sikerült elfogadni a médiatörvényt.

Kérdésünkre, hogy kell-e lépnie az MSZP-nek a Nap-kelte miatt, Alföldi Albert, a kulturális- és sajtóbizottság szocialista tagja is igennel felelt: szerinte le kell ülni, és közösen kell megbeszélni az MTV vezetőségével a döntést. Erre ugyanakkor nem neki kellene vállalkoznia, hanem olyanoknak, akik 'döntési helyzetben vannak" - fogalmazott, hozzátéve, hogy ő személyesen sajnálja a műsor megszüntetését, hiszen minden reggel azt nézte.

Szocialista szerződések

Balogh László, az MTV Közalapítvány kuratóriumának KDNP által delegált elnökhelyettese szerint nem a mostani megszüntetés, hanem éppen a Nap-kelte szerződéseinek korábbi meghosszabbítása volt korábban "kőkemény politikai döntés". Szerinte az eredeti változat szerint korábban is csak 2009 végéig akartak szerződést adni a műsornak, de ez "egyik napról a másikra" 2010-ig kitolódott.

Balogh szerint természetes, hogy "sokkal több olyan szerződés szűnik most meg, ami bizonyos fokig a szocialisták érdekkörébe tartozik", de szerinte ez azért van, mert "hét éve ők irányítják a Magyar Televíziót", és a külső gyártású programokra kötött szerződéseket "az MSZP-SZDSZ-MDF médiakoalíció kötötte". A kurátor szerint a jelenlegi ügyvezető, a tévéelnök hiányában ügyvezetőként tevékenykedő Medveczky Balázs alelnök korrektül jár el, mivel válogatás nélkül gyakorlatilag minden külsős szerződést felmond.

Balogh meglepőnek tartotta, hogy Simon Gábor szót emelt a Nap-kelte érdekében, és ezzel szinte "magáénak vallotta az Nap TV-t", miközben a médiatörvény szerint a köztelevízió műsorainak semmilyen pártkötődése nem lehet. Simon erre az [origo]-nak azt mondta, hogy ő "nem szólt bele a köztévé dolgaiba, csupán szóvá tett egy működési problémát". Mint fogalmazott: "Ki teszi szóvá, ha nem én?"