Tévékuratórium: jogtalan a Nap-kelte szerződésének felbontása

Vágólapra másolva!
Jogsértő módon mondta fel a Nap-kelte című reggeli műsor szerződését az MTV, ezért a döntés érvénytelen - döntött hétfő esti ülésén tévékuratórium elnöksége. A testület kétharmados többséggel szavazott bizalmat a műsornak.
Vágólapra másolva!

Jogszabályba ütközik és érvénytelen a Nap-kelte szerződés felmondása - döntött hétfői ülésén kétharmados többséggel a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége. "Az elnökség kötelezi az alelnököt az eredeti állapot helyreállítására. Az ügyből keletkezett esetleges kárért az MTV Zrt. alelnöke felelősséggel tartozik" - idézi az MTI a döntést.

A döntést az MSZP, az SZDSZ és az MDF elnökségi tagjai szavazták meg, a Fidesz és a KDNP delegáltjai tartózkodtak. Az előterjesztést meg nem szavazó öt - fideszes és KDNP-s - delegált szerint a határozat jogszerűtlen, ezért a közalapítvány ellenőrző testületéhez fordultak - közölte Balogh László elnökhelyettes az MTI-vel. Szerinte a döntés olyan jogkörökben jár el, amelyeket nem adott meg a testületnek a médiatörvény.

Czeglédi László, az MSZP által delegált kuratóriumi elnök a tanácskozásról távozóban annyit közölt: jövő keddi ülésükön tekintik át az ügyvezető alelnök másféléves tevékenységét, de azt mondta, "most nem" merült fel az intézményt irányító Medveczky Balázs felmentése.

Gyárfás Tamás, a műsor producere a döntés után a Független Hírügynökségnek azt mondta, üdvözli a döntést. Ha újra a Nap-kelte kerül reggelente a köztévé képernyőjére, és az ügy lezárul, akkor a kimaradt három adásnapért (szombat-vasárnap-hétfő) nem kérnek kártérítést - mondta.

A Magyar Televízió menedzsmentje a múlt héten jelentette be, hogy a külső gyártású Nap-kelte helyett hétfőtől saját reggeli műsorral jelentkezik. A Nap-keltét gyártó céggel a közlemény szerint azért bontják fel a szerződést, mert "az MTV forráshiányos helyzetbe került, ami csak a kiadások radikális csökkentésével és a bevételek növelésével kezelhető". (Az előzményekről itt olvashat.)

Az [origo] által megkérdezett MSZP-s politikusok hétfőn azt mondták, szerintük nem korrekt döntés a Nap-kelte szerződésének felbontása, ezért fel kell lépni ellene. Simon Gábor, a párt választmányi elnöke szerint az MTV a műsort bojkottáló Fidesznek akart kedvezni a műsor beszüntetésével. (Az MSZP-s véleményeket itt találja.)