Megadták az engedélyt a H1N1-vakcinához

Vágólapra másolva!
Kedden kezdik kiszállítani az első, új típusú influenza elleni védőoltásokat, miután a szer megkapta a hivatalos engedélyt. Az állam négymillió adagot rendelet az oltásból, amit ingyen kapnak meg a terhes nők, a krónikus betegek, az egészségügyi dolgozók majd a gyerekek. A patikákba kétmillió ampulla kerül, amit bárki megvásárolhat.
Vágólapra másolva!

Megkapta a forgalomba hozatali engedélyt az itthon gyártott újinfluenza elleni oltóanyag - jelentette be hétfői rendkívüli sajtótájékoztatóján Székely Tamás egészségügyi miniszter. "Végre eljutottunk odáig, amiről az elmúlt öt hónapban beszéltünk: van olyan vakcinánk, amelyre rendelkezünk forgalombahozatali engedéllyel" - mondta Székely. A vakcinákat kedden kezdik kiszállítani, és egyes helyeken még aznap megkezdődhet az oltás.

Zimonyi Ferenc, a vakcinát gyártó Omninvest ügyvezetője elmondta, hogy jelenleg kétmillió oltást tárolnak, a gyártás tovább folyik, a kapacitás heti 500 ezer adag. Zimonyi szerint ezzel ki tudják elégíteni az igényeket. A felnőtt vizsgálat után elindították a gyerekek körében is a klinikai vizsgálatokat, ezek a tervezett ütemterv szerint haladnak.

Falus Ferenc tiszti főorvos tájékoztatása szerint a kiszállítást kedden kezdik meg. Először 650 ezer adag új influenza elleni vakcinát szállítanak ki, majd 650 ezer adagot a szezonális influenza elleni szerből. Ez az A vírus két variánsa és a B vírus ellen ad védettséget. Az első körben a legveszélyeztetettebb csoportok kapják meg mindkét oltást, például a terhes nők.

Székely Tamás szerint a hét végéig minden háziorvoshoz eljut a vakcina. Rajtuk múlik, hogy elkezdik-e az oltások beadását. Most kétféle járvány van: ezért a szezonális, illetve a H1N1-járvány ellen is fel lehet lépni. Azért fontos a kétféle oltás, mert nem lehet mérlegelni sokszor, hogy milyen típusú a megbetegedés.

Négymillió ingyen

A minisztérium korábbi tájékoztatása szerint a tárca 4 millió ampulla átvételére kötött szerződést az Omninvesttel, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet pedig további 2 millió adagot rendelt meg az engedéllyel akkor még nem rendelkező szerből. Előbbiekkel kezdenék meg az ingyenes oltásokat, utóbbiakat pedig patikában lehet majd pénzért megvásárolni.

Először a többi között a súlyos betegek és az egészségügyi dolgozók, utánuk a közösségekbe járó gyermekek, végül pedig a hat hónapos, vagy annál fiatalabb csecsemőkel egy háztartásban élők kapják meg ingyen az szérumot. Mivel nagyon sok oltást kell majd beadni, hamarosan megjelenik az a jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy ne csak orvosok, hanem szakdolgozók, asszisztensek és védőnők is olthassanak majd - tette hozzá a miniszter.

Az Omninvest szóvivője korábban az [origo] érdeklődésére azt mondta, titkos információ, hogy mennyiért veszi az állam az oltóanyagot, de szerinte az körülbelül a hagyományos influenza elleni oltóanyag árával egyezik meg. Eszerint az állam által fizetett 4 millió adag nagyságrendileg 4 milliárd forintba kerül. A tárca szerint ennek erre rendelkezésre áll a fedezet: az idei részét a költségvetés általános tartalékából, a jövő évben esedékes részt pedig a minisztérium költségvetéséből fizetik.