Elképedt az MSZP Sólyom sydney-i beszédén

Vágólapra másolva!
Elképesztőnek tartja az MSZP, hogy Sólyom László köztársasági elnök sydney-i látogatásán arról beszélt, Orbán Viktor választási győzelme esetén visszaállítaná a bezárásra ítélt kinti főkonzulátust. A kormánypárt szerint az államfő nem fejezheti ki pártszimpátiáját. A Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője szerint azonban Sólyom csak tolmácsolta, mit hallott a Fidesz elnökétől a kérdésről.
Vágólapra másolva!

"A Magyar Köztársaság Elnöke hivatalos megnyilatkozásaiban nem magánember, nem spekulálhat a választási esélyekről, és nem fejezheti ki reményeit vagy pártszimpátiáit sem" - reagált hétfőn Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke Sólyom László államfő sydney-i látogatáson tett kijelentésére, miszerint a Fidesz választási győzelme esetén újra megnyitná a főkonzulátust.

Lendvai elképesztőnek nevezte Sólyom beszédét, amellyel szerinte a köztársasági elnök "kilép jogköréből és szerepéből, és veszélyezteti az elfogulatlanság, a pártoktól való függetlenség, a pártpolitika fölé emelkedés normáit", amelyek az államfőt kötelezik.

Sólyom László vasárnap sydney-i látogatásán, az új-dél-walesi parlament épületében tartott fogadáson mondott beszédet. Mint mondta, beszélt a sydney-i főkonzulátus bezárásáról Bajnai Gordon kormányfővel, aki azt ígérte, utánanéz a dolognak. "De beszéltem Orbán Viktorral is, aki azt mondta, hogy ha ők nyerik meg a választásokat, egészen biztos, vissza fogják állítani a sydneyi főkonzulátust. Hiszen minden olyan helyen, ahol jelentős számú magyarság él, nekünk kötelességünk fönntartani az állami képviseletet, amely kapcsolatot jelent, szervezeti központot jelent és amit egyszerűen nem adhatunk föl" - jelentette ki Sólyom.

A köztársasági elnök nem tett ígéretet a főkonzulátus megnyitására, hiszen ilyen ígéretet nem is tehet - mondta Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője az [origo]-nak. Szerinte Sólyom László mindössze arra utalt, hogy tájékozódott a miniszterelnöknél a diplomáciai képviselet bezárása ügyében, valamint utalt az eseményen résztvevő magyaroknak arra, hogy egy korábbi megbeszélésükön Orbán Viktor mit említett ebben a témában. A főosztályvezető hozzátette: meg kell érteni, hogy az ausztráliai emigráns magyarokat rendkívül rosszul érinti, hogy a főkonzulátus bezárásával az őket Magyarországhoz kötő legfontosabb diplomáciai szál szűnik meg, így nyilván a kérdésben választ vártak az odalátogató államfőtől.

A kormány a tervek szerint nyolc magyar főkonzulátust - köztük a sydney-it - és négy nagykövetséget zárna be. A sydney-i főkonzulátus eredetileg már augusztus 31-án becsukta volna kapuit, de az államfő látogatására tekintettel kitolták a határidőt.