Vasárnap is csináltak maguknak műsort a Nap-keltések

Vágólapra másolva!
Vasárnap is készített műsort a MTV-ről pénteken lekerült Nap-kelte stábja, de ezt az adást csak maguknak csinálták, még az internetre sem tették fel. Gyárfás Tamás producer az [origo]-nak azt mondta, hogy szerinte jogszerűtlenül bontotta fel a Nap-kelte szerződését az MTV, és ő abban bízik, hogy az MTV hétfői kuratóriumi ülésén megváltoztatják a korábbi döntést és keddtől újra folytathatják.
Vágólapra másolva!

Jogszerűtlenül bontotta fel a Napkelte szerződését az MTV, a 2010.december 31-ig szóló szerződés megsértése miatt a köztévének súlyos kártérítést kellene fizetnie - mondta az [origo]-nak Gyárfás Tamás.

Az MTV péntek délelőtt jelentette be, hogy eltűnik a köztévéről az egyik legrégebbi tévéműsor, a jobboldal által politikai elfogultsággal vádolt Nap-kelte. Helyette Ma reggel címmel indít reggeli közéleti műsort a köztelevízió. Az MTV szerint a váltásra azért volt szükség, mert csökkentenie kellett a költségeket.

Gyárfás az [origo]-nak azt mondta: bízik benne, hogy a MTV kuratóriumának hétfői rendkívüli ülésén megváltoztatják a döntést, és visszakerül a képernyőre a Nap-kelte. Gyárfás szerint szokatlan volt az MTV eljárása, a köztévével kötött szerződés ugyanis nem tartalmaz olyan kitételt, hogy a saját gazdasági nehézségeire hivatkozva levehetné a műsort. "Ha hétfőn szólnak, hogy folytatjuk meg, kedden már újra lenne Napkelte " - fogalmazott Gyárfás.

A producer közölte: elkészítették a vasárnapi adást is, ezt azonban a szombati műsortól eltérően nem tették fel az internetre. A hétfői műsort azonban már nem veszik fel. Gyárfás szerint nyilván az interjúalanyok sem örülnének neki, ha úgy jönnek be a stúdióba, hogy tudják, nem fog adásba kerülni a felvétel. "Nem akarunk bohócot csinálni magunkból" - fogalmazott.

Balogh László, a köztévét felügyelő közalapítvány kuratóriumának KDNP-s elnökhelyettese korábban az [origo]-nak azt mondta: "a Magyar Televíziónak jelentős pénzébe került, hogy a Nap-kelte műsora ment", mert például a belső dolgozókat a tévé fizette, és kiestek bizonyos reklámbevételek is. Gyárfás erre azt mondta: a belsős műsorvezetők, így többek között Süveges Gergő, Betlen János fizetését a Nap-kelte fizette. Hozzátette: arról nincs tudomása, hogy ezért a munkáért az MTV-től is kaptak volna bért. Lakat T. Károly főszerkesztő fizetését cége az MTV-vel történt megállapodás alapján, minden hónapban átutalták a közszolgálati televíziónak, Gyárfás szerint őt ebből fizették.

Közben vasárnap délután kiadott közleményében azt MTV azt közölte: hétfőn indul a köztévé új reggeli műsora, a Ma reggel. Az új műsort Süveges Gergő, a Nap-kelte korábbi műsorvezetője vezeti. A közlemény azt írja, hogy az MTV számított arra, hogy a Nap-keltéhez hasonlóan Lakat T. Károly lesz az új műsor felelős szerkesztője. Lakat T. azonban nem vállalta, így Horváth Szilárd lesz a megbízott felelős szerkesztő.

A Nap-kelte a legtöbb időt az MTV-n töltötte, de a Fidesz-kormány idején már egyszer lekerült a képernyőről, és egy kisebb kereskedelmi csatornáról, a Magyar ATV-ről sugározták. Onnan a kormányváltás után, 2002 szeptemberében tért vissza az MTV-re. A Nap-kelte fennállása alatt sok politikai támadást kapott, elsősorban a jobboldal részéről, amely elfogultsággal vádolta. 2006 őszén fideszes és KDNP-s politikusok bojkottot is hirdettek ellene, és azóta ennek a két pártnak a politikusai nem nyilatkoznak a műsornak.

A Nap-keltét gyártó cég, az St. Plusz Kft. azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy rendszeresen nyert közpénzt állami pályázatokon, illetve kapott megbízásokat minisztériumoktól. Az [origo] egy 2007 őszén megjelent cikkben számolt be róla, hogy 2000 és 2007 között Gyárfás Tamás cége összesen 484,5 millió forintnyi minisztériumi pályázati támogatást, valamint állami megrendelést nyert el. Műsorok és kisfilmek készítésére, stúdióbeszélgetésekre is kaptak pénzeket, de könyveket is vásároltak a cégtől állami intézmények.