Először szólalhat fel a Jobbik a parlamentben

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés házszabálya szerint az EP-képviselők is felszólalhatnak a parlamentben az EU-s kérdésekben, a Jobbik pedig erre alapozva szeretne megszólalni a költségvetési vitában. Először fordulhat elő, hogy olyan politikusok szólalnak fel a plenáris ülésen, akiknek pártja nem parlamenti párt.
Vágólapra másolva!

Az európai parlamenti képviselőknek az Országgyűlés házszabálya és a jogállásukra vonatkozó törvény alapján lehetőségük van arra, hogy az uniós napirendi pontoknál részt vegyenek a parlamenti bizottságok munkájában és felszólaljanak a plenáris ülésen. Ezzel a lehetőséggel korábban is éltek az EP-képviselők, de először fordul elő, hogy a június európai parlamenti választásokon mandátumot szerzett olyan párt, amely jelenleg nem parlamenti párt Magyarországon. A Jobbik három képviselőt juttatott be az Európai Parlamentbe.

Az Országgyűlés házbizottsága nemrég foglalkozott a kérdéssel. A testület állásfoglalása szerint, függetlenül attól, hogy a Jobbik nem parlamenti párt, a képviselőit ugyanúgy megilleti a felszólalás lehetősége. Az előzetes számítások szerint a Jobbik képviselői - Morvai Krisztina, Szegedi Csanád és Balczó Zoltán - háromszor két és fél percet beszélhetnek majd a 2010-es költségvetés általános vitájában is. Ennyi időt kap mindegyik függetlennek számító EP-képviselő.

Bokros Lajos ugyanebben a helyzetben van, hiszen az MDF-nek már nincs frakciója a magyar Országgyűlésben, így neki is két és fél perc jut. Az Európai Néppárt 14 magyar képviselője 35 percet, az európai szocialisták 4 magyar politikusa pedig 10 percet beszélhet majd.

Morvai Krisztina - aki már hétfőn is részt vett a parlamenti ülésen - az mondta: messzemenőkig ki szeretnék használni ezt a lehetőséget, "hiszen itt az idő, hogy végre egy új erő legyen a magyar politikában belföldön is éppúgy, mint az európai uniós képviseletünkben". A költségvetési vitában feltétlenül fel akarnak szólalni, de arról még nem döntöttek, hogy melyikük beszéljen - tette hozzá.

Morvai arról is beszélt: kedden az európai ügyekkel foglalkozó, illetve a mezőgazdasági bizottság ülésén vesz rész mint az Európai Parlament mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottságának tagja, és ezt a gyakorlatot rendszeressé teszik.

Az Országgyűlés honlapján található napirend alapján a keddi ülésen szerepel olyan uniós kérdés, ahol a hozzászólás lehetősége a Jobbik számára is adott, a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló törvényjavaslat vitájába kapcsolódhatnak be.