Jogszerűtlen volt az ombudsman szerint a gárdatüntetés feloszlatása

Vágólapra másolva!
Több mindenben is hibázott a rendőrség, amikor fellépett a Magyar Gárda feloszlatása ellen tüntetőkkel szemben július elején - ezt állapította meg Szabó Máté ombudsman. Az országgyűlési biztos szerint nem volt minden esetben alapja az előállításnak, túl sokáig rajtahagyták az előállítottakon a műanyag bilincseket, és önmagában a gárdista-egyenruha viselése nem jelenthet garázdaságot.
Vágólapra másolva!

Szabó Máté ombudsman befejezte a Magyar Gárda július 4-i Erzsébet téri rendezvényének vizsgálatát, és csütörtöki jelentésében több visszásságra hívta fel a figyelmet. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa többek között megállapította, hogy a rendezvény oszlatása során elhangzott felszólítások nem jelölték meg, mi az intézkedés oka, és ez "a békés gyülekezéshez való joggal összefüggő visszásságot okozott".

Szabó arra is felhívta a figyelmet, hogy a különféle célú közterület-használat szabályai nincsenek összhangban, és hiányosak a gyülekezésen fegyveresen, illetve felfegyverkezve megjelenőkkel szembeni szabályok is. Szabályok híján viszont nem egyértelmű, a rendőrségnek hogyan kell kezelnie a rendezvényt.

Az ombudsman szerint a véleményt ki lehet fejezni különböző léggömbökkel és szórólapokkal, önmagában ezek birtoklása miatt senkit nem lehetett volna előállítani. "Önmagában az sem dönthető el, hogy bármilyen öltözet viselése, egy adott tartalommal megtartott szónoklat megvalósította-e a garázdaság szabálysértését az adott rendezvényen" - utalt az ombudsman jelentésében arra, hogy a rendezvényen a résztvevők többsége a gárda egyenruháját viselte.

Szabó Máté szerint a rendőrök eljárását és az általuk alkalmazott kényszerintézkedéseket is hiányosan dokumentálták, az előállított emberek hozzátartozóit, védőit sem értesítették mindig megfelelően.

Több panaszos azt sérelmezte, hogy bár több órán át tartott az előállításuk, mégsem hallgatták meg őket, az ombudsman szerint viszont még az előállításuk szükségessége is kérdéses volt. Többen azt kifogásolták, hogy úgynevezett kábelkötegelővel bilincselték meg őket, és ezt hosszabb ideig nem távolították el. Szabó szerint, ha nincsenek olyan eszközök, amelyekkel ezt a "műanyag bilincs"-et gyorsan oldani lehet, akkor fennáll a sérülés veszélye, és így az élethez és testi épséghez való jog megsértését. Ezért az ombudsman a visszásságok jövőbeni megelőzése érdekében az Országgyűléshez, valamint az országos rendőrfőkapitányhoz fordult.

Július 4-én a fővárosi Erzsébet téren a Magyar Gárda feloszlatása ellen tiltakozó tüntetők, illetve a gárdisták engedély nélküli demonstrációt tartottak. A gárdisták összekapaszkodva leültek a téren, és a rendőri felszólítás ellenére sem hagyták el a helyszínt. Az ülődemonstrációból oszlatás lett, a rendőrök egyesével emelték ki a tömegből a résztvevőket. Összesen 216 tüntetőt állítottak elő, köztük Vona Gábort, a Jobbik elnökét is, aki szintén beült a tiltakozók közé. A mentők 17 embert vittek kórházba könnyű sérülésekkel. (Helyszíni tudósításunkat itt elolvashatja) A tüntetés után az Országos Rendőr-főkapitányság és Bajnai Gordon miniszterelnök is dicsérte a demonstráción intézkedő rendőröket.