A rasszista szavazókról se mondana le az MSZP

Vágólapra másolva!
Tanulmány készült az MSZP-ben a Népszabadság szerint arról, hogy szerezhetne minél több roma szavazatot a párt a 2010-es választásokon, de úgy, hogy a rasszista szavazókat se veszítse el. A tanulmány szerint többek között diplomás romák kellenek a miniszterelnök-jelölt mellé.
Vágólapra másolva!

Tizenhárom oldalas dokumentum készült az MSZP-ben arról hogyan lehet mind több roma szavazót megnyerni a 2010-es választásokon - írja a Népszabadság.

A dolgozat szerint meg kell találni az egyensúlyt, hogy a rasszista MSZP-s szavazók körében se legyen szavazatvesztés. A tanulmányt Teleki László romaügyi miniszterelnöki megbízott jegyzi.

A Népszabadság birtokába jutott vitaanyag választókerületenként átlagosan 800-1200 szavazattal, országosan összesen 220-240 ezer MSZP-re adott roma vokssal számol.

A dokumentum szerint "2010-ben nincs olyan szervezet, amely egyöntetűen befolyásolni tudja a tagjainak (főként a nem tag romáknak) választási magatartását; például a Lungo Drom választóinak jó része az MSZP-re fog szavazni, a Roma Összefogás Párt (MCF) voksolóinak nagy hányada pedig nem az MCF-re, hanem a Fideszre".

Az anyag javaslatai közé tartozik, hogy a2 002-ben aláírt Roma Akácfa Program megújítását, a Romaügyi Tanács átalakítása és a telepfelszámolási program komplexitásának erősítése.. A szerzők szerint a kampány során fontos lenne, hogy a miniszterelnök-jelölt mellett jelen legyen egy vagy több diplomás fiatal roma, akik nemcsak háttérképként vesznek részt a programban, hanem konkrét feladatokat is kapnának.

"Szükséges tudomásul venni, hogy a magyar közvélemény többsége előítéletes a romákkal szemben. Tehát meg kell találni azt az egyensúlyt, amivel meg lehet szólítani a roma választókat, de el lehet kerülni a rasszista MSZP-választók körében is a szavazatvesztést." - áll a tanulmányban.

Teleki László a Népszabadság kérdésére nem cáfolta a dokumentum tényét.