Haditechnikai termék miatt gyanúsítják az UD Zrt. egyik vezetőjét

Vágólapra másolva!
Haditechnikai termékkel való visszaélés gyanúja miatt hallgatta ki az NNI az UD Zrt. egyik vezetőjét. A férfi ügyvédje szerint nem volt szabályos a kifogásolt eszköz szakértői vizsgálata, ezért panaszt tettek.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kedden közleményben tudatta: hétfőn "gyanúsítottként hallgatta ki T. J. budapesti lakost, hét rendbeli visszaélés haditechnikai termékkel és szolgáltatással, illetőleg kettős felhasználású termékkel bűntettének megalapozott gyanúja miatt". Az MTI úgy tudja, a T. J. monogram Tóth Jánost, az UD Zrt. Vagyonvédelmi Zrt. egyik tulajdonosát jelöli.

Az NNI közleményében azt írta, a gyanúsítás "egy részvénytársaság székházában 2008. szeptember 10-én a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója feljelentésének alapján indult eljárásban tartott házkutatás alkalmával lefoglalt eszközökkel kapcsolatos", és a már megszüntetett ügytől elkülönített eljárásban történt. Futó Barnabás, Tóth János ügyvédje az MTI megkeresésére megerősítette a gyanúsítás tényét. Azt mondta: a házkutatások során lefoglalt hét különböző eszköz miatt történt a gyanúsítás, mert a rendőrség szerint ezeket engedély nélkül szerezték be.

Az ügyvéd szerint szakértői vélemény alapján gyanúsította meg Tóth Jánost a rendőrség, de a nyomozóhatóság nem bejegyzett igazságügyi szakértőt kért fel az eszközök vizsgálatára, hanem a Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai Ügynökségének egyik munkatársát. A 35 oldalas szakértői véleményt ezért egy igazságügyi szakértővel is meg kívánják vizsgáltatni, mert vitatják, hogy haditechnikai, illetve kettős felhasználású termékeknek minősülnének a lefoglalt eszközök. A gyanúsítás ellen panasszal éltek - mondta Futó.

Az UD Zrt. neve az úgynevezett adatgyűjtési üggyel került a köztudatba. Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) korábbi főigazgatója tett feljelentést 2008. szeptember 10-én, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt. Ennek nyomán az NNI házkutatást tartott hat helyszínen, ahol szervereket, adathordozókat foglaltak le, majd magántitok jogosulatlan megismerése, államtitoksértés és számítógépes rendszer feltörése miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. Ezekben az ügyekben 2009 nyarán megszüntették a nyomozást, de tovább folyt többek között haditechnikai termékkel, szolgáltatással, illetőleg kettős felhasználású termékkel visszaélés miatt.

A büntető törvénykönyv szerint az követi el a haditechnikai termékkel, szolgáltatással, kettős - katonai és polgári célokra egyaránt - felhasználható termékkel kapcsolatos visszaélést, aki olyan haditechnikai terméket, amelynek forgalmát jogszabály tiltja, előállít, megszerez, felhasznál, tart vagy átad, illetve az ország területére behoz, onnan kivisz vagy azon átszállít. A Btk. ezt a bűncselekményt 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti, de ebben az esetben a hétszeres halmazat miatt a szabadságvesztés mértéke 12 évig is terjedhet.