Több mint 1 millió 300 ezer gyereknek kezdődik kedden az iskola

Vágólapra másolva!
Körülbelül 1 millió 348 ezer gyerek számára kezdődik el kedden az iskola. A tankönyvek átlagára nem emelkedett, ingyenes tankönyvellátásra összesen 600 ezer diák jogosult.Az új tanévben 183 tanítási nap lesz és 2010. június 15-én, ugyancsak kedden ér véget.
Vágólapra másolva!

Szeptember elsején az oktatási tárca becsült adatai szerint 1 millió 348 ezer 900 diák számára csengetnek be. Ez 26 ezerrel kevesebb, mint tavaly, akkor ősszel ugyanis 1 millió 362 ezer gyerek ült be az iskolapadokba.

Az előzetes adatok alapján az általános iskolákban több mint 775 ezer, a szakiskolákban több mint 123 ezer, a speciális szakiskolákban 9770, a gimnáziumokban 203 ezer, a szakközépiskolákban pedig 236 ezer diák kezdi a tanévet. Az első osztályt az általános iskolákban várhatóan 99 ezren kezdik meg. A szakiskolákban 31 ezer 700, a speciális szakiskolákban 2800, a gimnáziumokban 43 ezer 300, a szakközépiskolákban pedig 46 ezer 300 elsős ül be az iskolapadba.

Az új tanévben 183 tanítási nap lesz (a nappali munkarend szerint működő közép- és szakiskolákban 182) és 2010. június 15-én, kedden ér véget. A szorgalmi időszak első féléve január 15-ig tart. Az őszi szünet október 26-30-ig, a téli szünet december 23-31-ig tart, a tavaszi szünet április 2-6. között lesz.

Az idei tanévben 3475 tankönyvből válogathatnak a közoktatási intézmények. Az átlagárak a szaktárca tájékoztatása szerint nem változnak tavalyhoz képest, az állami támogatás körülbelül 6 milliárd forint. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) szerint 8-10 ezer forintból is be lehet iskolázni egy elsőst, de 20-25 ezer forintot is el lehet költeni rá az iskola követelményeitől, illetve a szülők lehetőségeitől függően. Ingyenes tankönyvellátásra összesen 600 ezer diák jogosult. Ide tartoznak a tartósan beteg, fogyatékos, a tanulási folyamatban akadályozott gyermekek, valamint a három- vagy többgyermekes családban élők és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők. Az ingyenes tankönyvellátásban 10 ezer forint jár fejenként, az általános támogatás pedig 1000 forint fejenként.

Az eddigieknek megfelelően minden iskola saját pedagógiai programja alapján választja ki a tankönyveket, ami különböző csomagokat, illetve eltérő árakat eredményez. Az ingyenes tankönyvre jogosultaknak azonban akkor sem kell fizetni a tankönyvcsomagért, ha annak összege több, mint 10 ezer forint. Az összeállításnál egyébként a tanároknak figyelembe kell venniük, hogy az első négy évfolyamon tanuló diákoknak nem lehet három kilónál nehezebb a táskájuk.

Az utóbbi években folyamatosan bővül azok száma, akik az ingyenes, vagy az 50 százalékos gyermekétkeztetésben részt vesznek. Ingyenes étkeztetés azoknak a bölcsődés, óvodás, illetve az általános iskola 1-6. osztályába járó gyermekeknek jár, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt kapnak. Erre az idei költségvetésben 65 ezer forint jut gyerekenként. Kedvezményes gyermekétkeztetésben 9 ezer bölcsődés, 120 ezer óvodás, az általános iskolában pedig csaknem 240 ezer gyerek vesz részt.

Az iskolakezdési támogatást a tanév kezdetét megelőző és követő 60 napig, azaz idén július 1. és október 31. között lehet felhasználni. A munkáltató annak a családi pótlékra jogosult munkavállalójának adhatja ezt az adómentes juttatást, aki közoktatásban részt vevő gyermeket nevel. Ennek összege a havi minimálbér legfeljebb 30 százaléka lehet; ez jelenleg gyermekenként és szülőnként alig több mint 21 ezer forint.